Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Campul magnetic

No description
by

Tudor Barbacaru

on 19 December 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Campul magnetic

Tudor Barbacaru Câmpul magnetic al Pământului photo credit Nasa / Goddard Space Flight Center / Reto Stöckli Câmpul magnetic este o mărime fizică vectorială ce caracterizează spațiul din vecinătatea unui magnet, electromagnet sau a unei sarcini electrice în mișcare. Ce este câmpul magnetic? Aşa cum se poate observa privind acul unei busole, câmpul magnetic al Pământului este aliniat pe direcţia nord-sud. Câmpul magnetic poate fi înţeles ca "emanând" din polul sud, traversând suprafaţa planetei aproape paralel cu suprafaţa terestră, pentru a se arcui deasupra polului nord. Pământul, un magnet uriaș Aşa cum oricine poate observa dacă priveşte acul unei busole, câmpul magnetic al planetei noastre este aliniat pe direcţia nord-sud. Câmpul magnetic terestru poate fi vizualizat ca "emanând" din polul sud, traversând suprafaţa planetei aproape paralel cu suprafaţa terestră, pentru a reveni pentru a reintra în scoarţa terestră la polul nord. Pământul ca un imens magnet. Polii magnetici ai Terrei sunt plasaţi invers faţă de cei ai unui magnet obişnuit Columb a observat la acea vreme faptul că atunci când folosea busola, nordul indicat de aceasta diferea puţin de ceea ce calcula el ţinând cont de poziţia stelelor. Columb a remarcat că busola îşi schimba orientarea pe măsură ce corăbiile sale se depărtau de continentul european, apropiindu-se de cel american. Columb descoperea pe atunci declinaţia magnetică. Ce a descoperit Cristofor Columb când a traversat Atlanticul, în 1492? Declinaţia magnetică este diferenţa unghiulară dintre polii magnetici şi polii geografici ai Terrei. Nordul geografic este plasat pe axa de rotaţie a Pământului, în timp ce nordul magnetic, cel indicat de busole, nu este fix, şi de aceea nu este localizat în acelaşi loc cu nordul geografic. Acest detaliu nu fusese remarcat până atunci din cauza distanţelor relativ mici, la scară planetară, dintre oricare două puncte ale Europei, dar a devenit evident pe parcursul unei călătorii aşa de lungi cum a fost traversarea Atlanticului. Este interesant de menţionat faptul că navigatorul italiano-spaniol nu a pomenit acest lucru echipajului său, pentru a nu genera panică în rândul marinarilor ce s-ar fi putut răzgândi şi decide să se întoarcă acasă. Declinația magnetică Declinaţia magnetică a oricărui punct de pe suprafaţa Pământului este deci unghiul dintre câmpul magnetic al Terrei în acel punct - deci direcţia nord indicată de o busolă în acel loc - şi nordul geografic. Declinaţia este pozitivă atunci când nordul magnetic este la est de nordul geografic. Declinaţia magnetică variază în timp şi spaţiu. In prezentarea actuală în media, câmpul magnetic al pământului este reprezentat încă, drept câmp dipol pur. Conform noilor cercetări ştiinţifice, această afirmaţie este valabilă doar în proporţie de 80% (Piontzik, 2007).
Dacă ne raportăm la faptul că pământul cuprinde un câmp magnetic, şi bazându-ne pe vibraţii, putem folosi şi un alt punct de vedere alternativ (frecvenţa purtătoare a câmpului magnetic terestru la polii magnetici 11,7903 Hz, la ecuator 11,7508 Hz, frecvenţa ionosferei = Schumann-Wellen 7,83 Hz). De peste 5 milioane de ani se dezvoltă fiinţe humanoide pe Terra în interiorul acestui „câmp”. Aceasta duce la concluzia, că noi oamenii avem nevoie, într-un anumit fel, de câmpul magnetic terestru. Câmpul magnetic al pământului și efectele lui asupra corpului uman La începutul anilor 60, după primele zboruri în spaţiul cosmic, se discuta în legătură cu problemele de sănătate ale astronauţilor întorşi din spaţiu despre aşa-numitele „boli din spaţiul cosmic”. Astăzi s-a căzut de comun acord, că lipsa unui câmp electromagnetic (cu excepţia atmosferei terestre neexistente) ar fi una din cauzele tulburărilor de sănătate ale astronauţilor. Omul, animalul şi îndeosebi plantele au nevoie în efect de câmpul magnetic terestru, pentru a putea supravieţui.
În anul 1975, W.R. Adey şi S.M. Baldwin au verificat reacţia ţesutului cranian la câmpurile electromagnetice şi au descoperit, că celulele ţesutului indică în intervalul unei anumite game de frecvenţă şi intensitate, o reacţie peste medie (3 – 25 Hz). Acest domeniu de frecvenţă descoperit experimental, a fost denumit între timp ca fereastra – Adey sau ca „fereastră biologică”. Prin urmare, atât oamenii, cât şi animalele reacţionează pozitiv la anumite „oscilaţii”, în timp ce alte frecvenţe nu au deloc rezonanţă sau perturbă propriul câmp biologic. Aceste câmpuri nonbiologice sunt astăzi cunoscute ca „smog electric”. Comparaţi gamele de frecvenţă: curentul electric din gospodărie, în întreaga lume 50 Hz – 60 Hz – nu în fereastră biologică, telefoane mobile 800 – 1900 MHz – nu în fereastră biologică etc. Pe lângă frecvenţe, chiar şi intensitatea unui câmp magnetic joacă un rol decisiv în acţionarea asupra unui organism viu. Câmpul magnetic terestru produce, în funcţie de loc şi poziţie, o intensitate de circa 26-66 microTesla (2007, tendinţă în creştere). Această intensitate a câmpului pare a fi pentru noi oamenii şi chiar şi pentru animale plăcută şi optimă, astfel nu ne-am fi putut dezvolta aproape deloc în acest „câmp”, în cadrul evoluţiei. Busola sau compasul (italiană: com-pasus) este un instrument de navigație utilizat pentru determinarea direcției relativ la polii magnetici ai Pământului. Cadranul busolei prezintă Polul Nord și Polul Sud magnetic, precum și direcțiile intermediare. Busola Egiptenii au descoperit pentru prima dată busola. Busola sau acul magnetic a fost deja cunoscut în timpul împăraților din China. Pe atunci busola consta dintr-o piatră magnetică legată de un fir de ață pentru a se putea roti liber. Mai târziu apar formele de busole mai specializate. În Perioada Marilor descoperiri geografice portughezii au perfecționat busola.
Alexander Neckam un savant englez menționează busola pentru prima oară prin secolul XII în Europa, fiind adusă în anul 1190 de arabi. Forma busolei de azi este menționată prin secolul al XIII-lea probabil de un navigator italian din Amalfi, unde în port se găsește statuia lui Flavio Gioia, declarat „descoperitor al busolei”. Istoric Pe lângă numerotaţia gradată (360 sau 400 grade) a cadranului busolei se află aici şi "Roza vânturilor" cu punctele cardinale Compas de marş F73 Mecanică de precizie din VEB Freiberg Adițional beneficiilor generale, terapia biomagnetică, poate ajuta într-o mare varietate de probleme.
Asta nu înseamnă că magneții vor vindeca absolut, ireversibil și indefinit. Cum pot ajuta ei, variază de la persoană la persoană și depinde de factori precum profunzimea problemei, perioada de când există problema și cât de puternic este magnetul. De asemenea, când se folosesc magneți pentru probleme cronice, care există de o perioadă îndelungată, în zonele unde țesutul nu a primit fluxul necesar de sânge, puteți simți la inceput o intensificare a simptomelor. Unii numesc asta "criza de vindecare". Disconfortul dispare de obicei la 24 - 48 ore. Când se folosesc magneți în scopuri curative puterea ar trebui să fie în general între 100 - 500 gauss. Iată câteva dintre problemele în care magneții pot ajuta: Terapia magnetică - utilizări specifice Îmbătrânirea
Amputații
Apendicite
Artrite
Astm și bronșita
Fisuri ale sânilor
Arsuri
Cancer
Sindromul Carpal Tunnel
Cervicite
Probleme circulatorii
Depresii
Dermatite
Dureri ale urechii
Endometrioza
Fibromialgia
Probleme ale picioarelor
Răni, loviri ale capulului
Boli de inimă
Spasme musculare
Întinderi musculare, luxații și dureri ale articulațiilor
Nevrită
Sindronul Post-Polio
Artrită reumatică
Chirurgie http://ro.wikipedia.org/wiki/C%C3%A2mp_magnetic
http://www.scientia.ro/univers/40-terra/215-campul-magnetic-al-pamantului.html
http://ro.wikipedia.org/wiki/Busol%C4%83
http://magneto-terapie-hd.blogspot.ro/2011/06/terapia-magnetica-utilizari-specifice.html Bibliografie
Full transcript