Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Bearn o la sala de les nines

No description
by

Marta Cañamero Ruiz

on 12 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Bearn o la sala de les nines

Bearn o la sala de les nines
Llorenç Villalonga

Introducció
Sota el mite de Faust
La pau regna a Bearn
Epíleg
Anna Marti
Marta Cañamero
Temes
La introducció ens presenta el conflicte intern de Joan, el qual serveix per desenvolupar tota la història i ens presenta un misteri inicial, donat pel mateix conflicte.
En la introducció, Joan envia una carta a Miquel, el secretari d'un important càrrec de l'església de Madrid. En aquesta carta, li presenta la situació que està vivint i li demana consell. Ho fa ja que té certs remordiments i un sentiment de culpa que pretén arreglar quan sàpiga què fer.
Per això, els temes principals d'aquesta introducció són el conflicte intern i el misteri, per una part, i la culpa, per l'altra part.

La primera part principalment està condicionada pel mite de Faust. El mite narra la història de Faust, el qual està representat per don Toni. Llavors, Faust fa un pacte amb el diable, representat per dona Xima, per aconseguir la joventut a canvi de la seva ànima. A l'obra, en comptes de la seva ànima, ho fa a canvi dels seus diners.
Un altre dels temes tractats en aquesta primera part és l'enfrontament entre el món medieval, el qual principalment ve representat per la gent del
poble, el vicari Andreu i per Joan, i el món modern per l'època, el qual es representat, per una banda i principalment, per don Toni. Per l'altra banda, es representat per París, ja que és el lloc on s'estan produint els canvis de percepció del món més importants.
El conflicte entre el món medieval i el món modern i la relació entre don Toni i Joan també els podem veure en la segona part.
Per acabar amb la primera part, el pas del mite de Faust cap al mite de Filemó i Baucis ve representat per la voluntat de don Toni per tornar amb dona Maria Antònia en el moment en què es cremen els llibres i l'auto-mobile.
La segona part està condicionada principalment pel mite de Filemó i Baucis. El mite narra la història d'aquesta parella, la qual es representada per don Toni i dona Maria Antònia. La parella, per la hospitalitat donada als déus, ells els recompensen satisfacent el seu desig de morir alhora.
En la segona part, podem veure l'amor entre don Toni i dona Maria Antònia i com, al final, el desig de morir alhora es veu satisfet, ja que accidentalment dona Maria Antònia es menja un dels bombons enverinats de na Xima i don Toni, al veure la seva dona morta, també se'n menja un per estar eternament amb ella.
Finalment, una part del misteri es resol. L'altra part, que és la que provoca el conflicte intern del Joan, no.
Pel que fa al misteri que s'ha resolt, s'ha fet de la següent manera:
A Bearn arriben uns francmaçons de Prússia i ens desvetllen el passat francmaçó de Felip de Bearn i de don Toni (tot i que aquest últim ho acaba deixant). Això fa que també es solucioni una part del conflicte intern de Joan, ja que al confirmar les seves sospites acaba cremant la sala de les nines per evitar que es posi en dubte la reputació de don Toni i la de tota la família.
Pel que fa l'altra part del confliecte intern, el qual ve donat pel misteri de les Memòries, no sap què fer amb elles, ja que en alguns punts són uns escrits molt escandalosos, però en altres punts són la prova d'un amor pur i real que no s'ha de destruir. Per això, podem dir que aquesta última part és un misteri sense resoldre.
Exemples de l'enfrontament entre món medieval i món modern són: la conversa entre don Toni i el vicari Andreu per la crema de llibres de don Toni. Pel que fa a don Toni, per res del món cremaria els seus llibres, ja que són la font de coneixement sobre el món modern. Pel que fa al vicari Andreu, vol que els llibres es cremin definitivament, ja que pensa que els llibres són productes del Diable perquè hi ha una crítica cap a l'església i es posa en dubte el nom de Déu.
Un altre exemple d'aquest enfrontament, el qual el trobem en la segona part, és entre Miss More i la gent del poble, Joan i dona Maria Antònia. Miss Moore té una concepció moderna de l'art (nuesa de Tomeu, un servent de Bearn) però aquesta concepció es mal vista per la mentalitat medieval, ja que l'església no aprova aquest tipus d'art i pensen que Miss Moore ha estat enviada pel Diable.
Un altre tema a comentar en aquesta primera part és la relació entre don Toni i Joan. Podem veure com aquesta relació és molt semblant a una paterno-filial. Pel que fa a don Toni, ell es preocupa i estima a Joan. A més a més, pretén donar-li consell i lliçons de vida a través de les seves anècdotes, les qual també li serveixen per expressar les seves opinions, encara que Joan no les comparteixi ja que no tenen la mateixa concepció del món, però don Toni la respecta.
Pel que fa a Joan, ell també es preocupa i estima a don Toni, però a més a més ell sent un etern respecte cap a ell i les seves opinions encara que no les comparteixi.
Un altre tema destacat en aquesta segona part és el misteri, que ve donat per tres coses:
1. La Sala de les Nines, la qual és una sala "prohibida" de Bearn, ja que don Toni fa tot el possible per evitar revel·lar qualsevol informació sobre ella. Al final de l'obra, descobrim el gran secret de la Sala de les Nines (el qual l'hem explicat a l'epíleg).
2. La francmaçoneria, la qual es mencionada en un parell de punts de la segona part. En un punt, s'acusa a un avantpassat de la familia, don Felip de Bearn, d'haver sigut francmaçó, cosa que no ens serà del tot confirmada fins al final. En l'altre punt, s'acusa a don Toni d'haver-ho sigut i, com en don Felip de Bearn, no ens ho confirmen fins al final.
3. Les Memòries, el qual és un relat amb tot detall de la vida, opinions i experiències de don Toni. El que dóna el punt de misteri no és el relat, sinó el fet que amb la mort de don Toni, Joan ha de decidir si compleix o no l'encàrrec que don Toni li va fer (la publicació de les Memòries).
Encara que el mite de Faust i el de Filemó i Baucis marquin les dues primeres parts de la narració,
trobem que, en l'epíleg, s'unifiquen aquests dos mites formant-ne un de nou, el qual anomenem el
mite de Bearn. Aquest mite representa tot un univers ple de tots els bons valors de la família
Bearn, els quals perduraran per tota l'eternitat, ja que un cop destruïdes totes les proves que
podien evitar aquesta immortalitat, no hi ha cap impediment perquè això succeeixi.
Per una part, la crema de la Sala de les Nines, a causa d'aquest mite, esdevé l'acte simbòlic que
permet que els bons valors de la família Bearn es conservin i perdurin per tota l'eternitat.
Per l'altra part, aquesta voluntat de perdurar per tota l'eternitat ve donada pels senyors,
especialment per don Toni, per aconseguir la immortalitat i evitar que el temps se li escapi de les
mans, cosa que vol aconseguir quan comença a escriure les seves Memòries.
Full transcript