Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

godsdienst deel 1

keuzes maken.
by

Angélique Herman

on 4 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of godsdienst deel 1

Godsdienst keuzes maken gesitueerde vrijheid. je bent nooit helemaal vrij of helemaal onvrij, met andere woorden je vrijheid kun je maar beleven binnen een beperkte situatie. vrijheid is gesitueerd in minstens 3 vlakken. keuzevrijheid een kleine oefening. wat drijft ons tot een keuze? De woestijn in de bijbel zijn er vele woorden die een speciale betekenis hebben zoals
woestijn
duivel
brood
40
stenen
en nog meer. verklaring?!? hebzucht: verlangen naar bezit.
eerzucht: verlangen naar waardering.
heerszucht: verlangen naar invloed. motieven die meespelen als keuzes te maken hebben met morele waarden ik-motieven: deze beweegreden hebben vooral het persoonlijk welbehagen en welzijn op het oog.
Jij-motieven: deze beweegreden zetten vooral de eigen beleving tussen 2 haakjes om beter de gedachten,gevoelens en verlangens van die heel concrete persoon (een jij) te kunnen invoelen en er rekening mee houden.
het-motieven: deze beweegredenen overstijgen de ik- en jij- motieven.tijdens het keuzeproces 'luistert' men ook naar de naamloze derde ( het kan een individu zijn, een groep of de samenleving) en naar de morele principes. niet-morele keuzes. in de vorige dia kregen we de ik-, jij- en de het-motieven te zien.ook hier kunnen ze een rol spelen.
bv.: waarom beslist iemand om een dvd te stelen? OP HET FYSIEKE EN FYSISCHE VLAK: als je bijvoorbeeld piloot van een passagiers vliegtuig wil worden, moet je aan bepaalde lichamelijke eisen voldoen en bepaalde weersomstandigheden maken het onmogelijk om te vliegen.


OP HET SOCIALE VLAK: in India is het bijvoorbeeld voor iemand uit een lagere kaste moeilijker of zelfs onmogelijk om politieke verantwoordelijkheid te krijgen.


OP PSYCHISCH VLAK:om te stoppen met roken bijvoorbeeld, zal heel wat wilskracht en doorzettingsvermogen nodig zijn. VRIJ VAN: niets mag mij beletten om een vrije keuze te doen.


VRIJ VOOR: er moet een gevarieerd aanbod zijn waaruit je voor iets bepaald kunt kiezen.


VRIJ TOT: verondersteld wordt dat je van binnen uit stappen kunt en wilt zetten om zelf te kiezen of te ondernemen. in haar diepste kern is vrijheid de mogelijkheid om zelf te beslissen. dit soort vrij-zijn sluit onder meerdere aspecten. => de keuzes die wij maken, bepalen wie we zijn. zet de juiste nummer in het juiste vakje. 1)regen
2)te vroeg om al voor een geloof te kiezen.
3)astma-aanvallen.
4)studeerde heel goed voor geschiedenis. 5)applaus doet deugd
6)slecht rapport raakt hem
7)ouders kiezen, beslissen: school, sportclub, familiefeest,...
8)mag jeugdbeweging zelf kiezen. fysiek en fysisch vlak sociaal vlak psychisch vlak vrij van vrij voor vrij tot 5 6 1 3 7 4 2 8 hier is geen voorbeeld van. instinctieve prikkels bijvoorbeeld lust beleven, behoeften bevredigen. soms zijn mensen er zich weinig van bewust van hoe dwingend die impulsen kunnen zijnen hoe sterk ze hun keuze beïnvloeden of bepalen
De groep en/of de gebruiken en de gewoontes van de samenleving waarin men zich wil inpassen of waartegen men zich wil verzetten.
waarden dat zijn de belangrijke gegevens die mensen willen nastreven.
zo zijn er :
materiële waarden ( geld, luxe, bezit,...)
sociale waarden (aanzien, succes,...)
morele waarden (eerlijkheid, liefde,rechtvaardigheid, trouw,...) er liggen verschillende drijfveren en motieven aan de basis van een keuze. woestijn: plaats waar Jezus zich bezint en kiest voor god. de duivel: verpersoonlijking van de kracht der verleiding en het kwaad. brood: bezittingen waar je iets mee bent. stenen: voorwerpen die in je eigen voordeel zou kunnen veranderen. 40: een lange tijd. ik: Ik heb geen geld en heb hem altijd al gewild.
jij: Jij hebt mij vroeger al eens veel te veel gevraagd voor een DVD.
het: Omwille van HET PRINCIPE,want de prijzen zijn toch berekend op 10% van de diefstallen.
Full transcript