Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Cloud Computing

No description
by

tenila llupo

on 1 October 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Cloud Computing

Cfare eshte Cloud Computing :
Sipas NIST:

“Cloud Computing” është një model që mundëson aksesim të përshtatshëm sipas nevojës në një grup të ndarë të resurseve të konfigurueshme kompjuterike ( p.sh. rrjetet kompjuterike, serverë, storage, aplikacione dhe shërbime të tjera) të cilat klienti mund ti perzgjedhë apo tërheqë lehtësisht me mundimin minimal menaxhues apo me ndërhyrjen e ofruesit të shërbimeve.
Cloud Computing : Pse quhet keshtu???
Cloud Computing: Nje objektiv per te gjithe..
.
Karakteristikat :
Vetë-shërbim sipas kërkesës
Akses të gjerë në rrjet
Grupimi i burimeve
Elasticitet i shpejtë
Shërbim i matshëm
Parametrat e teknologjise Cloud :
Le të supozojmë se operatorët më të mëdhenj të cloud-it pra Facebook, Google, Amazon dhe Microsoft, ruajnë 300 petabytes të dhëna secila, atëhere cloud-i do të arrinte 1 exabyte.
E frikshme apo jo?!

1 exabyte = 1024 petabytes = 1 048 576 terabytes = 1 073 741 824 gigabytes = 1 099 511 627 776 megabytes
Asgjë nuk është e pamundur. Pamundësinë absolute e shkakton mosdija jonë reale.
Si funksionon nje sistem tipik Cloud Computing

Në vend që ju të instaloni software te vecante për çdo kompjuter, ju vetëm do tju duhet që të ngarkoni një aplikim qe do të përmbajë të gjitha programet që përdoruesit do të kenë nevojë për punën e tij.
Glide1

Një aplikacion për të menaxhuar të gjitha pajisjet e patentuara,siguron një pikë të vetme aksesi për të gjithë skedarët dhe bashkëpunim transparent mes përdoruesve të pajisjeve dhe platformave që nuk përputhen (Donald Leka)

Ofron:

akses në skedarë
siguri në ndarje mes pajisjeve dhe platformave
zotërim dhe administrim i skedarëve dhe aplikacioneve
Modelet e sherbimeve :
Infrastruktura si një shërbim
Platforma si një shërbim
Software si një shërbim
Konsumatori nuk menaxhon apo kontrollon infrastrukturën e cloud të përdorur por ka kontroll mbi sistemin e shfrytëzimit, ruajtjen, ngarkimin e aplikacionit dhe kontroll të limituar në zgjedhjen e komponentëve të rrjetit.
Konsumatori nuk e menaxhon apo kontrollon infrastrukturën e cloud që përdor , përfshirë këtu rrjetin,serverat , sistemin e shfrytëzimit, ruajtjen apo edhe veçoritë individuale të aplikacionit, por ka kontroll mbi ngarkimin e aplikacionit dhe konfigurimin e ambjentin të hostimit të aplikacionit.
IaaS
PaaS
Konsumatori nuk e menaxhon apo kontrollon infrastrukturën e cloud që përdor , përfshirë këtu rrjetin,serverat , sistemin e shfrytëzimit, ruajtjen apo edhe veçoritë individuale të aplikacionit , me përjashtim të konfigurimeve të limituara specifike për përdoruesin, personalizimin e aplikacionit.
SaaS
Modelet e implementimit:
Private Cloud
Cloud private janë në pronësi në mënyrë tipike nga ndërmarrje përkatëse dhe ose me qira.
Funksionalitetet nuk janë ekspozuar direkt tek konsumatori
Public Cloud
Ne dispozicion për të gjithë shfrytëzuesit të cilët kanë akses në internet, pra është publike, dhe është në pronësi të një kompanie e cila shet apo jep me qira shërbimet e kërkuara duke shfrytëzuar internetin
Cloud i Unifikuar
kompanitë apo ndërmarrjet bashkojnë resurset e tyre hardware-ike për të ofruar shërbime të ndryshme të përbashkëta
Cloud Hibrid
një vendosje të kombinuar të infrastrukturës cloud privat dhe publik në mënyrë që të arrihet një optimale në uljen e kostos nëpërmjet outsourcing duke ruajtur shkallën e dëshiruar të kontrollit dhe menaxhimin mbi të dhënat respektive.
Cloud Computing ne Ekonomi
Arsyet që cojnë në përdorimin e cloud në biznes :
Reduktimi i kostos
Aksesi universal
Updatimi i Software
Mundësi zgjedhje për aplikacionet
Më ekonomik përsa i përket resurseve
Fleksibilieti
Avantazhet :
Kosto Efektive
Backup dhe Recovery
Përshkallëzimi dhe performance
Vendosja e shpejtë dhe lehtësi në integrim
Rritja e kapacitetit ruajtës
Linja të vogla të të mësuarit

Disavantazhet :
Siguria dhe privacia
Varësia
Vështirësitë teknike
Kontroll i limituar
Prekshmëria

Konkluzion :
Pavarësisht nga disavantazhet e saj dhe fakti se ajo është ende në fillimet e saj, cloud mbetet e fortë dhe ka potencial të madh për të ardhmen. Ajo mbetet një platformë e pavarur e aplikimeve, pa nevojën e instalimit.
Cloud Computing vs Virtualizimi :
Virtualizimi lejon që të ekzekutohen shume servera në një makinë të vetme.
Cloud Computing ndryshon nga Virtualizimi sepse shfrytëzon vetëm ato burime që klientit i duhen (pay as use).
Cloud është një mekanizëm për ofrimin e shërbimeve kurse Virtualizimi është një prej shërbimeve të mundshme që mund të ofrohet.

E ardhmja e Cloud Computing ...
BE dhe Koreja e Jugut, përgatiten për zhvillimin e 5G, gjenerata e ardhshme e internetit mobil
Premtimi: ne 5G, "1 orë film në formatin HD" do të shkarkohet në vetëm 6 sekonda
Cloud-Computing në Shqiperi
AlbTelecom & Eagle Mobile
Sistemi One-Stop-shop, ka teknologjinë më bashkëkohore,
siguron kosto mjaft të reduktuar për përdoruesit,
siguri maksimale prej 99.99%,
regjistrim të dyfishtë (back up) për shmangien absolute të problemeve,
shpejtësi maksimale të transmetimit të të dhënave;
është rreth 30 herë më i shpejtë se hostimi jashtë shtetit.
Vodafone
Ofron akses në të dhënat tuaja të preferuara nga çdo pajisje që ju preferoni
Mund të ngarkoni, shkarkoni dhe aksesoni fotot tuaja, videot, këngët
Automatikisht do të merni falas hapësirë prej 5 GB
Infosoft :
Bashkëpunoi ngushtë me shërbimet e Microsoft duke kontribuar me njohuritë e tij mbi infrastrukturën teknologjike të klientit si dhe personelin e specializuar dhe përgjegjës për proçesin e instalimit të Cloud Computing per ti ardhur ne ndihme Qeverise Shqiptare
AKSHI :
Ka ndërtuar, operon, mirëmban, optimizon dhe zgjeron në datacenter-in e tij Cloud-in qeveritar, i cili ofron shërbime “cloud” ndaj administratës publike
I ndërtuar mbi Microsoft Private Cloud dhe është ngritur mbi teknologjinë e Hyper-V në Windows Server 2008 R2 me Service Pack 1
Microsoft Windows dhe Linux
Perfundime :
CC është teknologji e re për zhvillimin e aplikacioneve dhe do të vazhdojë ta dominojë tregun
Krijon aplikacione per nje kohe me te shkurter duke minimizuar koston
Cështja e sigurisë së tyre mbetet për t’u parë me prioritet
Paguani vetëm për burimet që perdorni ose Free
Ende nuk eshte kuptuar mire nga mbarë njerëzit
Faleminderit !
Full transcript