Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Golak

Dansk boganmeldelse
by

Katrine Rasmussen

on 5 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Golak

. Referat Komposition Det er en urealistisk bog. Dvs. at det ikke kan ske i virkeligheden.

Men det er også en spændingsroman, hvor man høre om en dreng der prøver at finde ud af hvem han i virkeligheden er, samtidig med at alle mennesker frastøder ham for den han er. En lille flok af mennesker er flygtet op i bjergene og væk var alle ødelæggelserne, hvor de kom fra. De prøver desperat at bygge et samfund op igen og har strenge regler der skal følges. Men en dreng ved navn Jonah, overtræder gang på gang reglerne og derfor holder folk i byen afstand til ham. Hans tanker kan han slet ikke styre, og mændene i ældrerådet holder stærkt øje med ham.

Men en dag da golakkerne kommer og vil smadre byen, måtte drengene og mændene dræbe dem først. De klarer det, men Johnas søster Maddie bliver taget af golakkerne.
En dag da der blev løjet om Jonahs opførsel, blev han dømt til tårnet i en måned... Roman er skrevet kronologisk, da der ikke fremkommer flashback.
Men hovedpersonens mor fortæller tilbage i tiden. Dansk
Boganmeldelse Lavet af Anbefalelsesværdig Efter min mening er jeg ikke rigtig til sådan en bog med overnaturlige væsener, det gør det alt for uvirkelig og urealistisk.
Jeg synes heller ikke der er så meget billedsprog, og derfor har jeg også svært ved at leve mig ind i den. Men hvis man er til unaturlige væsener, er det sikkert god bog!
(Den har vundet priser?). Katrine Præsentation Titel på bog: Golak

Årstal bogen er skrevet: 2008
Antal sider: 323

Forfatter: Josefine Ottesen (født d. 4. feb. 1956)
Lidt om hende: Hun debuterede som forfatter i 1983 og har siden udgivet omkring treds titler for børn og unge.

(Hendes første bog blev udgivet ved et tilfælde, da et forlag fik fat i en af hendes bøger!) Bind 2 af:
"Det døde land" Det tredje bind i:
"Det døde land" Genre ...Men han blev voldsom ensom, og han bedte hver eneste dag til "den almægtige" om tilgivelse. Men hans tanker var samtidig et andet sted, for han havde besluttet sig for at spørge om lov til at bygge et orgel til byen. Men lige meget hvad Jonah gjorde, syntes ældrerådet ikke om ham. Da hans bror Mik (nyt medlem af rådet) kastede stumper af orglet på bålet, brød Johna ud af tårnet, tog en hakke og dræbte broderen. Han fortrød med det samme og flygtede fra byen... Fortælleform Bogen er skrevet i 3. persons-fortæller (han/hun)
Du hører om Jonah og hvordan han klarer sig.

Side 311 linje 3-6 nedefra: "Mens Jonah langsomt fulgte den stejle sti tilbage til det hus, hvor han var vokset op, forsøgte han at få styr på sine tanker."

Eller

Side 25 linje 4-7 nedefra: "Normalt forsøgte Jonah at undgå Ben, men i dag havde han lyst til at vise ikke bare Ben, men også hans far og alle de andre landsbybeboere, at der var noget han godt kunne!" Synsvinklen Det er en indre synsvinkel. For man får at vide hvad han tænker og føler.

Den er hverken ydre, alvidende eller objektiv, da man ikke får at vide hvad de andre personer tænker, eller synes om andre.

Side 216 linje 9: "Han havde det som om nogle lagde en stram jakke om hans krop , der for altid ville styre hans mindste bevægelser."

Her får du at vide hvordan han føler indeni. Første halvdel af bogen: Hører man mest om hvordan Jonah klare sig i landsbyen. Hvad han drømmer om, og hvordan han prøver at styre alle sine tanker.


Anden halvdel af bogen: Hører man hvordan han har ændret sig, men stadig tænker på en hel masse og kan til sidst slet ikke styre det. Da hans orgel bliver brændt, går han direkte ned og dræber sin bror? Tid Den foregår i fremtiden, hvor der enten har været en tredje verdenskrig, eller noget andet der har udslettet meget af verden. Det er nok ca. år 2040, for det lyder som om menneskene har levet som vi gør inden de blev udslettet.
I dag beder man ikke 4 gange om dagen hvis noget er gået galt?

"Næste dag var der hviledag, og til den lange formiddagsbøn blev det offenliggjort, at Mik trådte ind i ældrerådet og Harkim trådte ud, og at Jonah havde fået tilladelse til at genopbygge orglet." Sted Det foregår i en lille landsby, og et lille samfund der prøver at vokse.
- Der er en stor kirke, hvor de beder konstant.
- Der er tårnet hvor man bliver ført op hvis man har gjort noget galt.
- Hos smeden, og i en krypt. Miljø Det er et fattigt miljø, hvor jeg tror de er bange for at deres land går under endnu en gang, og derfor beder hele tiden.

De lever i et stramt miljø, hvor nogle udvalgte ældre mænd sidder i et råd og giver strenge love der skal overholdes. Alle mennesker i byen er hele tiden bange for "hvad der nu skal ske", og hvis der er en der pludselig ikke ligner de andre skal han/hun straks laves om eller ændre sig meget hurtigt!! Jonah Mik Lea (Jonahs mor) Peronskarakteristik Han er en meget livlig dreng, der hele tiden har noget i tankerne. Han får tit sagt ting inden han har tænkt dem igennem. Meget nysgerrig og temperamentsfuld.
Han har svært ved at glæde sig på andres vegne, og bliver nemt og ofte jaloux.
Så er han voldsom, da han dræber sin bror med en hakke til sidst. Det er Jonahs bror og bedste ven. Han er en meget klog og pæn dreng, der ved hvad han laver og tænker meget over tingene. Han er klar til at føre samfundet videre og er lige trådt ind i ældrerådet.
Han er meget kærlig, men er også meget troende!! Hun er en meget selvstændig kvinde og vil gerne have at Jonah har det godt.
Hun kan samtidig ikke holde ud at Jonah ikke ved hvor han kommer fra, og fortæller ham det selvom hun ikke må.
Hun dør til sidst. Sproglige virkemidler Billedsprog: "... gennem landsbyen til klippefremspringet, hvor den gamle ruin knejsede over den smalle dal." Gentagelser Jonah får gang på gang at vide at hans tanker om alt muligt skal stoppe, og næste gang det går for vidt, ødelægger de hans orgel. Overdrivelser "Slipper du den fysiske virkelighed og lader dig rive med af din indre tankeverden, bringer du dig selv i ekstrem ulykke" Det gør at man får nogle perspektiver og kan sammenligne med noget man kender.
Jeg synes det gør at man kan leve sig mere ind i historien. Tema Det er en "science fiction" roman.
Der handler om en by der er opstået, efter at hele verden er blevet lagt øde.
Flere overlevende ældre mænd flyttede op i bjergene og har siden hen dannet et lille samfund. Hensigten Jeg tror hun har valgt at skrive bogen, for måske at give hendes mening om hvad der kan komme til at ske i fremtiden. Hvis landet er blevet ødelagt, og kun nogle enkelte samfund var tilbage. Hvordan de vil reagere og vokse op igen.
Hun har valgt at folket pludselig bliver meget troende efter ulykken, og ikke rigtig tør andet end at bede, arbejde og følge reglerne.
Full transcript