Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Usop slide

No description
by

Ajim Ahmad

on 5 December 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Usop slide

TAJUK : PENINDASAN TERHADAP ISTERI MELALUI PENDERAAN Pengenalan Faktor-faktor Penderaan Isteri Langkah Mengatasi
Penderaan Isteri Penindasan adalah sejenis ketidakadilan dengan cara penggunaan kuasa, undang-undang, atau kuasa fizikal untuk menghalang orang lain daripada kebebasan.
Terdapat banyak faktor yang menyebabkan terjadinya penindasan. Antaranya ialah disebabkan oleh salah guna kuasa, tamak, dan tidak mempunyai sifat berperikemanusiaan terhadap orang lain.
Penindasan juga berlaku disebabkan oleh golongan yang ditindas itu tidak mempunyai kuasa, pengaruh atau tidak mempunyai pembela yang boleh membela nasib mereka. Contoh Kes Julia bukan nama sebenar, seorang isteri telah menjadi mangsa penderaan suami yang tidak bertanggungjawab dan dia merupakan seorang anak yatim.

Setelah setahun mendirikan rumah tangga, suami yang dikasihinya telah berubah sikap daripada seorang yang penyayang berubah kepada bersikap panas baran.

Julia pernah merempat di bawah jambatan bersama anaknya yang berumur lima bulan kerana suaminya tidak mampu membayar sewa rumah.

Akibat kesempitan hidup telah mengubah sikap suaminya yang sewaktu ketika dahulu, penuh dengan kasih sayang tetapi telah bertukar menjadi sepat terajang tanpa belas ihsan.

Julia tidak tahan lagi membiarkan tubuhnya menjadi seperti beg tinju Julia nekad melarikan diri untuk berlindung di masjid dan dipertemukan dengan seorang iman, akhirnya membawa dia ke rumah Pertubuhan Penyelidikan Pembangunan dan Kemajuan Wanita Selangor dan Kuala Lumpur (Wirda) dan kehidupannya mula berubah. Tekanan
Menurut Rostina Gimpah ( 2000 ) tekanan merupakan faktor utama penderaan terhadap isteri. Ekoran daripada tidak dapat mengawal dan masalah yang dihadapi, akhirnya tekanan tersebut dilepaskan kepada isteri.

Gangguan Mental
Menurut Balan ( 2010 Gangguan mental ialah individu yang mengalami kecelaruan mental dan menyebabkan dia akan bertindak ganas akibat kecederaan yang dialami pada otak genetik iaitu daripada baka yang garang, panas baran dan lain – lain.
Gangguan mental seperti kecelaruan personaliti, kecelaruan mod, kebimbangan. Individu yang mengalami Skizofrenia dan masalah mental akan melakukan penderaan. Oleh kerana ada masanya mereka tidak sedar akan perbuatannya. Pendekatan agama
Menurut Balan Ratha krishnan (2011), Kefahaman yang mendalam terhadap sesuatu agama semestinya menimbulkan nilai-nilai kemanusiaan seperti melalui ceramah agama, seminar dan khutbah Jumaat.
Setiap agama akan mengajar dan menuntut umatnya untuk melakukan kebaikan dan menghindari perbuatan yang jahat.
Dalam agama islam, setiap muslim menanamkan kesedaran akidah seperti suami dan isteri mestilah mengetahui tanggungjawab masing-masing dan menunaikannya dengan ikhlas dan penuh kasih sayang. TINGKAH LAKU MANUSIA DALAM PERSEKITARAN SOSIAL Nama ahli kumpulan :

1. NURUL SUWAHIDA BT RAMLEE ( BP11110370 )
2. ISMI BAIDURI BIN ISMAIL ( BP11110107 )
3. SITAFINI BT SOPILIN ( BP11110428 )
4. RAFEZA ASWENA BINTI REFEN ( BP11160552 )
5. SYAHFIQ BIN EDUL ( BP11160570 )
6. NORHASYIMAH BINTI JUMA’A ( BP11110302 )
7. NIK NOR SUZILAN NIK SOH ( BP11110259 )
8. RAJA AHMAD YUSUF BIN RAJA MAT ( BP11110382 )
9. NURUL AMIRA ADILA BINTI ISMAIL ( BP11110349 )
10.YUSNIZA BINTI ADAM (BP11110514 )
11.FAIZATUL AZUANA@SHAMSILA BT SHAMSURI (BP11111433 ) Jenis-Jenis Penindasan Menurut Goodman. D. J,(2001) membahagikan penindasan kepada 9 bahagian. 1. Sexism
Sexism bermaksud penindasan dalam bentuk jantina. tubuh badan yang lebih besar daripada perempuan telah mendorong lelaki melakukan kezaliman dan bertindak kasar terhadap wanita.

2. Heteroxism
Subkategori dari sexism. Heteroxism bermaksud seseorang individu cenderung untuk menjalinkan hubungan hubungan seksual dengan jantina yang berlainan.

3. Cisgenderism
Cisgenderism bermaksud seseorang itu tidak mengenal pasti peranan gender mereka atau tidak memainkan peranan mereka berdasarkan gender tertentu.

4. Classism
Classism ini melibatkan kelas atau corak sosial yang berbeza mengikut kekayaan dan pengaruh. golongan kaya dan berpengaruh menindas golongan-golongan yang tidak berpengaruh dan miskin. 5. Racism
Racism bermaksud penindasan dalam bentuk perkauman.

6. Colorism
Penindasan berdasarkan warna kulit.

7. Ableism
Orang yang kurang upaya mendapat layanan atau rawatan yang berbeza daripada mereka yang normal.

8. Lookism
Penindasan berdasarkan wajah seseorang
Wajah yang cantik akan mendapat layanan yang lebih baik.

9. Sizeism
Melibatkan penindasan dalam bentuk saiz tubuh badan individu.
Seseorang yang bertubuh normal menindas orang yang bertubuh tidak normal. Penindasan Terhadap Isteri Menurut Goodman. D. J, (2001). Penindasan isteri bermaksud suatu tindakan yang melanggar hak asasi atau kebebasan seseorang isteri. Definisi Konsepsual Definisi penindasan menurut Barker, (2003) ialah pebuatan sosial yang meletakkan sekatan yang teruk terhadap individu, kumpulan, dan institusi.

Menurut Goodman. D. J, (2001). Penindasan wanita bermaksud suatu tindakan yang melanggar hak asasi atau kebebasan seseorang wanita. Penderaan Menurut (Brown & A.Khan, 2003). penderaan dibahagikan kepada empat jenis utama iaitu: Penderaan Fizikal
Penderaan Seksual
Penderaan Emosi
Pengabaian TEORI SISTEM BERDASARKAN KAJIAN KES Teori sistem merujuk kepada teori yang menjelaskan dan mengenalpasti keutamaan sistem untuk berfungsi dan mempunyai perhubungan dengan sistem lain.

Di mana teori ini melibatkan perkaitan atau simbiotik di antara sistem. Simbiotik bermaksud, jika terdapat perubahan di antara salah satu ahli di sistem itu maka ahli yang lain akan turut merasakan perubahan tersebut. Menurut Farley & etc. all (2010) Berdasarkan kajian kes
Sistem yang terdapat ialah sistem kekeluargaan yang melibatkan Julia, suami dan anak. Sistem ini adalah saling berkaitan dan mempunyai fungsi masing-masing.

Simbiotik pula
Apabila suami Julia yang tidak dapat mengadaptasi atau menerima kesulitan hidup sifatnya berubah menjadi seorang yang panas baran dan sering mendera Julia.
Dilihat perubahan suami turut dirasai Julia dan anaknya, sehingga mereka bertindak lari dari rumah dan tido di bawah jambatan.
Ketidakfungsian berlaku kepada suami Julia. Kelemahan Mangsa
Menurut Rostina Gimpah ( 2000 ) Sesuatu penderaan juga disebabkan oleh individu sendiri. Apabila berlaku sesuatu pergaduhan, si isteri akan lebih banyak mengalah.
Penderaan akan berlaku secara mendadak apabila si suami tidak mampu untuk mengawalkemarahan.
Keadaan ini akan berlarutan disebabkan oleh sikap si isteri yang tidak mahu mempertahankan diri.

Tiada Interaksi Dalam Masyarakat
Menurut Mahadir Ahmad (1999), keluarga yang terbabit dalam penderaan selalunya mengasingkan diri dan tidak bercampur dengan jiran untuk menutup aib suami.
Apabila kurang berinteraksi dengan masyarakat, faktor kawalan sosial berkurangan.
Persepsi tertindas diluar rumah juga akan menyebabkan suami membalas dendam dengan melakukan penderaan di rumah. Kesan Penindasan Isteri Mengalami tekanan perasaan atau masalah kesihatan mental – emosi mangsa akan berubah dari periang kepada pendiam,murung dan marah.
Cubaan membunuh diri - perasaan terlalu takut atau cemas sehingga mangsa tidak mampu bertahan akan menyebabkan mangsa mengambil jalan mudah untuk membunuh diri.
Kefungsian sosial terganggu - mangsa tidak bercampur dengan masyarakat luar.
Hilang rasa tanggungjawab - tanggungjawab sebagai isteri,ibu dan juga anak akan terjejas.
Penceraian berlaku - apabila isteri tidak dapat menjalankan tanggungjawab maka penceraian akan berlaku. Proses perundangan
Menurut Ahmad Redzuwan Mohd Yunus (2003), komuniti perlu prihatin dan sama-sama berusaha dalam menangani masalah penderaan isteri.
Komuniti harus memberikan sokongan moral dan menasihati mangsa atau isteri yang didera supaya membuat laporan kepada pihak berkuasa.

Mewujudkan program ilmiah
Bertujuan untuk menyedarkan atau mengingatkan tanggungjawab suami isteri dalam kehidupan rumahtangga.
Dijalankan dalam bentuk ceramah atau usrah. Serta turut member penjelasan atau nasihat kepada masyarakat yang mempunyai masalah rumah tangga supaya ia dapat diselesaikan dengan cara yang sebaik mungkin. Proses perundangan
Menurut Ahmad Redzuwan Mohd Yunus (2003), komuniti perlu prihatin dan sama-sama berusaha dalam menangani masalah penderaan isteri.
Komuniti harus memberikan sokongan moral dan menasihati mangsa atau isteri yang didera supaya membuat laporan kepada pihak berkuasa.
Mewujudkan program ilmiah.
Bertujuan untuk menyedarkan atau mengingatkan tanggungjawab suami isteri dalam kehidupan rumahtangga.
Dijalankan dalam bentuk ceramah atau usrah. Serta turut member penjelasan atau nasihat kepada masyarakat yang mempunyai masalah rumah tangga supaya ia dapat diselesaikan dengan cara yang sebaik mungkin. Peranan pekerja sosial
Pertolongan bukan dari segi fizikal sahaja tetapi lebih tertumpu dalam menyedarkan seseorang terhadap penderitaan yang dialami.
Pekerja sosial bertugas bukan untuk mengenakan hukuman kepada pendera tetapi lebih menjurus ke arah menenteramkan keadaan dan menyatukan semula pasangan tersebut.
Berperanan untuk membantu isteri-isteri yang didera melalui cara mengadakan runding cara dan kaunseling terhadap pasangan suami isteri tersebut. CADANGAN
A. Peranan pekerja sosial

Mediator bermaksud pekerja sosial menjadi perantara antara klien dengan pihak lain (Krist-Ashman, 2010).

Pekerja sosial akan menjadi orang tengah di antara isteri dengan suami untuk menyelesaikan masalah mereka.
Juga berperanan untuk mendapatkan kedua-dua keputusan yang akan diambil sama ada keputusan isteri atau keputusan suami untuk tindakan terakhir. Broker bermaksud pekerja social adalah orang tengah yang menghubungkan klien dengan sumber. (Samir Muhazzab Amin dan Winny Abdullah, 2009).

Punca penderaan biasanya akibat oleh kesulitan hidup terutama dari aspek kewangan.
Pekerja social akan menghubungkan klien dengan agensi-agensi tertentu yang boleh menyalurkan sumber kewangan. Pekerja sosial yang berperanan sebagai pembela (advocate) bermaksud orang yang bercakap bagi pihak klien untuk menegakkan keadilan (Zastrow C.H. & Kirst-Ashman K.K., 2010).

Menjadi pembela melalui perundangan hadapakan ke mahkamah bagi mendapatkan hak-hak klien terutamanya isteri yang didera suami. KESIMPULAN Penindasan mempunyai cabang-cabang tertentu yang boleh dibahagikan kepada aspek penderaan seperti penderaan fizikal, emosi, seksual dan pengabaian, penderaan isteri akan berlaku oleh banyak faktor pencetus terutamanya daripada keadaan suami yang tidak mampu menerima hakikat kehidupan, selain hilangnya rasa tanggungjawab sebagai suami dan kefungsiaannya telah gagal yang menyebabkan kesan yang negatif kepada isteri tersebut. Oleh itu, langkah yang semua pihak haruslah memaikan peranan yang penting untuk membendung jenayah ini. RUJUKAN Farley O.W., Smith L.L., and Boyle S.W., (2010). Introduction to Social Work. United States,America: Pearson Education. Inc. (11th ed.)

Gil, D. G. (1994). Confronting Social Injustice and Oppression. In F. G. Reamer (Ed.). The Foundations of Social Work Knowledge. New York: Columbia.

Goodman. D. J. (2001). Promoting Diversity and Social Justice. United States : Sage Publications.
Kamus Dewan Edisi Ke-4. Ampang: Dawama Sdn Bhd.

Keratan Akhbar Kosmo. (2012). Selasa Januari 10.

Kasmini Kasim. (1998). Penderaan Emosi Kanak-kanak Trauma Terselindung, Malaysia: UKM

Kirst-Ashman K.K. (2010). Introduction of Social Work; Critical thinking Perspective. Canada:Cengage Learning, (3rd ed.). Mahadir Ahmad. (1999). Penganiayaan Isteri: Satu Pendekatan Psikologi. Koleksi Kertas Kerja; Psikologi Masyarakat Malaysia Semasa. Malaysia: Universiti Malaysia Sabah.

Rostinah Gimpah. (2000). Keganasan Rumah Tangga: Implikasi Terhadap Isteri dan Anak-Anak.
Koleksi Kertas Kerja; Psikologi Masyarakat Malaysia Semasa II. Malaysia: Universiti Malaysia Sabah.

Samir Muhazzab Amin dan Winny Abdul. (2009). Pengantar Kerja Sosial. Terbitan Pertama. Utusan Publications and Distributors Sdn Bhd.

Zamil Ismail. (1999). Isu-Isu Kelauarga dan Peranan Psikologi. Koleksi Kertas Kerja; Psikologi Masyarakat Malaysia Semasa. Malaysia: Universiti Malaysia Sabah.

Zastrow C.H. & Kirst-Ashman K.K. (2010). Understanding Human Behaviour and The Social Environment. USA: Cengage Learning. Ahmad Redzuwan Mohd Yunus. (2003). Gejalah Sosial dalam Masyarakat Islam: Punca dan Penyelesaian. Malaysia: Utusan Publications & Distributors Sdn Bhd.

Alavi & Ann Wan Seng (2003). Memahami Latar Belakang Penderaan Kanak-Kanak. PTS Publications.

Balan Rathakrishnan. (2010). Devian Sosial. Malaysia: Kota Kinabalu, Perpustakaan Negara.

Balan Rathakrishnan. (2011) . Devian Sosial. Cetakan Kedua. Malaysia Sabah: Perpustakaan Negara.

Barker, R. L. (2003). The Social Work Dictionary (5th ed.). Washington, DC: NASW Press.

Brown E.J. & A.Khan S. (2003). Child Abuse and Neglect. Child Study Center. 4. Volume 7. School of Medicine New York University. Terima Kasih..
Full transcript