Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Лексичко значење на зборовите

No description
by

Sofia Yancou

on 31 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Лексичко значење на зборовите

Лексичко значење на зборовите
Значење кај зборовите
Кај зборовите за разликуваат два вида значење:
лексичко (основно)
- врската на еден збор со некој предмет
граматичко (споредно)
- се изразува со наставки за род, број, лице
Синоними
Зборови со различна форма, а со исто или слично значење
чад - дим
,
девојка - мома - чупа
,
куќа - дом
,
лекар - доктор
...
Антоними
Пароними
Хомоними
Според лексичкото значење зборовите можат за бидат:
синоними
антоними
пароними
хомоними
Таа постојано
говори
, а ни самата не знае што
зборува
.
Во
одајата
беше многу
темно
.
Мракот
многу ме исплаши. Во
собата
немаше никој.
Зборови со спротивно значење
ден - ноќ
,
голем - мал
,
топло - ладно
,
мирно - немирно
...
Час
зборува
, час
молчи
.
Надвор ни беше многу
ладно
и си замислувавме место каде што ќе ни биде
топло
.
Зборови зборови слични по изговор или пишување, а различни по значење
батерија - бактерија
,
слуша - суша
,
натпис - напис
...
Мамо, каде живеат
индијанците
, а каде
индијците
?
Во Словенија зборуваат
словенечки
, а тоа е
словенски
јазик.
Зборови со иста форма, а со различно значење
град
- населено место, природна појава
Јагода
- лично име, овошен плод...
Ја прочитав првата
глава
од книгата и сега ме боли
главата
.
На
грбот
имаше слика од
грбот
на клубот.
Магнолија
ми рече дека нејзиниот омилен цвет е
магнолија
.
Full transcript