Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Disa metoda te ndarjes se perzierjeve

No description
by

argjenta breznica

on 19 October 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Disa metoda te ndarjes se perzierjeve

Disa metoda te ndarjes se perzierjeve
Argjenta Breznica
X/6

Sublimimi
Sublimimi eshte proces i kalimit te substances nga gjengja e ngurte ne te gazte,pa kaluar ne te lenget.
Substancat qe kane cilesi te sublimojne jane, p.sh.,jodi,dioksidi i karbonit,naftalina etj
Ekstraktimi
Ekstraktimi eshte nje prej metodave per ndarjen e komponenteve perberes te perzierjes, e cila bazohet ne dallimet ne tretshmerine e tyre ne tretes te ndryshem.
Tretesi qe perdoret per ekstraktim duhet ti kete disa veti karakteristike:
-Ta trete komponentin me mire se tretesi i tretesires,
-Te mos perzihet me tretesiren e cila ekstraktohet,
-Te kete pike vlimi sa me te ulet.
Filtrimi
Me kete metode ndahet komponenta ngurte e patretshme prej lengut,duke u bazuar ne madhesine e grimcave te tyre.Per filtrim te thjeshte ne laborator perdoret hinka e thjeshte mbi te cilen vendoset letra filtruese dhe gota laboratorike.Mbi leter filtruese mbetet substanca e patretshme si precipitat,kurse lengu kalon neper poret e letres filtruese dhe ndahet si filtrat.
Distilimi
Distilimi i thjeshte eshte metode e ndarjes se nje lengu nga perzierja. Kjo metode bazohet ne avullimin e lengut me ngrohje dhe ne kondensimin e avujve. Lengu i ndare me distilim quhet distilat.
Ne qofte se perzierja permban dy ose me shume lengje, te cilat kane dallim te vogel ne pikat e vlimit te tyre,ateher ndarja e komponenteve perberese behet me distilim franksional.
Kristalizimi
Kristalizimi eshte metode gjate te ciles ndahet substanca e ngurte nga tretesira. Kjo metode bazohet ne tretshmerine e komponentes se ngurte ne nje tretes te caktuar. Duke u bazuar ne ndryshimin e tretshmerive te komponenteve te perzierjes, mund te behet ndarja e kristaleve perkatese.
Kromatografia
Kromatografia eshte metode me e re , e cila sherben per ndarjen e substancave dhe per pastrimin e tyre.
Ekzistojne disa teknika te kromografise:
-Kromatografia ne kolone
-Kromatografia ne shtrese te holle
-Kromatografia ne leter
-Kromatografia e gazte etj.
Full transcript