Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

UE

pena
by

Paltta

on 4 May 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of UE

uskonto
Rooman valtakunta
Jeesus Nasaretilainen

Noin kaksituhatta vuotta sitten Palestiitana oli syrjäinen osa suurta Rooman valtakuntaa. Jeesuksen syntymän aikoihin Roomaan valtakuntaan kuului koko välimeren rannikkoseutu. Rooma oli tasavalta. Keisari Augustus Nimitti Valtakunnan eri osiin maaherroja jotka olivat tekemistään suoraan vastuussa keisarille. Roomalaisten sotilaiden toimeentulosta huolehdittiin
verottamalla paikallisia asukkaita. Augustuksen aikana lähes puolet Rooman väestöstä oli orjia. Kaikkien
Näin syntyivät evankeliumit
Sana evankeliumi tulee kreikan kielestä ja se tarkoittaaHyyvää tai iloista sanomaa. Parhaimmat tiedot jeesuksen elämästä ja nopetuksista löytyvät uuden testamentin evankeliumista. Raamatun lisäksi jeesuksesta on olemassa hyvin vähän tietoja. Evankeliumilla tarkoitetaanmyös niitä neljää Uuden testamentin kirjaa.
Jeesuksen lapsuus
Jeesuksen Kristuksen syntymmä tapahtui näin: Maria Jeesuksen äiti oli kihlattu Joosefille. Ennen kuin heidäbn liittonsa oli vahvistettu kävi ilmi että maria oli raskaana. Silloin Joosef alkoi purkaa Marian kanssa tekemässä avioliittosopimuksen kaikessa hiljaisuudessa. Tuohon aikaan oli Juudean kuninkaana Heredos. Kun tietäjät menivät taloon ja näkivät lapsen ja hänen ätinsä Marian. He avasivat arkkunsa ja antoivat lapselle kalliita lahjoja: Kultaa suitsukkeita ja mirhaa.
jeesus valmistautuu tehtäväänsä

Paholainen on raamatusta aina jumalan vastustaja. Hepreankielen sana satan tarkoittaa syyttäjää tai vastustajaa ja tästä tulee nimitys SAATANA. Uudessa testamentissa saatanasta käytetään kreikan kielistä nimeä lucifer. Johannes kastoi jeesuksen.
JEESUKSEN OPETUS LAPSET
JEESUS KULKI JOKA PUOLELLA GALILEAA. HÄN OPETTI SYNAGOGISSA JA JULISTI ILOSANOMAA JUMALAN VALTAKUNNASTA. JEESUKSEN LUO TUOTIIN SAIRAITA JA HÄN PARANSI HEIDÄT. MINNE TAHANSA JEESUS MENIKIN HÄNEN PERÄSSÄÄN KULKI SUURI JOUKKO IHMISIÄ.
KAPERNAUMIN KAUPUNGIN TULLISSA ISTUI TULLIMIES MATTEUS IHMISIÄ RAHASTAMASSA. KUN JEESUS KAUPUNGISTA LÄHDETTYÄÄN KULKI TULLIASEMAN OHI HÄN SANOI TÄLLE SEURAA MINUA. MATTEUS NOUSI JÄTTI KAIKEN JA LÄHTI SEURAAMAAN JEESUSTA. MATTEUS KUTSUI JEESUKSEN ATERIALLE KOTIINSA. SINNE TULI MYÖS USEITA MATTEUKSEN TYÖ TOVEREITA. TÄMÄN NÄHDESSÄÄN FARISEUKSET SANOIVAT JEESUKSEN OPETUSLAPSILLE: KUINKA TEIDÄN OPETTAJANNE SYÖ YHDESSÄ PUBLIKAANIEN JA MUIDEN SYNTISTEN KANSSA. JEESUS KUULI SEN JA SANOI EIVÄT TERVEET TARVITSE PARANTAJAA VAAN SAIRAAT. EN MINÄ OLE TULLUT KUTSUMAAN HURSKAITA NUHTEETTOMASTI ELÄVIÄ. MINÄ OLEN TULLUT KUTSUMAAN SYNTISIÄ.
Jeesuksen opetuslapsien nimet
Simon pietari, Jaakob Sebedeuksen poika, Johannes Jaakobin veli, Andres Simonin veli, Filippus, Bartolomeus,
Matteus, Tuomas, Jaakob Alfeuksen poika, Taddeus, Simon kanaeuksen poika ja Juudas Iskariot.
Vuorisaarna
Minne Jeesus meniki kaikki kerääntyivät hänen ympärille. Te olette maailmanvalo ei kaupunki voi pysyä kätkössä. teille on opetettu käsky älä tapa kun autan köyhiä älä toitoa sitä niin kuin teko pyhät.
uskonto
jeesus ihmisten keskellä
Spitaali
Jeesuksen ajan palestiinassa spitaalia tarkoitettiinerilaisia vaiketa tarttuvia ihotauteja jotka johtivat usein kuolemaan.
Spitaali oli ainoa tauti johon sairastuneita pidettiin saastaisina.
Sadanpäällikkö
Sadanpäällikkö oli Rooman armeijan upseeri. Sadan päälliköllä oli komennossa noin sadan miehen sotilasto.
SAPAATTI OLI jUMALALLE PYHITETTY JUHLAPÄIVÄ JOLLOIN TYÖN TEKEMINEN JA SIIHEN RINNASTETTAVA TOIMINTA OLI KIELLETTYÄ
sAPAATTI
Sinapin siemen
Sinapin kasvilla on hyvin pieni sienen. Pienestä siemenestä kasvaa kuitenkin pensas tai oikeastaan puu.
Kylväminen
pellot olivat pääasiassa luonnon peltoja. Niiden keskellä saattoi olla kallioita ja kiviä, joilla kasvoi ohdakkeita ja muita riikkakasveja
HAPATE
JEESUS VERTASI TAIVASTEN VALTAKUNTAA MYÖS HAPATTEESEEN. HAPATE ON HAPPAMAN TAIKINAN JUURI JOKA ON SÄÄSTETTY EDELLISESTÄ LEIVONTA KERRASTA
Syntymäpäivän vietto ja Jehovan todistajat
HERODIAS
Herodias oli herodes antipaksen velje vaimo.
herodias oli jättänyt ensimmäisen miehensä ja mennyt naimisiin herodes antipaksen kanssa
Jehovan todistajat on kristinuskosta irtautunut uskonnollinen yhteisö. He eivät vietä omia eikä lastensa syntymäpäiviä.
Ruokkimisihmeentapahtumispaikka
RUOKAILUTAVAT
Ihmiset seurasivat jeesusta todennäköisesti Gennesaretin järven itäpuolelle. Sen rannallaoli yksi suuri kaupunki Hippos mutta muuten alueella oli vähemmän asutusta.
Tämä on asutonta seutua ja päivä on jo pitkällä. Lähetä ihmiset pois että he menisivät läheisiin kyliin ostamaan itselleen ruokaa. Mutta jeesus sanoi Ei heidän tarvitse mennä mihinkään mennä . Antakaa te heille syötävää. Opetuslapset vastasivat että heillä ei ollut mukanaan muuta syötävää kuin viisileipää ja kaksi kalaa. Silloin jeesus sanoi Tuokaa leivät ja kalat minulle.
JOKAISEN ATERIAN TÄRKEIN OSA OLI LEIPÄ. LEIPÄ VASTASI MEIDÄN ATERIOITTEMME PERUNAA. RIISIÄ TAI MAKAROONIA. MUUT RUOKA AINEKSET OLIVAT LEIVÄN LISUKKEITA. LEIPÄÄ EI KOSKAAN LEIKATTU VAAN SE MURENNETTIIN JA SYÖTIIN KÄSIN.
taivasten valtakunta
joonan merkki
jeesuksen luo tuli fariseuksia ja saddukeuksia he halusivat koetella jeesusta ja pyysivät tätä antaamaan jonki merkin siitä. että hän on luvattu messias. mutta jeesus ei suostunut tähän vaan vastasi heille. illalla te sanotte tulee kaunis ilma kun taivas ruskottaa. aamulla te sanotte tänään tulee ruma ilma sillä taivas on synkän ruskottava. taivasta te kyllä osaatte lukea mutta ette aikojen merkkejä.
Ihmisen poika
Evankeliumin mukaan Jeesus käytti itsestään nimitystä ihmisen poika. Jeesuksesta käytetään nimitystä ihmisen poika silloin kun viitataan hänen kärsimyksensä.
Erityisesti katollinen kirkko pitää Pietaria
jeesuksen 12 opetuslapsenaan eli apostolien johtajana koska jeesus antoi Pietarille taivasten valtakunnan kanssa.
Sinä olet messias

Jeesus jatkoi opetuslastensa kanssa matkaa kohti pohjoista vuoristoa. Jeesus kysyi opetuslapsiltaan kuka minä teidän mielestänne olen? Silloin Simon Pietari vastasi: Sinä olet mesias.
MOOSES JA ELIA
Pilvi
Kirkastusvuori
MOOSES JA ELIA EDUSTAVAT TÄSSÄ KERTOMUKSESSA VANHAN TESTAMENTIN LAKIA JA PROFEETTAA.
Kirkastusvuori on raamatussa tärkeä paikka kosk asiellä kohtaavat kaksi vanhan testamentin keskeisistä henkilöiustä Mooses ja elia sekä uuden testamentin keskeisin henkilö Jeesus.
Raamatussa Jumala puhuu ihmisille tai johtaa ihmisiä usein pilvessä. Pilvi kuvaa sitä että Jumala on salattu ja että kukaan ihminen ei voi nähdä häntä
Jeesus Kristus
Rabbi
Rabbi on hepreaa ja tarkoittaa Herrani tai opettajani. Jeesuksen aikanan rabbi oli uskonnolisen opettajan arvo nimi.

Jeesuksen aikana viljanjyvät jauhettiin jauhoiksi kahdella toisinaan vasten kierrettävillä suurella raskaalla kivellä
tehtävät
että he ajattelevat vain itseään.
että ne olisi hyviä isona
että on kunnolla
Myllynkivi
BETANIA
Hoosianna
Betania on heprean kieltä ja tarkoittaa köyhien kylää. Tässä kylässä asuivat jeesuksen sisarukset Martta Maria ja Lasaurus.
Sana hoosianna on heprean kieltä. Se on puuntö joka tarkoittaa auta. Vanhan testamentin aikana tällä huudolla tervehdettiin uutta kuningasta. Jeesuksen aikana tällä huudolla kunnioitettiin juutalaisten uskonnon kannalta tärkeää ja merkittävää henkilöä. ihmiset toivoivat että jeesus olisi profeettojen lupaama Messias eli pelastaja.
Vaaka
Jerusalemin temppelissä vaihdettiin rahaa ja myytiin uhri eläimiä. temppeli alueella ei saanut käyttää rooman keisarin kuvalla varustettua rahaa. siellä kelpasi vain temppelin oma raha. jota kutsuttiin sekeliksi. kauppiaat ja rahanvaihtajat käyttivät rahan ja tavaran punnitsemiseen vaakoja joiden mallina oli käytetty roomalaista pronssivaakaa. jeesuksen aikana kauppiaat ja rahan vaihtajat olivat vähitellen levittäytyneet joka puolelle temppeliä. siksi jeesus suuttui heille.
Vertaus häistä
Hääateria

Jeesuksen kertomus kuninkaanpojan häistä on vertaus. Kuninkaan pojalla Jeesus tarkoittaa itseään. Jeesus kutsui ihmisiä Jumalan valtakuntaan ja sen juhlaan. Juutalaisten johtomiehet ylipapit ja fariseukset kuitenkin kieltäytyio kutsusta. Tavallinen kansa sen sijaan noudatti kutsua. Jeesuksen opetus ei kelvannut hänen aikansa uskonniliselle johtajalle.
Rakkauden kaksoiskäsky
Häät ovat juutalaisille suuri ilojuhla johon sukulaiset ja ystävät mielellään osallistuvat. Hääjuhlat kestivät monta päivää joskus viikon tai kaksikin. Niiden aikana syötiin juhla-ateriaa.
mooseksen lakiin kuului kymmenekäskyä ja useita satoja muita määräyksiä. siksi kysymykseen mikä on lain suurin käsky oli vaikea vastata. jeesus tiivisti nämä käskyt kahteen käskyyn. ihmisen oli rakastettava jumalaa yli kaiken ja lähimmäisiä samalla tavalla kuin omaa itseään.
Jerusalemin temppelin hävitys
1. milloin vain.
2. kun he menivät taloon.
3. ei mitään
4. huolestuis
Jerusalemin temppeli on historian kuluessa rakenettu kaksi kertaa se on myös hävitetty. Hävitettyä temppeliä alettiin rakentaa uudelleen ja vuonna 520 ekr. Vihittiin käyttöön Salomon temppelin kokoinen mutta ulkonäöltään paljon vaatimattomanpi temppeli.
Lopun ajat
tehtävät
Vertauksen mukaan osa ihmisistä odottaa Jeesuksen paluuta ja he pääsevät taivaalliseen hääjuhlaan. Uudentestamentin mukaan Jeesuksen paluun ajankohtaa ei tiedä kukaan muu kun Jumala taivaassa.

Oikeudenmukainen tuomio

Kansat kootaan tuomiolle
Matteuksen kuvaus viimeisestä tuomiostaq kertoo vertaukselliseti siitä mitä tapahtuu senjälkeen kun Jeesus on palannut takaisin maan päälle. Silloin Isä Jumala luovuttaa kaiken vallan pojalleen. Kaikki kansat ja kaikkina aikoina eläneet ihmiset kootaan Jeesuksen tuomioistuimen eteen.
Kadotus
Jerusalemin kaupungin eteläpuolelle sijaitsi laakso jonka kreikanlainen nimi oli Gehenna. Gehennan laakso oli jätteiden hävitys paikka jossa paloi jatkuvasti tuli. Jeesuksen aikana juutalaiset ajattelivat että kadotus eli helvetti on Gehennan verrattava paikka jossa väärintekijät kärsivät rangaistuksensa.
Punainen risti
Jeesus sanoi opetuslapsilleen kun ihmisen poika tulee kirkkaudessaan
kaikkien enkelinsä kanssa hän istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle.
Minä olin vankillassa te tulitte luokseni.
Punainen risti perusti v. 1864 sveitsiläinen Henri Dunant. Järjeston esikuvana on se mitä Jeesus vertauksessaan viimeisestä tuomiosta kehotti tekemään kärsiville lähimmäisille.
silloin oikealla puolella olevat vastaavat hänelle herra milloin me näimme sinut nälissäsi ja annoimme sinulle ruokaa tai janoisssasi ja annoimme sinulle juotavaa milloin me näimme sinut kodittomana ja otimme sinut luoksemme tai olit alasti ja annoimme vaatteita. milloin me näimme sinut sairaana tai vankilassa ja tuliumme katsomaan. kuningas vastaa heille kaiken minkä olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni sen te olette tehneet minulle. sitten hän sanoo vasemmalla puolella oleville. menkää pois minun luotani minulla oli nälkä mutta ette antaneet ruokaa. minun oli jano mutta ette antaneet juotavaa. minä olin koditon mutta te ette ottaneet minua luoksenne minä olin alaston mutta te ette vaatettaneet minua. minä olin sairas ja vankilassa ettekä tulleet katsomaan. silloin nämäkin kysyvät herra milloin me näimme sinut nälissäsi tai janoissasi kodittomana tai alasti tai sairaana tai vankilassa emmekä auttaneet silloin hän vastaa heille kaiken minkä olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähimmäisitä sen te olette jättäneet tekemättä minuklle. ja niin he lähtevät toiset iankaikkiseen rangaistukseen mutta toiset iankaikkiseen elämään. kun jeesus oli puhunut tämän kaiken hän sanoi opetus lapsilleen kahden päivän päästä on pääsiäinen. silloihn ihmisen poika luovutetaan ristiinnaulittavaksi
Kansat kootaan tuomiolle
Milloin me näimme sinut
Juudas pettää Jeesuksen

Kärsimys ja tuomio 1
hopearahat olivat todennäköisesti juutalaisia hopea sekeleitä. eli temppelissä käytössä ollutta rahaa. kolmenkymmenen hopearahan arvo oli esimerkiksi yhden orjan hinta
Samaan aikaan kun Jeesus oli paljastanut opetuslapsilleen että hän kuolee pian ylin papisto ja kansan vanhimmat kokoontuivat ylipappi Kaifaksen palatsiin. He eivät uskaltaneet vangitae kesken pääsiäisjuhlaa sillä he pelkäsivät että kansa alkaisi mellakoida. Silloin yksi kahdestatoista opetuslapsesta Juudas Iskariot meni ylipappien luo ja sanoi: Paljonko maksatte minulle jos toimitan Jeesuksen teidän käsiinne? He lupasivat Juudakselle kolmekymmentä hopearahaa.
ehtoollinen
Pääsiäisateria
jeesus kehotti seuraajiaan viettämään yhteistä ateriaa ja näin yhdessä muistelemaan häntä,. tästä on kehittynyt kristillisten kirkkpojen ehtoollinen. herran pyhällä ehtoollisella nautitaan jeesuksen kehotetusta leivästä ja viinistä. ehtoollinen on muisto ateria mutta kristityt uskovat että salatulla tavalla jeesu on myös itse läsnä jokaisella ehtoollisella ja antaa heille syndit anteeksi siksi ehtoollinen on myös kiitos ateria
Opetuslapset tulivat kysymään Jeesukselta minne he valmistaisivat pääsiäisaterian. Jeesus neuvoi kenen luo heidän oli mentävä ja käski sanoa tälle: Opettaja sanoo: Hetkeni on lähellä. Sinun luonasi minä syön pääsiäisaterian opetuslapsieni kanssa. Opetuslapset tekivät niin kuin Jeesus oli käskenyt ja valmistivat pääsiäisaterian. Illan tultua Jeesus kävi aterialla kahdentoista opetuslapsen kanssa.
Aterian aikana Jeesus otti leivän ja siunasi,mursi ja antoi sen opetuslapsilleen ja sanoi
-Ottakaa ja syökää.Tämä on minun ruumiini
Sitten hän otti maLJAN JA KOHOTTI SITÄ JA KIITTI JUMALAA. JUOKAA TÄSTÄ KAIKKI. TÄMÄ ON MINUHN VERENI. kUN JEESUS JA OPETUSLAPSET OLIVAT LAULANEET KIITOSVEREN HE LÄHTIVÄT öLJYMÄELLE. mATKALLA SINNE jEESUS SANOI OPETUSLAPSILLEEN tÄNÄ YÖNÄ TE KAIKKI HYLKÄÄTTE MINUT pIETARI KESKEYTTI jEESUKSEN JA SANOI VAIKKA JKAIKKI MUUT LUOPUISIVAT SINUSTA MINÄ EN KOSKAAN HYLKÄÄ SINUA. jEESUS VASTASI TOTISESTI TÄNÄ YÖNÄ ENNEN KUIN KUKKO LAULAA SINÄ KIELLÄT KOLME KERTAA MINUT PIETARI SANOI VAIKKA MINUN PITÄISI KUOLLA MINÄ EN IKINÄ KIELLÄ SINUA sAMAA VAKUUTTIVAT MUUTKIN OPETUSLAPSET. tULTUAAN gETSEMANEN PUUTARHAAN JEESUS SANOI OPETUS LAPSILLEEN JÄÄKÄ TE TÄHÄN SIKSI AIKAA KUN MINÄ KÄYN TUOLLA RUKOILEMMASSA. oDOTTAKAA TÄSSÄ JA VALVOKAA MINUN KANSSA SANOI JEESUS.
jEEESUS OLI KUOLEMAN TUSKAN VALLASSA. jEESUS HEITTÄYTYI KASVOILLEEN JA RUOKOILI.
Juudas katuu tekojaan
Barabbas ja Sappi
Nimi barabbas on hepreaa ja tarkoittaa isän poikaa. on arveltu että barabbas olisis vangittu sen vuoksi että hän oli syyllistynyt roman valtakunnan terrori toimintaan.
Jumalan pilkka
Kuolemaan tuomituille annetann ylensä viiniä lievittämään heidän tuskiaan. Sotilaat sekoittivat kuitenkin jeesuksele annetun viinin eläimen sapesta otettua kitkerää nestettåä joka teki viinin juoma kelvottomaksi.
joosef armatialainen
Jumalan pilkkaaminen ja herjaaminen oli Mooseksen lain mukaan teko josta tuomittiin kuolemanrangaistus. Koska palestiina oli Jeesuksen aikana roomalaisten hallitsema maa juutalaisille ei ollut kuitenkaan ilman roomalaisten lupaa oikeutta panna täytäntöön kuolemanrangaistusta. Tämä oikeuden roomalaiset pitivät itsellään.
joosef armatialainen oli kotoisin arimatia nimisestä kylästä. hän oli juutalaisten tuomioistuimen suuren neuvoston jäsen ja kuului näin ollen tuon ajan juutalaiseen yläluokkaan. tätä todistaa myös se että joosef arimitialainen omisti oiman kallioon hakatun sukuhaudan
pontius pilatus
pontius pilatus oli rooman keisarin nimittämä maaherra. hänen hallinto alueensa oli juudea jonka keskellä sijaitsi jeru salem
Lähetyskäsky
Jeesus ilmestyi 40 päivän aikana usein ystävilleen viimeisen kerran opetuslapset tapasivat jeesuksen galileassa kun he näkivät jeesuksen he kumarsivat häntä joskin mu8utamat epäilivät. jeesus tuli heidän luokseen ja puhui heille näin minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni kastakaa heitä isän ja pojan ja pyhän hengewn nimeen ja opettakaa heitä noudattamaann kaikkea mitä minä olen heidän käskenyt noudattamaan ja katso minä olen teidän kanssannae kaikki päivät maailman loppuun asti.
Galilea
Magdalan Maria
Galilea oli Jeesuksen kotimaakunta Palestiinan pohjoisosassa. Siellä sijaitsivat Nasaret Jeesuksen kotikaupunki ja siellä opetuslapset hyvästelivät Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen.
Magdalan Maria oli kotoisin Magdala nimisestä kylästä
Gennesaretinjärven länsirannalta hän on se nainen
joka kaikkien neljän evankelimin yhtäpäivän todistuksen.
Mukaan saapui sunnuntai aamuna ensimmäisenä jeesuksen tyhjälle haudalle.
Jumala haluaa ihmisten pelastuvan
Pelastus on hyvän jumalan lahja ihmiselle. Jumala haluaa että jokainen ihminen pelastuu ja pääsee kuoleman jälkeen taivaaseen.
pelastus on näin iku8ista yhteyttä kaiken elämän luojaan.
Full transcript