Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

FUSHA MAGNETIKE E MAGNETEVE TE PERHERSHEM

No description
by

lirak hamiti

on 29 April 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of FUSHA MAGNETIKE E MAGNETEVE TE PERHERSHEM

FUSHA MAGNETIKE E MAGNETEVE TE PERHERSHEM
Ekzistojne dy lloj fushash magnetike
1. Fusha magnetike e magneteve te perhershem
2.Fusha magnetike e krijuar nga rryma elektrike perreth percjellesit me rryme
Eshte fushe e padukshme qe krijohet rreth magnetit dhe eshte pergjegjese per vetine kryesore te magneteve qe eshte:
terheqja e trupave te tjere ferromagnetike.
Ferromagnetet jane materiale te cilat mund te terhiqen nga magnetet.
Materiale te tilla perfshijne: hekurin, nikelin, kobaltin dhe aliazhet e tyre.
Kahu i vijave te fushes magnetike varet nga polet e magnetit.
Magneti ka dy pole: ate verior i cili shenohet me N dhe ate jugor i cili shenohet me S.
Pol magnetik quhet vendi ne magnet ku terheqja e trupit eshte me e madhe.
Kahu i vijave te fushes magnetike shkon prej polit verior kah poli jugor.
Dipol magnetik quajme limitin e ndarjes se magnetit, kur madhesia e magnetit arrin ne permasa atomike.
Domenet ne gjendje te jomagnetizimit (a) jane te orientuara ne te gjitha drejtimet si rezultat i levizjes termike te atomeve, kurse nese per shkak te ndikimit te fushes se jashtme magnetike ato te gjitha marrin orientim te njejte (b) dhe themi se materiali eshte magnetizuar.
Magnetizimi eshte proces gjate te cilit nje material fiton veti magnetike te perhershme apo te perkohshme.
Kjo mund te ndodh ne menyra te ndryshme:
Punim seminari
E punuan:
Era Hamiti
dhe
Lirak
Faleminderit per mirekuptimin, tani mund te parashtroni pyetje
Fusha magnetike e magneteve te perhershem
Per shkak te ngjashmerise se fushes magnetike me fushen elektrike, mund te perdoren te njejtat formula me disa ndryshime per llogaritjen e forces ndermjet ngarkesave magnetike dhe fushes magnetike
Nje term tjeter qe mund te perdoret per dipolin magnetik eshte termi domen, qe ne fakt nenkupton nje regjion me te madh se dipoli.
Domene mund te ken edhe disa nga trupat jo magnetik. Te tille jan edhe disa trupa ferromagnetik.
Demagnetizim quajme procesin gjat te cilit
i'u hiqen vetite magnetike nje magneti.

Magnetet jan trupa qe kane aftesine te terheqin
trupa te tjere me veti magnetike dhe te krijojne fushe te jashtme magnetike.

Ligji i Kulonit per elektricitet:
Ligji i Kulonit per magnete:
Kjo mund te ndodh ne menyra te ndryshme:
Me goditje te magnetit
Me nxehje te magnetit deri ne nje temperature te caktuar qe quhet 'pika Kiri (Curie)'
Me indukim te magnetit
Me rrjedhjen e elektricitetit ne magnet
Full transcript