Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Mutacionet

No description
by

iris cano

on 9 June 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Mutacionet

Llojet e mutacioneve
Pasojat e mutacioneve
Mutacionet shprehen me semundje te ndryshme te cilat mund te jene autozomike ose te lidhura me seksin. Keto semundje jane pothuajse te pasherueshme sepse gabimi gjenetik gjendet ne cdo qelize. Mutacionet mund te jene edhe te dobishem duke ndryshuar strukturen e gjeneve, prodhojne alele te reja dhe jane burim ndryshushmerie nga me te rendesishmit. Te gjitha alelet kane lindur nga mutacione me kohe te largta ose me te vona. I njejti gjen mund te ndryshojne ne shume menyra dhe ne bagazhin e gjenit te nje popullate mund te jene shume alele te atij gjeni.
Shkaktaret e mutacioneve
Shkaktohen nga gabime ne transkriptim ose ne dyfishimin e ADN-s
Nga faktore mjedisor si rrezatimi dhe kimikate organike (pesticide ose tymi I cigareve)
Viruset

Semundje gjenetike
Semundje te ndryshme gjenetike jane:distrofia muskulare,fibroza cistike,fenilketonuria,hemofilia,diabeti,sindroma down,anemia draperforme, sindroma turner,sindroma kleinfelter etj.
Shkaqet e mutacioneve
Shkaktohen nga gabime ne transkriptim ose ne dyfishimin e ADN-s
Nga faktore mjedisor si rrezatimi dhe kimikate organike (pesticide ose tymi I cigareve)
Viruset

Mutacionet gjenetike
Mutacionet gjenike
Mutacionet gjenike jane ndryshime ne renditjen e nukleotideve te nje gjeni.
Fale enzimave riparuese te ADN-s shkalla e ketyre mutacioneve eshte e ulet.
Kemi 2 llojesh
Zevendesim I nje nukleotidi me nje tjeter
Zevendesimi i nukleotidit te trete te nje kodoni mund te mos kete efekt te dukshem dhe quhet I heshtur fale vetise se kodit gjenetik (I degjeneruar)

Mutacione kromozomike
Mutacionet kromozomike jane mutacione ne te cilat ndryshon numri i kromozomeve ose struktura e tyre.Ato ndahen ne:mutacione kromozomike numerike dhe strukturore.
Çfare jane mutacionet?
Mutacionet jane ndryshimet e ADN-s qe demtojne funksionin e nje gjeni.
Nese mutacioni ndodh gjate dyfishimit te ADN-s se nje qelizes somatike, ai shfaqet ne te gjitha qelizat qe rrjedhin nga ajo por nuk ju tejcohet pasardhesve. Keto mutacione quhen somatike dhe mund te krijojne tumore.
Nese mutacioni ndodh gjate prodhimit te gameteve , mutacioni quhet seksual dhe trashegohet tek pasardhesit.

Mutacionet i ndajme ne:
1.gjenike
2.kromozomike
Mutacione kromozomike strukturore
Mutacione kromozomike numerike
Brenda kromozomit
Ndodhin brenda nje cifti kromozomesh homologe duke ndryshuar renditjen e gjeneve.
1.keputjet.Humbet nje pjese e kromozomit e cila mund te jete ne fillim, ne mes ose ne fund.Nje shembull eshte sindroma e mjaullimes se maces qe ndodh te njerezit.
2.Inversioni ndodh kur segmenti i keputur nuk humbet por rrotullohet 180 grade.
Keto mutacione kane te bejne me ndryshimin e numrit te kromozomeve.
Shkaku i ketyre i anomalive eshte gjetur gjate ndarjes me mejoze gjate te ciles formohet gamet jonormal.
Ka gamet disomik,trisomik
Kur gametet jonormal pllenohen me gamete normale zigotat do te kene me shume ose me pak kromozome.Zigotat qe permbajne 2n+1 jane trisomike(sindroma down).Zigotat qe permbajne 2n-1 quhen monosomik(sindroma turner 45 kromozome)
Full transcript