Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

El Catalanisme

200 anys de història de Catalunya. El passat: com va s'orgir tot. El present:que està passant El futur: que es prevé.
by

prezzi info

on 18 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of El Catalanisme

200 anys d'història de Catalunya ! Industralització catalana 1r Terç s.XX República i guerra civil Origens del catalanisme s.XIX ·Orígens.

·Sectors.

·Colònies. ·Irrupció del catalanisme polític.

·Mancomunitat catalana.

·Resistència a la dictadura.

·Noucentisme. ·Generalitat Cultura d'excepció Catalanisme L'explosió L'estelada ·D'on prové?
http://www.324.cat/noticia/1882592/catalunya/Lestelada-una-bandera-reivindicativa-distintiu-de-diversos-partits-amb-variant-de-color


·Perquè s’escull com a símbol de la independència?
Es símbol de l'anarquisme. ·Renaixença.

·Recuperació del passat històric.

·Proteccionisme econònic.

·Plataformes del catalanisme. fi Renaixença ·Per què es causa?

·Que provoca?

·Que s’espera? Objectius per a Catalunya Recuperació del passat històric ·Patrimoni documental català.

·Fets i noms propis de la història. Proteccionisme econòmic. ·Industria Catalana.
·Defensa d'una vigilancia a les fronteres per evitar el contraban.
·Defensa de polítiques duaneres proteccionistes.
·En el prohibicionisme destaquen uns teòrics, Eudald Jaumeandreu, Joan Güell i Ferrer i Josep Sol i Padrís.


·Junta de fàbriques.(mitjans del segle XIX)
·Associació a partir de la qual es van defensar els interesos dels fabricants. Plataformes del Catalanisme. ·Identitat catalana(Reorganització Espanya). Continuarà... Irrupció del catalanisme polític. ·Lliga regionalista.(1901)
Enric Prat de la Riba.
Nou-cents.
·Cu-cut!(1905)
Destrucció de la revista cut-cut.
·Solidaritat catalana.
·Setmana tràgica(1909) Noucentisme ·La nacionalitat catalana.·Cultura catalana. Origens Sectors Colònies Mancomunitat catalana Resistència a la dictadura Causes Que provoca? ·Identitat catalana v.s. estat espanyol.

·Llengua catalana culta.

·"La pàtria" Bonaventura Carles Arribau 1833.
·Joaquim Rubió i Ors.
·Antoni de Bofarull.
·Víctor Balager.
·A l'any 1859 augmenten les publicacions i els llibres. ·A Catalunya la revolució va ser molt important comparada amb Espanya ja que va ser la capdavantera.
·Capitalistes emprenedors.

·Finalment en aquesta revolució s'aconsegueix el que per tan havien lluitat:
·Al 1827 mesures de proteccionisme.
· · Les industries s'organitzaven en colònies per facilitar el funcionament d'una empresa. Catalunya va ser el centre de la industrialització a Espanya, es per això que la primera línea de tren va ser allà.

El principal sector a Catalunya es l'empresa tèxtil. 1914-1925 ·Francesc Macià Les eleccions municipals donen majoria a ERC, proclama la República Federada Catalana dins de la República Espanyola.
Aixó preocupa al govern provisional de la República, queenvia en avió a Barcelona els ministres Fernando de los Ríos, Marcelino Domingo i Lluís Nicolau d'Olwer.
S'arriba a l'acord que el consell format a Barcelona havia d'actuar com a govern de la Generalitat de Catalunya. Això suposa la recuperació d'un nom històric que permet resoldre el conflicte obrint el camí a una nova forma d'autonomia catalana.
Més endavant, quan es evident el fracàs de la República Federada, Macià es veu obligat a acceptar un Estatut d'autonomia per a Catalunya.
Segueix com a president de la Generalitat fins a la seva mort el 1933. 1931 - Francesc Macià / Generalitat ·Crisis econòmica.
·Es retorna la meitat del ques es dona.
·Demanda d'un pacte fiscal. ·Guerra civil La guerra civil dura 3 anys:
1936-39 Lluís Companys-1934 El 6 d'octubre de 1934, el President de la Generalitat Lluís Companys (ERC) torna a proclamar l'Estat Català de la República Espanyola. L'intent és ràpidament avortat pel govern espanyol, Companys detingut i fet pres i el govern autònom, suspès.
Un cop acabada la Guerra Civil Espanyola el 1939, la Generalitat s'exilia. La dictadura militar instaurada com a nou govern nacional, deroga les institucions catalanes. El president Companys, defensor en aquesta ocasió de la legalitat constitucional republicana, és detingut a França per la Gestapo. Se li aplica l'extradició i torna a Espanya per ser jutjat en consell de guerra, condemnat a mort i afusellat al castell de Montjuïc (1940). L’estat d’excepció és una opció que poden usar els governs, a través de la qual es limiten i suspenen alguns drets i lleis. Normalment se’n fa ús en un moment de desestabilització molt gran o en situacions d’ocupació d’un territori per la via militar o en un escenari de revolta. Les dictadures l'usen indiscriminadament per mantenir l’ordre a partir de la força i l’abús d’autoritat. ·1'5 milions de persones 11-S-2012.
·Nous partits polítics.
·Els Referendums.
·Radicalització per ambdos costats.
·moviment polític.
·moviment econòmic.
·moviment sociològic. ·independència ·federalisme ·dret a decidir A Catalunya va ser inicialment aplaudit pels sectors de l'alta burgesia conservadora que van donar la benvinguda a Primo com a salvaguarda davant les forces radicals de l'anarquisme. En un primer moment es va permetre que la Mancomunitat continués existint, però la dictadura va treballar a fons contra el nacionalisme català republicà, cada cop més radicalitzat i en alça, prohibint partits, associacions i institucions autòctones. Finalment, la Mancomunitat de Catalunya va ser definitivament suprimida l'any 1924 i prohibit l'ús de la llengua i la bandera catalanes en l'administració i en la vida pública.
Catalunya es va convertir aviat en un dels focus més actius i unànimes d'oposició a la dictadura, ambient que va afavorir el creixement de la força i popularitat del nacionalisme republicà que va tenir en Estat Català (1922) i en el seu líder Francesc Macià, el lluitador més compromès. Per contra, el catalanisme moderat i socialment conservador de la Lliga Regionalista va quedar molt desprestigiat.
Full transcript