Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

A látásfogyatékosok speciális eszközei

No description
by

Enyedi László

on 20 September 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of A látásfogyatékosok speciális eszközei

A látássérültek meglévő látása nagyon különböző. De még az éplátású emberek látásteljesítménye sem egyforma.

A látás használatának képessége egyénenként különböző, igen sok tényezőtől függ.

A korlátozott vizuális érzékelés, észlelés a gyengénlátó gyermekeknél hiányos, torz ismereteket eredményezhet; a hiányos, torz ismeretek emlékezeti szerveződése is hibás lehet, ami azután akadályozza a pontos fogalmak kialakulását is. Ennek tudatában a szakemberek feladata, hogy megfelelő szemléltetéssel, sok magyarázattal és a feldolgozás helyességének ellenőrzésével segítsék az ismeretszerzést.

Készítette: Enyedi László
Láttássérülés és fokozatai:
Azt, hogy kinek mennyi a látásmaradványa, a látásélesség vagy vízus mutatja meg. Ez a retina felbontóképességét kifejező mérőszám, amely a látássérülés fokát a teljes látás százalékában vagy tört formájában adja meg. A vízus jele nagy V betű, amely után két sorban találhatóak a két szem látásélességét jelző számok: felül a jobb, alul a bal szemre vonatkozóan.

Gyengénlátónak
tekintjük azokat a látássérülteket, akiknek a jobban látó szemén a szemüveggel javított látás a teljes látásnak 10-33%-a (V: 0,1-0.33);
Aliglátók
az ez alatti vízusúak (V: fé-0.09)
Vakok
azok, akiknek nincs fényérzése (V: fén).

A látássérülés oka a szem valamelyik részének, vagy az ingerközvetítő látóidegnek a fejlődési rendellenessége, betegsége, sérülése, vagy pedig a kérgi látóközpont sérülése következtében kialakult működési elégtelenség.
Látássérülésük miatt gyógypedagógiai ellátást igénylő tanulók:
- akiknek látótérszűkületük mind a két oldalon körkörösen 15-20 fokos vagy kisebb;
- félszemes látásukat látótérszűkület is csökkenti;
- halmozott vagy romló szemészeti elváltozásuk van;
- akiknek már 6 éves korban -8 dioptriás szemüvegre van szüksége, és várhatóan a szemüveg erősségét évente általában 1-1 dioptriával fokozni kell;
- akik súlyos fokban kancsalok, átmenetileg a szemtakarás idejére (A jó szem eltakarásával a kancsal gyermek is gyengénlátóvá válik, és ugyanarra a segítségre van szüksége, mint a ténylegesen gyengénlátó társainak.);
- akiknek látásteljesítménye ugyan eléri vagy néhány tizeddel meg is haladja a felső határt (0,33), de figyelemzavarral, részképességbeli hiányossággal, magatartási-, beilleszkedési-, személyiségfejlődési zavarral küzdenek, ami meggátolja őket abban, hogy meglévő látásukat maximálisan ki tudják használni.
Az ismeretszerzés sajátosságai:
A látásfogyatékossághoz kapcsolható speciális eszközök-módszerek:
A Braille-írás vagy Braille-ábécé egy speciális technikát alkalmazó ábécé, amelyet a francia Louis Braille talált ki 1821-ben a vak emberek számára. Segítségével a vakok számára is lehetővé vált az írás és olvasás elsajátítása.

Minden egyes Braille-karakter hat pontból áll, téglalap alakban elrendezve, két oszlopban. A pozíciók bármelyikén lehet pont, mely által összesen 2×2×2×2×2×2=64 variáció lehetséges. Az egyértelműség kedvéért egy adott variációt az alapján neveznek el, hogy melyik pozícióban van pont.

A pontokat balról jobbra és felülről lefelé haladva növekvően számozzák, vagyis a bal oldali oszlopban a legfelső pont az 1, a legalsó a 3, a jobb oldaliban pedig a legfelső a 4, a legalsó a 6. A központozási karakterek szintén így jelennek meg.
A pontírógép látássérült személyek számára kifejlesztett speciális íróeszköz. A gépbe A/4-es méretű papír fűzhető, ami legyen az írólapnál vastagabb (a rajzlaphoz hasonló vastagságú), hogy a tapintás hatására a pontok érzékelhetősége minél tovább megmaradjon. A karakterbillentyű lenyomásakor a lap alja felől történik a pontok domborítása, így lehetővé válik a leírtak azonnali visszaolvasása.
A pontírógépen 6 billentyű található, ezek a Braille-cellák egy-egy pontjának felelnek meg. A 6 billentyű között középen helyezkedik el a szóközbillentyű. Egy betű leírásához annyi billentyűt kell egyszerre lenyomni, ahány pontból áll a leírni kívánt betű.
Pontírógép:
Nagyítók és távcsővek:
Kézi nagyító
Állványos nagyító
Sornagyító
TV néző szemüveg
Képernyőnagyító
Botok:
A rövidebb kísérő botok 4 részből állnak.

A hosszabb kísérő botok 6 részesek.

A szorosan illeszkedő részek merev tartást biztosítanak.

Csuklóra akasztható gumizsinór.

Pásztázásnál nem akad el (göröngyös út, mozgólépcső rács stb.), köszönhetően a görgős botvég

A közlekedés, a legtöbb ember számára egyenlő a járművön való utazással. A vak emberek fogalomtárában a "közlekedés" általánosabb jelentéssel bír. Vakon már az is komoly teljesítmény, ha valaki önállóan el tudja hagyni a lakását, gyalogosan: be tud vásárolni, le tud menni kutyát sétáltatni.
A látássérülteket különféle eszközök segítik, és az enyhébb látászavarok szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigálhatók. A gyengénlátók olvasása ezek mellett nagyítóval, vagy olvasótévével segíthető. Jobban látják az erősen kontrasztos, mint a normál színösszeállítású szöveget. A technika és a gyógypedagógia fejlődése miatt egyre jobban ki tudják használni még a nagyon kevés látásmaradványt is.
A gyengénlátók még tudnak valamennyire tájékozódni látás alapján. A vakokat segítheti fehér bot, vagy vakvezető kutya, esetleg technikai támogatás a megmaradt csekély maradványlátásuk kihasználására. Rehabilitációjuk segít abban, hogy önállóan tudjanak boldogulni; itt tanulják meg a különféle látást segítő, vagy helyettesítő technikákat. Azonban még ezek mellett is segítségre szorulhatnak.
" Beszélő" eszközök:
Háztartási eszközök:
Folyadék szint jelző
Felíratozó
Tű befűző
Tapintható mérőszalag
Forrás jelző
Óra
Színjelző
Naptár
Mérleg
Vérnyomás mérő
Hagymavágó
A látásfogyatékosok speciális eszközei
Full transcript