Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

PROJEKT

No description
by

artiola koxherri

on 30 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of PROJEKT

Karburantet në mes të qytetit, problem për shëndetin e banorëve
Diagnostikimet dhe trajtimet me te fundit te kancerit jane ne rruge te
mbare dhe me nje fjale do te thote rritje ne perqindjen e te mbijetuarve.
Por ne ditet tona shtimi i elementeve kanceroze dhe toksike perben
nje problem serioz per shendetin dhe zhvillimin e kancereve.
1- Tymi i makinave
Rruget e mbushura plot me makina jo vetem qe jane nje problem fort i
diskutuar ne ditet e sotme per shkak te tymrave te teperta te
shkarkuara ne atmosfere, ndotjes se ambientit dhe favorizimin e
ngrohjes globale, perben edhe nje problem serioz per shendetin. Tymi i makinave eshte identifikuar nga shkencetaret si nje nder shkakteret kryesore te shfaqjes se kancerit te njerezit qe banojne ne qendra urbane. Djegia e karburanteve
permban lende toksike dhe kancerogjene.- Gazi, benzeni, vajguri
Gazi po gjen perdorim çdo dite e me teper jo vetem per gatim, por edhe per ngrohje, duke bere qe te jemi ne kontakt te
vazhdueshem me te. Por rreziku me i madh ekziston per ata qe punojne ne nxjerrjen dhe pergatitjen e ketyre lendeve.
Kimikatet e ndryshme dhe perberesit toksike qe ato permbajne perbejne rrezik ne shfaqjen e formave te ndryshme te
kancerit per shkak te mutacioneve qe mund te shkaktojne ne organe te ndryshme ne trupin e njeriut.

PROJEKT
Lenda: Kimi

Tema: Ndotja e mjedisit nga Hidrokarburet dhe ndikimi ne shendetin e njeriut.

Për cilësinë e ajrit në
Shqipëri nuk mund të flitet
bindshëm.Me ligj parashikohet që
në qendrat urbane duhet të monitorohet
dioksidi isqufurit (SO2) dhe oksidet e azotit
(NOx).Burime kryesore të ndotjes së ajrit në
Shqipëri kanë qenë historikisht industria e
shkrirjes së kromit,ajo e bakrit,metalurgjia e gizës
dhe e çelikut,si dhe termocentralet.Burime
kryesore të ndotjes së ajrit sot janë nxjerrja dhe
përpunimi i naftës,ngrohja shtëpiake,prodhimi i
çimentos,si dhe djegia e pakontrolluar e plehrave.
Transporti është një tjetër shkaktar i ndotjes së
ajrit.Në vitin 1989 në Shqipëri kishte rreth
2000 makina.Deri në 1998-n ky numër u
rrit në 60 000,nga 150000 automjete
gjithsej në mbarë vendin.Në kryeqytetet europiane, por jo vetëm, pikat e tregëtimit të karburanteve e zhvillojnë aktivitetin e tyre në anët periferike të qytetit, larg zonave të banimit, ndërsa në Tiranë prej vitesh këto biznese gjenden rrëzë pallateve, mes lagjeve të populluara dhe në disa raste pranë shkollave.
Rreziku i parë, është ai i zjarrit. Pikat e karburantit shpërndajnë tre produkte bazë: dizelin (naftë), benzinën dhe gazin e lëngët.
“Në mënyrë të paevitushme, në kohën e mbushjeve të serbatorëve të makinës, ka çlirime avujsh në rastin e benzinave, çlirime avujsh hidrokarburesh që përmbajnë kryesisht benzen, ksilen, toluene, etil benzeni, etj. Që të gjithë janë shumë fluror që me rritjen e temperaturës së ambinetit, kanë një shkallë avullimi më të lartë. Nëse përmbajta e tyre në ajrin e mikroambinetit aty, arrin në një kufi të caktuar përzierje, shkëndija më e vogël jep eksplozion”.Ndikimet e dëmshme nga të jetuarit afër me karburantet, janë edhe ato shëndetësore. “Ky ndikim lidhet me shkarkime në ajër të avujve të hidrokarbureve. Karburantet avullojnë më shumë në verë dhe kanë përmbajtje gazesh hidrokarburesh që ndihen me erë më të larta se sa në dimër. Të gjitha këto, në një zonë, në një perimetër të caktuar rreth e qark karburantit, ndikojnë në shëndetin e njerëzve që mund të kenë banesat afër. Këtu komponimet kryesore lidhen me përbërjen që kanë karburantet dhe kryesisht benzeni, është mjaft i rrezikshëm për shëndetin, është kancerogjen. Prandaj dhe ky është një argument tjetër që i shtohet argumentave që kufizojnë në maksimum prezencën e karburanteve brenda qyteteve”,

Full transcript