Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

arbeidsverschraling

No description
by

floor slabbers

on 14 October 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of arbeidsverschraling

Wat is arbeidsverschraling? Ervaar ik mijn werk als zinvol? Voel ik mij verantwoordelijk voor de resultaten van mijn werk? Ken ik de resultaten van mijn werk? Je leert de resultaten van je werk goed kennen door feedback te geven op elkaars werk. Dit kan in de maandelijkse team meeting aan bod komen, die per volgende maand wordt ingevoerd, maar feedback geven kan ook op andere momenten. Stop de arbeidsverschraling! Verschraling betekent letterlijk:
Minder worden.

Arbeidsverschraling:
Het minder worden van de inhoud van je werk. Werknemer Hoe merk ik verschraling in mijn functie? Vervallen van de signaleringsfunctie Alle werkzaamheden worden gespecificeerd Weinig persoonlijk contact met cliënten Mijn werkzaamheden zijn strak gepland ( d.m.v. tijdsschema's ) Efficiëntie staat centraal http://www.ikpfryslan.nl/files/10605/signaleringsfunctie_van_de_thuiszorg.pdf Dit filmpje geeft je een goede indruk Wat kan ik hier nu aan doen? Zo ja, ga naar denkwolk 2.

Zo nee, Bekijk het onderstaande filmpje, en maak samen met je team de volgende opdracht. Opdracht:

Ga met je team of een aantal collega's om de tafel zitten.
1. Stel samen een lijst op van alle werkzaamheden die jullie uitvoeren. Vul elkaar hierbij aan!
2. Ga vervolgens van alle werkzaamheden na wat de invloed hiervan is op:
a. de cliënten
b. jezelf
c. de maatschappij
3. Ga vervolgens na wat er zou gebeuren als deze werkzaamheden niet door jullie zouden worden uitgevoerd.

Zie je wel: JULLIE ZIJN ONMISBAAR!!! Stop de arbeidsverschraling! Leidinggevende Wat kan ik hier nu aan doen? Wordt er in de functies een beroep gedaan op een zekere variëteit aan vaardigheden en vakkundigheden?
Oefenen de taken een merkbare invloed uit op het geheel? Is er voldoende autonomie om beslissingen zelf te kunnen nemen? Is er inzicht in het resultaat van het werk door betrouwbare feedback? Zo ja, ga naar denkwolk 3.
Zo nee, Lees verder.
Wanneer een medewerker een cliënt goed behandeld, is dit terug te zien aan de cliënt zelf. Wanneer een cliënt slecht verzorgd wordt heeft dit zijn gevolgen op de gezondheid van de cliënt. Ook zal de cliënt zelf aangeven dat de verzorgende niet goed gehandeld heeft. Wanneer er dus iets mis gaat bij het verzorgen van de cliënt, is de medewerker dus verantwoordelijk. Zorg er voor dat je hier bewust van bent. Vormen de taken een afgerond en samenhangend geheel? Advies 1: Voer de functioneringsgesprekken in!
Bekijk dit filmpje om op een effectieve manier feedback te kunnen geven tijdens een functioneringsgesprek. Het houden van maandelijkse teambijeenkomsten.
Ervaringen worden gedeeld. En er kan feedback worden gegeven. Klik op de link voor tips voor het geven van feedback Advies: Het terugbrengen van de signaleringsfunctie. Dit geeft het werk van de medewerkers in de huishoudelijke dienst en de verzorging meer inhoud. Er wordt een beroep gedaan op meer kennis en vaardigheden, zoals bijvoorbeeld het observeren en rapporteren. Zie de onderstaande link voor de inhoud, voor- en nadelen van de signaleringsfunctie. http://www.ikpfryslan.nl/files/10605/signaleringsfunctie_van_de_thuiszorg.pdf Advies 1: Laat de planners meelopen met de thuiszorgmedewerkers. Pas dan zien ze wat het werk daadwerkelijk inhoudt.

Advies 2: Betrek de medewerkers bij het opstellen van de planning. Zij weten hoe lang alles duurt en welke cliënt meer zorg en aandacht nodig heeft. Dit zorgt voor het efficiënter en effectiever indelen van de dagelijkse werkzaamheden. Wat kunt u nou als leidinggevende doen tegen de verschraling van de arbeidsinhoud binnen uw organisatie?
Ga na in welke mate het werk binnen uw organisatie voldoet aan de vijf bovenstaande kenmerken. Ontbreekt er een kenmerk of scoort u een onvoldoende op een bepaald kenmerk? Volg dan de stappen in de denkwolken voor meer informatie en oplossingen. http://www.goc.nl/praktijkleren/begeleiding/10-tips-over-feed-back-geven Klik op de onderstaande link om te testen hoe jij het beste feedback kan geven:
http://www.btsg.nl/quiz/feedbackgeven-zelftoets.htm Kik op deze link voor tips voor het geven en ontvangen van feedback. Want door het werk te bespreken, leer je de resultaten van je werk pas echt goed kennen. Breng deze tips in de praktijk tijdens dagelijkse werkzaamheden!

http://www.carrieretijger.nl/functioneren/communiceren/mondeling/vaardigheden/feedback-geven Zo ja , ga verder naar denkwolk 3.
Zo nee, zorg ervoor dat het werk van de werknemers op elkaar aansluit. Maak een schema van alle werkzaamheden per functie. Zorg dat deze met elkaar samenhangen. Zorg ervoor dat elke medewerker taken krijgt die aan elkaar zijn gekoppeld zonder dat het losse onderdelen zijn. De personeelskosten zijn 70% van de kosten in de zorg. Het sturen van het beschikbare personeel door middel van personeelsplanning wordt echter in veel zorgorganisaties niet als kritisch bedrijfsproces gezien. Onderstaand artikel, genaamd ´´visie op personeelsplanning in de zorg´´, geeft verschillende manieren van planning weer. Lees dit artikel eens door en verdiep je in de verschillende manieren van het efficiënt plannen van personeel. Ga vervolgens na voor uw eigen organisatie welke manier van personeelsplanning het meest efficient zou zijn. Bespreek dit met de directie en de OR. Sta niet stil in een omgeving die om verandering vraagt!!
http://www.pinkroccade-healthcare.nl/actueel/pinkpapers/visie-op-personeelsplanning-in-de-zorg/ Per cliënt wordt een zorg indicatie opgesteld. De taken die bij deze zorg indicatie horen ( wassen, scheren, kousen aandoen enz. ), worden onder zo min mogelijk medewerkers verdeeld. De taken die de medewerkers uitvoeren, hebben dus een duidelijk merkbare invloed op het geheel, namelijk: de zorg van een bepaalde cliënt. Als werkgever/ leidinggevende kunt u dit waarborgen door een cliënt zo veel mogelijk aan 1 medewerker te koppelen. Op die manier hebben de taken van de medewerker een grote invloed op het geheel. Call to action! Wat kan jij nou doen tegen de arbeidsverschraling?
1. pak dit leerlandschap erbij.
2. Zorg dat elk wolkje minimaal een voldoende scoort
3. Is dit niet het geval? brainstorm samen over mogelijke oplossingen en zorg dat alle condities genoemd in de bovenstaande wolken minimaal een voldoende scoren.

Je hebt het zelf gezien dat het aanpakken van deze condities, naast een vermindering van de arbeidsverschraling, heel veel andere bijkomstige voordelen kan hebben. Het verzuim zal dalen, de motivatie zal stijgen, het werk zal aantrekkelijker worden voor potentieel personeel en ga zo maar door. U weet wat u te doen staat! Dit leerlandschap wordt mogelijk gemaakt door adviesgroep HR Care bestaande uit: Floor Slabbers, Melanie van den Berg en Denise Falleti.
Full transcript