Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

АТОМ

No description
by

Zhaklin Voinova

on 25 September 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of АТОМ

АТОМ
Учени които участват в откриването и изследването на атома
Формиране на научна теория на атома
Развитието на възгледа за атомите получава нов тласък с напредъка на химията. През 1789 г. французинът Антоан Лавоазие формулира закона за запазване на масата и дефинира химичния елемент като основна субстанция, която не може да се разделя по химичен път.Малко по-късно, през 1799 г., Жозеф Пруст извежда и закона за постоянния състав на химичните съединения. Тези два закона са основата за откритията на англичанина Джон Далтон, които изиграват решаваща роля за развитието на понятието за атом.
Изследвания на вътрешното устройство
За филма


Първият от трите филма , в които ядрен физик проф. Джим Ал-Халили разказва историята на най-голямото научно откритие някога - че всичко е направено от атоми.
Как учени се ровят дълбоко в атом, в самото сърце на материята, те разплитат на природата най-шокиращи тайни. Те трябваше да се откажат от всичко, което те вярват в и да се създадат цяла нова наука, която днес е в основата на цялата физика, химия, биология и може би дори самия живот.


Сериалът разказва историята на гении като Алберт Айнщайн и Вернер Хайзенберг, които са били водени от жаждата си за знание и слава. Това е история за фалстарта и конфликти, амбиция и откровение, една история, която ни води през някои от най-вълнуващите идеи някога замислен от човешката раса.
1. Лудвиг Болцман
2. Алберт Айнщайн
3. Робърт Браун
4. Ернст Ръдърфорд
5. Нилс Бор
6. Ханс Гайгер
7. Ернст Марсдън
8. Луй дьо Бройл
9. Волфганг Паули
10. Вернер Хайзенберг
11. Ервин Шрьодингер
12. Макс Бор
Ърнест Ръдърфорд и неговите студенти Ханс Гайгер и Ърнест Марсдън откриват експериментално атомното ядро. Експериментът се състои в бомбардирането на златно фолио с алфа-частици, за които се знае, че са положително заредени хелиеви атоми. Установено е, че малка част от преминалите частици претърпяват отклонения. Ръдърфорд приема, че почти цялата маса и положителният заряд на тежките златни атоми са концентрирани в ядрото. Тази представа получава името модел на Ръдърфорд.
Нилс Бор предлага нов модел на атома, който взема за основа модела на Ръдърфорд, но с една съществена разлика: електроните обикалят около ядрото само по точно определени кръгови орбити с дискретни (квантувани) стойности на характеризиращите ги момент на импулса и енергия.
Теорията на атома получава допълнителна подкрепа през 1827 г. от откритието на шотландския ботаник Робърт Браун, че частици прах върху водна повърхност, наблюдавани под микроскоп, се движат хаотично — явление, станало известно като Брауново движение. През следващите десетилетия се правят опити то да се обясни с топлинното движение на водните молекули,.
Като през 1905 г. германецът Алберт Айнщайн прави първия математически анализ на явлението. През 1908 г. французинът Жан Батист Перен въз основа на заключенията на Айнщайн определя масата и размерите на някои атоми, с което окончателно потвърждава Далтоновата теория на атома.
Full transcript