Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Aardrijkskunde

No description
by

Isa Petter

on 23 September 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Aardrijkskunde

Aardrijkskunde
opdracht 6, powerpoint
Kustvlakte
Appalachen
Centrale Laagvlakte
Great Plains
De Appalachen zijn een middelgebergte in het oosten van Noord-Amerika met afgeronde topzones. Het gebergte is van oorsprong geschat op 300 miljoen jaar oud, het bevat vele steenkoolvelden. Ze liggen voornamelik in de VS maar strekken zich uit tot het midden van Alabama tot in het Newfoundland, Canada. Enkele toppen gaan over de 2000 metergrens (Mt. Mitchell = 2037) De Appalchen hebben een landklimaat, neerslag geduurende het hele jaar met een temperatuur van ongeveer 22 graden. Het bodemgebruik wordt meestal gebruikt voor intensieve veeteelt.
Rocky Mountains
Grote Bekken
Sierra Nevada
Central Valley
Coastal Ranges
De kustvlakte van de VS is het stuk land dat grenst aan de Atlantische Oceaan. Het gebied is ongeveer 3500 km lang en begint in het noorden in New Jersey en eindigt in het zuidoosten van Florida. De kustvlakte is bijna nooit hoger dan 200 m boven het zeeniveau. Het gebied loopt af van de oceaan 50 tot 200 km het land in. Het zeeklimaat, veel zon maar soms ook erge hoosbuien. Het bodemgebruik is erg actief, er wordt veel op gebouwd. Er komt weinig akkerbouw en veeteelt voor. De hoogteligging is niet erg hoog, en de ligging is vlak aan zee. Er vallen ook doordat ze vlak aan zee liggen hoosbuien, het weer kan daar plotseling omslaan.
Het Centrale Laagvlakte in het oosterlijke deel van de VS heeft een gemiddelde hoogte van 200 - 500 meter. Er is veel vruchtbare grond dus er komt veel akkerbouw en veeteelt voor (Cornbelt). Het westerlijke gedeelte van de Centrale Laagvlakte van de VS heeft een gemiddelde hoogte die hoger is dan de 500 meter: The Great Plains. Er is genoeg vruchtbare grond, omdat de Centrale Laagvlakte een groot en uitgestrekt gebied is. Er valt voldoende regen en het heeft een landklimaat. De temperatuur is rond de 20 graden. De hoogteligging is niet al te hoog, en de ligging zelf is er groot en vlak bij zee dus daarom is het er warm genoeg en valt er voldoende regen voor landbouw en de bewoonbaarheid is daar erg goed.
De Great Plains waren vroeger oorspronkelijk de prairies, er leefden veel Indianen. Het is een groot uitgestrekt landschap waar weinig tot geen vruchtbare grond te vinden is, de bewoonbaarheid is erg slecht. Het ligt in het westen laagvalkte, met minder dan 500 mm neerslag per jaar. Er vind wel extensieve veeteelt en akkerbouw plaats, wheatbelt (graan). De temperatuur is daar erg hoog, het klimaat is een droogklimaat (steppeklimaat). Het ligt in de VS, vroeger ook wel Texas. De hoogteligging is erg laag, en de ligging zelf is een beetje in het midden daarom is het klimaat ook erg droog, vandaar dat het bodemgebruik vrij weinig is en als het er is meestal alleen graan.
Aan de westkant van het Centrale laagvlakte en begrensd door een hooggebergte met spitse toppen (jong gebergte). De toppen zijn meer dan 4000 meter hoog, en er is altijd sneeuw! (eeuwige sneeuw). Het ligt in het westen van Noord - Amerika. Ze beslaan een gebied van 4800 km lang. Er komt weinig grondgebruik voor, en er leven bijna geen mensen. Er valt weinig neerlag en de temperatuur is erg laag, het klimaat daar is daarom ook koudklimaat. De hoogteligging is heel erg hoog en de ligging zelf ligt ongeveer in het midden, onderaan de bergen is het nog vrij warm maar boven aan is het lager dan 0 graden met eeuwige sneeuw. Daardoor is er weinig grondgebruik.
De Grote Bekken is een lang uitgestrekt gebied, het is er heel erg droog en er valt vrij weinig neerslag. Het is een gebied met veel hoogvlaktes (plateaus), de bergen zijn ongeveer 1500 km meter hoog. Er zijn veel kale rotsen, droge grassen en veel cactussen. Het klimaat is een droogklimaat er is weinig tot helemaal geen landbouw, en weinig tot helemaal geen neerslag. de temperatuur is erg hoog. Het ligt in het noordwesten. De hoogteligging is vrij hoog en de ligging zelf niet bepaald handig, er valt weinig tot helemaal geen neerslag en de temperatuur is vrij hoog het klimaat is droogklimaat en het bodemgeruik is niet goed dus er wonen weinig mensen.
De Sierra Nevada is een gebergte in de staten Californië en Nevada. Hij is van noord naar zuid zo'n 640 km lang en is ongeveer 110 km breed. Het bodemgebruik kom daar vrij weinig. Het is een vrij warm gebied, met weinig neerslag. De toppen zijn erg hoog en versleten (oud gebergte). Het klimaat is een droogklimaat (woestijnklimaat). De hoogteligging is vrij hoog de neerslag komt bijna niet voor met hoge temperaturen daardoor is het gebied niet erg bewoonbaar.
De Central Valley ligt tussen Sierra Nevada en Kustgebergte. Daardoor is er regenschaduw, het gebied is ongeveer 100 km breed en valt 200 - 500 mm neerslag per jaar. De temperatuur is vrij hoog en ligt dicht bij zee, maar tussen 2 gebergten in. Er is veel bodemgebruik doordat de bodem heel erg vruchtbaar is. Er vind veel akkerbouw plaats, de hoogteligging is vrij hoog en de ligging is tussen 2 bergen in daardoor is er schaduwregen en het gevolg daarvan is dat de bodem erg vruchtbaar is de temperatuur is daar vrij gewoon dus een goede plek om te wonen. het klimaat is middellandsezeeklimaat.
Hij is 640 km lang, en er valt vrij veel regen het ligt aan zee daardoor kan het weer zo omslaan. De temperatuur is daar ongeveer 20 graden en de grond is vrij vruchtbaar het is een oud gebergte want de toppen zijn vrij hoog maar wel versleten het heeft een zeeklimaat. Doordat de hoogteligging vrij hoog is en de ligging aan zee is valt er vrij veel regen en zijn er gemiddelde warme temperaturen daarom is het een zeeklimaat.
Full transcript