Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

TANSKA

No description
by

Taru Tähtinen

on 10 November 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of TANSKA

PINTA ALA
Tanskassa on 5,59 miljoonaa asukasta joista vain 5 001 152 on tanskalaista alkuperää
Historia


Pinta-ala
Tanska joka on selvästi pienin Pohjoismaa, jos Grönlantia ei lasketa sen pinta-alaan. Tanskan pinta-ala on 43 094 neliökilometriä.

Yleistietoa Tanskasta
Tanskan pääkaupunki on Kööpenhamina, siellä on noin puoli miljoonaa asukasta (v.2001). Tanskalla on vain yksi rajanaapuri, joka on maan eteläpuolella sijaitseva Saksa, mutta Ruotsin ja sen välillä on vain kapea Juutinrauman salmi. Norja sijaitsee maan pohjoispuolella Skagerrakin salmen takana. Tanskan pinta-ala on 43 000 neliökilometriä eli vain kahdeksasosa Suomesta. Tanska on pienin mutta tiheimmin asuttu puhjoismaa. Tanskan liikennettä hankaloittaa saarien paljous.
Väkiluku
Tanskassa on ollut pysyvää asutusta jo11000-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Maatalous muuttui tärkeäksi elinkeinoksi 3000-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Tanskan valtakunta muodostui viikinkiajan kuluessa. Tanska ja Norja yhdistyivät 1400-luvulla. Tanska oli pitkään Pohjois-Euroopan vahvin valtio, mutta menetti 1600-luvulla asemansa Ruotsille. Tanskan ja Ruotsi sotivat viimeisen kerran vuonna 1812, jolloin Tanska menetti Norjan. Tanska noudatti puolueettomuuspolitiikkaa luvun 1900 alussa, mutta joutui vuosina 1940–1945 Saksan miehittämäksi.
Tanska
Perustiedot Tanskasta
Ihmisen toiminta
Luonnonmaisema
Nähtävyydet
Pinnanmuodot
ilmasto
Kasvillisuus
eläimet
Kulttuuri
Teollisuus
Tanskassa on todella monta kuuluisaa nähtävyyttä, niitä on Pieni Merenneito ja Legoland, kuluisia nähtävyyksiä on myös Kööpenhaminan tivoli ja Dyrehavsbakken, Knorborkin linna, Kööpenhaminan eläintarha, Ny carlsberg glypotek, Parken, Frederiksborgin linna, Amilienborgin linna, Eremitageslottet denmark, Kööpenhaminan konserttitalo, Cristianborg,
Jylland sotalaiva, Roskilen tuomiokirkko, Fredensborgin linna ja Fårupin kesäpuisto.
Tanskalla on pitkät perinteet musiikiin ja teatteriin. Tanskan kuninkaallinen Baletti ja Ooppera ja Aarthusin sinfonia orkesteri ovat kansainvälisesti arvostettuja.
Pieni merenneito
legoland
Jylland sotalaiva
Kööpenhaminan eläintarha
Fårupin kesäpuisto
Kööpenhaminan tivoli
Tuonti ja vienti
Tanskan lippu & vaakuna
Tanskan kansalliseläin on kyhmyjoutsen.
Tanskan lipussa
on valkoinen risti punaisella pohjalla. Alun perin tämä oli johanniittaritarien tunnus. Dannebrogin historia palautuukin keskiaikaan ja ristiretkien aikakauteen.
Tanskan vaakuna
on Tanskan kuningaskunnan kansallistunnus lipun ja kansallislaulun lisänä. Vaakunassa on kolme sinistä kruunupäistä leijonaa kultaisella pohjalla. Vaakuna on Norjan vaakunan ohella yksi Euroopan vanhimpia. Vaakunaa on uudistettu useasti ja vakiintuneen ulkoasunsa se sai vasta 1900-luvulla.
Raha
Tanskan kruunu on Tanskan rahayksikkö. Se on myös Tanskaan kuuluvien Grönlannin ja Färsaarten rahayksikkö (Färsaarilla kuitenkin käytetään seteleinä Färsaarten kruunua).
Tanska on melko tasainen joka puolelta ja se pysyttelee välillä 0- 200 metriä merenpinnasta. Tanskan korkein kohta on vain 171 metriä merenpinnasta korkea Mollehoj.
Tekijät
Taru
Urheilu
Jalkapallo, voimistelu, sulkapallo, purjehjehdus, soutaminen, pyöräily, speedway (mootoriurheilulaji) ja käsipallo. Jalkapallo on tanskan kansallislaji.
Uskonto
79% tanskalaisista kuului vuonna 2012 lopussa luterialaiseen Tanskan kansan kirkkoon.
Lähteet
koulun ympäristötieto 4, 2001, Otava
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tanska
http://tanska.blogspot.fi/2012/11/tanskan-ilmasto-ja-kasvillisuus.html
Hallinto
Tanskan pääministeri on Helle thorning-schmindt. Kuningatar on Margareeta II.
Tanskassa on paljon tuulivoimaloita ja suuria sikaloita. Tanskan maataloudelle ovat eduksi pitkä kesä ja hedelmällinen maaperä. Tanska pumppaa pohjanmerestä oljyä ja maakaasua.
Konsta #
Kööpenhaminassa on suomalaisen näkökulmasta melko leudot kelit, ja kesäkin on kotimaata jonkin verran pidempi. Lunta Kööpenhaminassa on harvoin, eivätkä vuodenaikojen vaihtelut ole olleenkaan yhtä dramaattisia kuin Suomessa. Pakkasta kaupungissa on aniharvoin, ja talvisinkin monina päivinä on mahdollista istuskella ulkosalla päiväsaikaan kahvilla.
Tanska on atlanttisten lehtimetsien esiintymisaluetta. Tanska on osittain lehtimetsää ja osittain sekametsää. Havupuita ei kasva luonnonvaraisina lähes ollenkaan.
Vientituotteita: merkittävimmät vientituotteet ovat koneet ja elintarvikkeet. Merkittävimmät luonnovarat ovat oljy, maakaasu ja kala.
Full transcript