Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Smart Vareflyt - Case 6, Tine Jarlsberg

Denne presentasjonen viser hvordan RFID-teknologi ble brukt i Tine som en del av et større forskningsprosjekt på SINTEF kalt, "Smart Vareflyt".
by

Erlend Østerås

on 30 April 2010

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Smart Vareflyt - Case 6, Tine Jarlsberg

Du navigerer deg gjennom presentasjonen i en forhåndsdefinert rekkefølge ved hjelp av menyen nede i høyre hjørne.

Enkelte av elementene i presentasjonen vil være klikkbare.

Klikk på et element for å zoome deg nærmere.

Klikk og dra for å flytte blikket rundt på arket.

Trykk ”0” for å vise presentasjonen i fullskjerm visning (”Esc” for å avslutte fullskjerm visning). SMART VAREFLYT CASE 6 - Tine Jarlsberg 3. NYTTEVERDI OG POTENSIAL 1. INTRODUKSJON 2. RFID I TINE Hvordan navigere deg gjennom presentasjonen? Klikk her Hva er RFID? RFID står for "Radio Frequency Identification" som vil si identifisering ved hjelp av radiobølger. En brikke sender ut sin unike ID dersom det finnes en leser innen rekkevidde som kan motta signalene. Ytterligere informasjon om objektet kan enten lagres i brikken eller i en ekstern database. RFID-brikker kan benyttes til å merke nær sagt hva som helst, og finnes i mange forskjellige varianter. ”Smart Vareflyt” er et brukerstyrt innovasjonsprosjekt (BIP) finansiert av deltakende bedrifter og Norges Forskningsråd. Norsk dagligvaresektor har gått sammen om prosjektet for å skape trygg og effektiv produksjon og distribusjon av matvarer. Stjørdal-bedriften Norplasta AS har fått med seg åtte av de mest sentrale aktørene i dagligvare-bransjen i prosjektet som skal pågå i 3 år. Det totale budsjettet er på 24 millioner kroner. Smart Vareflyt - Om prosjektet - smart, effektiv og sikker vareflyt i dagligvare-bransjen gjennom intelligent emballasje og e-sporing. Hva er Smart Vareflyt? Maten gir beskjed Prosjektdeltakerne skal utvikle løsninger og metoder som raskt og enkelt vil gi beskjed om innholdet i produkter, tilstanden til produktene og hvor de til enhver tid befinner seg i verdikjeden. Produktene skal gi fra seg slik informasjon gjennom RFID teknologi (Radiofrekvens Identifikator). I tillegg skal nye logistikkløsninger og ny emballasje utvikles gjennom prosjektet. Hvem er med? I prosjektet samarbeider et bedrifts-konsortium som består av Norgesgruppen, ICA, Nortura (Prior/Gilde), TINE, Bama, Tollpost Globe, Peterson, NPL –Norsk Lastbærer-Pool og Norplasta. SINTEF Logistikk, SITNEF IKT, RFID Innovasjonssenter og Østfoldforskning skal utføre forskningsarbeidet for bedriftene som er med. Radiobrikker og sensorer Målet er å utvikle ”intelligent emballasje” gjennom å ta i bruk RFID. Ved å feste en liten radiobrikke til matvaren skal det bli mulig å kontrollere veien fra råvare til ferdig produkt inklusive transport og lagring i butikk. For mer informasjon angående Smart Vareflyt, trykk på linken: http://www.sintef.no/Projectweb/Smart-Vareflyt/ Målet for prosjektet ”Smart Vareflyt” er å skape: Vi vil nå se nærmere på ett av casene i "Smart Vareflyt", hvor RFID ble pilotinnført hos TINE på produktet Jarlsberg TINE Verdal Videoklipp om "Smart Vareflyt" Klikk for å se videoklipp om RFID-teknologien Generelt om TINE TINE er representert over hele landet med sine;
15,847 eiere
5734 ansatte
44 meierianlegg
5 meieriterminaler
8 produksjonsanlegg i annen virksomhet Motivasjon for caset Det er en betydelig ”intern” vareflyt både i hvert enkelt anlegg i TINE og mellom dem. Styringen av vareflyten omfatter planlegging, koordinering og ikke minst oppfølging og dokumentering. Det at mange av TINEs produkter som stiller strenge krav i form av holdbarhetsdatoer og lagringstemperatur, noe som bidrar til å ytterligere komplisere styring og koordinering av vareflyten.

Deler av styringskostnadene knyttet til denne vareflyten er av typen ikke- verdiskapende arbeid. Også deler av ressursbruken til den fysiske transporten (mellomlagring, parkering, omlasting, flytting etc.) kan kategoriseres som nødvendig, men ikke- verdiskapende arbeid. Prosjektet vil undersøke mulighetene RFID teknologien representerer til å redusere kostnadene til intern transport og lagring. Det er også et selvstendig mål for caset å bli kjent med RFID teknologien.
Jarlsberg Prosessen For produksjon av Jarlsberg ost må osten gjennomgå følgende prosess:
VERDAL
Melk med riktig fettprosent og temperatur fylles over i et ystekar, tilsettes løpeensym og hensettes.
Ostekoagelet skjæres og myse tappes av
Det tilsettes varmtvann og røres før ostemassen pumpes over i casomatic for forming i 20 Kg blokker.
Ostenblokka presses og blir lagt i saltlake i ca. 1 døgn.
Blokkene pakkes, merkes og palleteres
Osten lagres og modnes under kontrollerte temperaturforhold.
Osten blir nedkjølt og bedømt før den ekspedering til Heimdal.
HEIMDAL
Osten mottas og deemballeres
Osten settes på et bufferlager
Osten deles og pakkes i forbrukerpakninger.

RFID og Jarlsberg 2 anlegg
5 lesepunkt med RFID-antenner
Merking på pallenivå
Vi skal nå se nærmere på hvordan TINE har pilotinnført RFID Osten ystes og deles i 20 KG blokker Pakking og palletering RFID-merking Lagring Ekspedering Varemottak Lagring Produksjon TINE Heimdal RFID lesepunkt RFID lesepunkt Teoretisk nytteverdi Nytteverdi fremhevet av TINE Fremtid for RFID i TINE Ømfintlige matvarer kan utstyres med temperatursensorer, sensorer for trykk/bevegelse og tidsregister slik at mottaker kan sjekke om varene har ligget varmt eller blitt skadet. Denne typen løsninger vil gi økt matvaresikkerhet, fordi den raskt vil gi relevant og korrekt sporingsinformasjon. Samtidig vil det bli enklere å tilbakekalle produkter når det er nødvendig. Sporing og Tilbaketrekking Lagerstyring Kostnader ved RFID Mindre Feil Besparelser Bemanning Sporing av intern vareflyt Planlegging for RFID i nye anlegg RFID innstøpt i pall / temperaturmåler RFID anvendt på andre produkter Den teoretiske nytteverdien av RFID anvendt på TINE Jarlsberg er presentert i foilene som følger Varighet: 01:34 Varighet: 02:07 Varighet: 00:50 Varighet: 02:19 Varighet: 01:59 Varighet: 01:13 Varighet: 00:32 Varighet: 00:42 Varighet: 01:12 Varighet: 01:34 Varighet: 01:49 Varighet: 01:01 Varighet: 01:02 Varighet: 00:33 Varighet: 00:27 Varighet: 00:58 Varighet: 00:23 Varighet: 01:14
Full transcript