Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Hansan ett handelsförbund

No description
by

gabriel parra

on 16 October 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Hansan ett handelsförbund

hur hansan påverkade sverige
Hansans inflytande påverkade också den nordeuropeiska kulturen under medeltiden. Än idag har vi många tyska låneord i vårt svenska språk.
Handel och handelsvaror
En mängd varor fraktades över Östersjön, lastades och lossades i olika städer. Hansan kontrollerade allt: vilka varor som fraktades, resvägarna och priserna. Det var samtidigt viktigt att varorna höll god kvalité, så att kunderna blev nöjda.
T
ys
k
a
låneord
Tyska ord från medeltiden : fru, herr, rådman, borgare, mur och betala.
Frågor?
Hansan = sammanslutning av handelsfolk
I norra Tyskland växte det en rad rika städer och de gick samman och bildade ett handelsförbund.

Hansan betydde mycket för utvecklingen av den nordeuropeiska handeln under medeltiden, Tyska köpmän och hantverkare flyttade till platser runt hela Östersjön. I många städer - t.ex. Stockholm och Visby.
Hansans nedgång
I början av 1500-talet medförde upptäckten av nya sjövägar runt jorden en stor förändring av handeln. De gamla handelsledarna till lands minskade i betydelse.

Dessutom märktes vid samma tid en tydlig splittring inom de gamla hansestäderna. Hantverkare och lokala köpmän ville ha större inflytande i städerna som traditionellt styrts av utlandsfarare och storköpmän.


Hansan ett handelsförbund
under 1100-talet
Under 1300-talet
De tyska köpmännen seglade med större fartyg än tidigare. Fartygen kallades koggar. De kunde lasta mycket mer än tidigare och ta sig fram i svår sjö. Ofta tog man därför kortaste vägen tvärs över Östersjön.
Koggar
kogg
Under 1300-talet ombildades Hansan till ett förbund mellan städer i stället för ett förbund mellan köpmän. På så sätt blev Hansan starkare och rikare. Lübeck blev den ledande staden.

Hansan dominerade nästan all handel inom östersjön området.
Hansans politiska roll
Hansan var en betydande politisk makt i Östersjöområdet under medeltiden. Tyska köpmän satt med i rådet och styrde flera av städerna i området. Flera kungar och furstar tyckte att Hansans makt var alltför stor och var rädda att de enskilda ländernas självständighet skulle minskas eller helt försvinna.

Hansan ville å sin sida inte att något enskilt land skulle växa sig för starkt så att deras eget inflytande minskade. Under stora delar av medeltiden rådde ett politiskt maktspel mellan Hansan, kungar och furstar om makten i Östersjöområdet. Handeln var beroende av lugn och fred så naturligtvis ville köpmännen undvika både krig och sjöröveri.
Full transcript