Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Români frumoşi

galerie de valori
by

Raluca Bogdan

on 15 January 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Români frumoşi

Români frumoşi A realizat peste 50 000 de operații, salvând de la infirmitate pe viață sau de la moarte mii de copii, inclusiv pe cei considerați fără speranță și inoperabili de către ceilalți medici.

Operează și în străinătate (China, Franța, Italia, Republica Moldova, etc), dobândind prestigiu internațional în domeniul chirurgiei pediatrice încă dinainte de 1989.

În „Top Medici”, se scrie că este cel mai mare chirurg pediatru din România. Este autor a numeroase studii şi cărți interdisciplinare ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în științele naturale și sociale s.a.

A publicat peste 50 de volume în România, care au fost traduse în mai multe limbi din Europa și nu numai și aproximativ 400 de articole în reviste științifice sau de specialitate.

"Cartea sa, Gramatici şi automate finite din 1964 este una dintre primele din lume în teoria limbajelor formale, baza teoretică în studiul limbajelor de programare", spune acad. prof. dr. Marius Iosifescu. La 16 ani, are şase recorduri de vârstă în alpinism, cărora li se alătură cele doborâte în Antarctica, şi un titlu de Maestru al Sportului;

În 2010 a fost desemnată “Alpinista anului” la categoria alpinism de altitudine de către Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă.

În 2011 devine prima alpinistă din lume care încheie circuitul Seven Volcanoes, reuşind să escaladeze cei mai înalţi vulcani din cele 7 continente. De ce nu ni-i amintim? Pentru că nu învăţăm despre ei în şcoală. Pentru că media promovează pseudo-valori, prea puţin elita. De ce este important să ni-i amintim? Sunt personalităţi reprezentative în arta, umanism, ştiinţe, - oamenii contemporani a căror creaţie face parte din patrimoniul cultural imaterial.
Ei fac parte din elita mai mult decât necesară pentru normalitate culturală.
Ca ei sunt mulţi alţii...iar noi suntem contemporani cu ei. Proiectul Români frumoşi propune 50 de personalităţi contemporane din 15 domenii cu scopul de a informa publicul român cu privire la aceste personalităţi definitorii pentru cultura noastră. NOTA
Psihiatrul Gary Small în cartea sa Biblia Memoriei propune următoarea strategie pentru a ne aminti o persoană, în trei paşi:
Crearea unei galerii de fotografii identitare însoţite de texte de prezentare pentru 50 de personalităţi din 15 domenii culturale. Ce facem prin proiectul Români frumoşi?

Ne ajutăm să-i reţinem în memoria colectivă prin faptul că
spunem de ce sunt importanţi
le arătăm chipurile în fotografii identitare
ne provocăm să-i cunoaştem.

Vă invităm să ne fiţi parteneri! Într-o după amiază de duminică, Matei le-a propus prietenilor sai un joc numit Ghiceşte românul - descrie personalitatea , ghiceşte-i numele. Cu 2 luni în urmă, fiecare din cei 15 prieteni şi-a ales un domeniu cultural, cel în care îşi făcea studiile: literatură, filosofie, teologie, istorie, arhitectură, pictură, sculptură, fotografie, film, teatru, dans & balet, muzică, medicină, cercetare ştiinţifică, sport şi artă populară. Pentru fiecare domeniu s-au pregătit între 3 şi 5 personalităţi care răspundeau următoarelor criterii de joc:
1. a contribuit la cultura românească prin dezvoltarea domeniului şi popularizarea lui;

2. a primit premii şi distincţii în domeniu din partea unor instituţii de prestigiu;

3. a dovedit rezistenţă prin cultură/activitate/perseverenţă şi profesionalism în domeniu;

4. este contemporan.

Au rezultat 50 de descrieri pe tot atâtea bileţele. Iată 3 dintre ele: Cine sunt ei? Să ne întoarcem puţin la povestea de la început.
Cei 14 tineri ghiceau prea puţini dintre personalităţile descrise de prietenul lor, al 15-lea. Duminica s-a terminat cu 2 concluzii:
1. Nu ne cunoaştem elita.
2. Trebuie să-i facem amintiţi! Să-i numim... Povestea este o simplificare a unor întâmplări reale, cei 15 tineri fac parte din ARCEN (Asociatia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate) şi împreună cu Matei Buta, fotograf şi cel care a venit cu ideea, vă propun proiectul.... Români frumoşi

priveşte
captează
corelează Pentru că nu există o galerie de texte şi imagini cu personalităţi contemporane marcante. Priveşte. Captează. Corelează. Rezultate? Portretele în imagine şi text a 50 de personalităţi Un album (foto şi text) bilingv română – engleză. O expoziţie itinerată în 10 oraşe din România Un website tip galerie de valori Campanie de informare Crina Coco Popescu Obiectivul? Astfel dorim informarea publicului român asupra aportului adus de aceste personalităţi în domenii specifice şi la cultura naţională contemporană. cum facem? Selectăm personalităţile împreună cu Cătălin Ştefănescu, Eugenia Vodă, Mircea Toma Matei Buta realizează fotografii identitare ale celor 50 de personaltăţi pe baza unui concept foto agreat de aceştia ca scenariu definitoriu pentru contribuţia profesională. Cătălin Ştefănescu, Eugenia Vodă si Mircea Toma scriu motivaţia pentru care fiecare personalitate a fost selectată în Români frumoşi, galeria de valori. Expunem fotografiile şi descrierile a 50 de români români frumoşi pe gardul MNAR, în alte oraşe din ţară şi eventual în centrele Institutului Cultural Român din străinătate. Realizăm o galerie de imagini şi descrieri sub forma unui website şi a unui album bilingv (ro - en). campania faza 1: Provocăm publicul român să-i cunoască printr-o campanie de teasing pe online, print, radio & TV. Vom împrăştia bileţele prin spoturi TV & Radio, ebannere şi machete în print, vom stârni interesul pentru aceşti oameni descrişi în câteva rânduri, vom direcţiona publicul spre website-ul proiectului unde dacă "Ghiceşti românul, câştigi albumul!"
faza 2: În 10 oraşe din România, români frumoşi apar pe pereţii ceainăriilor Cărtureşti. Vom invita publicul să-i capteze. Matei Buta i-a surprins cu suficiente detalii reprezentative pentru a-i capta în amintirea noastră.
faza 3: În decembrie 2011, îi strângem pe toţi cei 50 de români frumoşi într-o expoziţie pe gardul MNAR. Vernisajul corespunde cu lansarea cărţii - singura galerie de valori în care reunim 50 de personalităţi cu descrierile lor. in trei pasi PRIVEŞTE CAPTEAZĂ CORELEAZĂ uită-te bine la persoană şi nume. Răspunde-ţi la întrebarea: De ce este important să-mi amintesc şi caută să regăseşti motivul în imaginea lui. fă o fotografie imaginară a persoanei. realizează legătura între motiv - fotografie. La 16 ani, are şase recorduri de vârstă în alpinism, cărora li se alătură cele doborâte în Antarctica, şi un titlu de Maestru al Sportului;

În 2010 a fost desemnată “Alpinista anului” la categoria alpinism de altitudine de către Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă.

În 2011 devine prima alpinistă din lume care încheie circuitul Seven Volcanoes, reuşind să escaladeze cei mai înalţi vulcani din cele 7 continente.
Full transcript