Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

vliegtuigramp 1946 op de cristelijkeschool hbs

No description
by

pa van la

on 22 December 2011

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of vliegtuigramp 1946 op de cristelijkeschool hbs

vliegtuigramp 7-10-1946 op de christelijkeschool hbs een ontzettende ramp treft apeldoorn. 22 doden en zeven gewonden bij vliegtuigramp op de jachtlaan.

apeldoorn is in rouw gedompeld.angemeen is men diep getroffen door een noodlotig vliegongeval op de jachtlaan, dat aan zoovele veelbelovende jongens het leven heeft gekost. vreselijk zijn de gevolgen geweest van de jeugdige onbezonneheid van de piloot, den 23 jarige sergeantvlieger max christern.
:) het gedicht van een 18 jarige jongen uit zwanenburg op de dag van de ramp.


waarom o god, waarom?
zijn wij geneigd te vragen, wanneer ons treft een ramp als in dagen waarom, o god, waarom? wat hebben wij misdreven dat gij ontneemt aan kinderen 't jeugdig levenis? is het dit, o god dat ouders weer gaan denken dat gij en gij aleen aan hen hun kroost kunt schenken en dat die kinderen, groot en klein slechts geleende panden zijn, is het dit, o god zo leer ons nu voortaan wanneer gij vraagt Uw schepsel weer, 't geleende dan vrijmoedig af te staan vertrouwend op Uw heil, o heer.' hoe het gebeurde: de piloot max christern vloog met de "firefly' over de jachtlaan om zijn's moeder te bezoeken voor haar verjaardag. toen ging hij allemaal kunstjes doen (natuurlijk mog dat niet van de caserne maar hij deed het stiekem) en toen begon de motor opeens aan en uit te gaan en er kwam olie op de school en storte neer op de christelijkeschool h.b.s de school vloog in brand. dit is de 'firefly' dit is max christernDe Tranen van, 16 september 2009

Christelijke HBS in Apeldoorn
Maandagmorgen 7 oktober 1946, klas 2 C van de Christelijke HBS in Apeldoorn stond in vier rijen verspreid over het gymnastieklokaal, klaar om een vrije oefening te doen. Op dat moment crashte piloot Max Christern met zijn jachtvliegtuig tegen het schoolgebouw. De brandstoftank vatte vlam en boorde zich door het dak van het gymnastieklokaal. De hels brandende benzine overstroomde de jongens, 22 overleden er, sommigen ter plekke, anderen later in het ziekenhuis. Vijf overleefden de ramp.

de ramp gebeurd 1 jaar na de oorlog leraren christelijkeschool hbs de dode van de ramp: f.a.c bos 8 jaar
r. bruyn 8 jaar
g. van dalen 7 jaar
mj.van gogh 7 jaar
h. hamann 7 jaar
j.f hartman 9 jaar
g. van den hoef 7 jaar
w.mj.a. van den hurk 7 jaar
k.a.j. jonker 8 jaar
w. van kampen 7 jaar
m.a. keller 7 jaar
p. kroon 9 jaar
b. mobach 8 jaar
j. van oorspronk 7 jaar
h. scholten 7 jaar
h.h schuite 7 jaar
r.j.w. siebelink 7 jaar
g. stigter 7 jaar
a.p. van velzen 7 jaar
p. weerman 7 jaar
a.j. zwerus 8 jaar

dit is de school De ramp in Volendam is niet de eerste ramp met een groot aantal jonge brandwondenslachtoffers. In 1946 stortte in Apeldoorn een militair vliegtuig op de gymnastiekzaal van de christelijke HBS. Er vielen 24 doden. Paul van der Gaag spreekt met Wim Jüch, die op de school zat, en Piet Bakker, één van de overlevenden uit de gymnastiekzaal. Over een vergeten ramp en de nasleep ervan. Geluidsfragment begrafenis Boek: 7-10-1946, Waarom?, door: Wim Jüch e.a. (herdenkingsboek verkrijgbaar bij het Gemeente Archief in Apeldoorn).


Elk jaar vindt er op 7 oktober een herdenking plaats. Kinderen leggen kransen en er wordt 1 minuut stilte in acht genomen.

Op maandag 7 oktober 1946 stortte een eenpersoonsvliegtuig neer op het gymlokaal van de toenmalige Christelijke H.B.S (nu Christelijk Lyceum Sprengeloo). Op het moment van het ongeluk had klas 2c gymnastiek. Tweeëntwintig leerlingen van deze klas kwamen om, evenals de piloot Max Christern. Samen met vier andere klasgenoten en de gymleraar overleefde Piet Oostlander het ongeluk.

De piloot maakte zijn eerste solovlucht. Tegen alle regels in koerste hij met zijn eenmotorig jachtvliegtuig naar zijn woonplaats om zijn moeder, die in een straat achter de Apeldoornse HBS woonde, een groet te brengen. Ook de moeder overleed die dag: zij kreeg een hartinfarct toen zij het toestel neer zag storten.

Veertig jaar na de ramp vond er voor het eerst een herdenking plaats, gevolgd door een kranslegging op de begraafplaats waar de meeste slachtoffers ter aarde zijn besteld.

Sindsdien wordt de zevende oktober jaarlijks herdacht in klas 2c van het huidige Apeldoornse lyceum. Een stoet leerlingen, gevolgd door enkele overlevenden en oud-leerlingen, loopt van de school naar het kerkhof. Na een toespraak van de burgemeester volgt de kranslegging
dit zijn de gevolgen van de ramp. dit is max christern in de 'firefly' http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/732631/Herdenking-vliegramp-Apeldoorn-1946.htm Op 7 oktober 1946 stort in Apeldoorn een legervliegtuig neer op de christelijke HBS. Bijna heel klas 2c komt om het leven.

Het vliegtuig maakte een oefenvlucht boven Gelderland.

De piloot van het vliegtuig had net gehoord, als antwoord op zijn sollicitatie, dat hij naar Indië kon om te werken. Hij was heel blij en wilde zijn moeder verrassen door laag langs te vliegen. Hij haalde stunts uit boven het huis van zijn ouders in Apeldoorn.

Maar hij vloog zo laag dat hij met zijn rechtervleugel een hoek van het hoofdgebouw van de Christelijke HBS raakte. Het vliegtuig stort neer achter de school. De brandstoftank van het vliegtuig boorde zich dwars door het dak van de gymzaal. Het gebouw vloog in de brand.

Op dat moment waren de leerlingen, 27 jongens, in de gymzaal bezig. In paniek renden de leerlingen alle kanten uit. Ze hadden allen ernstige brandwonden en er sprongen leerlingen in de vijver naast de school.

Uiteindelijk hebben maar 5 van de 27 leerlingen het ongeluk overleefd. Ook de gymnastiekleraar overleefde het, maar was wel ernstig gewond. Eén jongen kwam er ongeschonden uit.

De piloot is ook om het leven gekomen. Toen de moeder van de piloot van het ongeluk hoorde, kon ze de emoties niet aan en overleed aan een hartaanval.

Bij elkaar vielen er dus, door de onnadenkendheid van de piloot, 24 doden…
7 oktober 1946 - Een Fairey Firefly van de Marine vliegdienst vloog tijdens een oefenvlucht boven Apeldoorn zo laag dat de rechtervleugel het hoofdgebouw van de HBS in Apeldoorn raakte. Het toestel stortte achter de school neer.
De brandstoftank van het vliegtuig boorde zich dwars door het dak van de aangelegen gymzaal en er ontstond een grote brand. Op dat moment waren er 27 leerlingen in de gymzaal aanwezig. Allen hadden ze ernstige brandwonden en slechts vijf overleefden het ongeluk. Ook de piloot overleed door het ongeluk.

De jonge piloot had net gehoord dat hij naar Indië kon om te werken en was zo blij dat hij zijn moeder wilde verrassen door langs te vliegen. Hij vloog laag boven Apeldoorn en haalde ook nog eens een aantal stunts uit.

De moeder van de piloot overleed direct nadat ze over het ongeluk gehoord had aan een hartaanval. Daarmee kwam het dodental van de onbesuisde actie op 24 te liggen.


einde ik hoop dat jullie het leuk vonden
Full transcript