Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

FENIČANI I ŽIDOVI

No description
by

maxi sunjic

on 11 December 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of FENIČANI I ŽIDOVI

-FENIČANI-narod pomoraca-
Živjeli su na istočnoj obali Sredozemnog mora ,u podnožju planine Libanona.Bavili su se pomorstvom,stočarstvom i trgovinom.
Najznačajniji su fenički gradovi bili Tir, Sidon i Biblos.Priznavali su vrhovnu vlast egipatskih faraona.Od cedrovih stabala radili su kvalitetne brodove.
-FENIČKE KOLONIJE-
Smješteni na vrlo dobrom prometnom položaju, zaradu su povećavali gusarenjem.Napadali su trgovačke brodove bez zašite.Zapljenjeni teret bi kasnije prodavali , mornare uzeli kao veslače.Kolonije su osnivali na Cipru,duž grčke i talijanske obale te u Sjevernoj Africi.Najpoznatija fenička kolonija je bila Kartaga u sjevernoj Africi koja se kasnije razvila u snažnu državu.
- ŽIDOVI -
Židovi su bili prvi jednobožački ili monoteistički narod u povijesti.Vjerovali su u jednoga Boga-Jahvu.O najstarijoj povjesti Židova doznajemo iz Starog zavjeta.U najstarije doba živjeli su kao nomadski stočari pod vodstvom patrijarha. Prema Bibliji Bog je naredio Mojsiju da Židove izvede iz Egipta i povede ih u obećanu zemlju. Mojsije se smatra najvećim židovskim zakonodavcem.Od svevišnjega je dobio zakone koje Židovi moraju poštovati.
- IZRAEL -
Židovska plemena ujedinila su se nakon dolaska u Palestinu-obećanu zemlju-gdje je Kralj Šaul utemeljio državu Izrael.Njihovi najnačajniji kraljevi bili su David i Salomon. Prijestolnica je bila u Jeruzalemu. Nakon Salomonove smrti židovska se država podijrlila na Izrael i Judeju.

- BABILONSKO SUŽANJSTVO -
Babilonski kralj Nebukadnezar II zauzeo je Jeruzalem početkom 6. tog stoljeća.Uništio je hram a tisuće Židova odveo iz domovine u Babiloniju. Tako je počelo babilonsko ropstvo.Oslobođeni su iz njega tek kad su Perzijanci zauzeli Babilon. Hram je obnovljen krajem 6. st pr Krista ,no židovski narod nije uspio sačuvati samostalnost te su godinama živjeli van svoje domovine.
-FENIČKI IZUMI-
Feničani su bili najpoznatiji po izradi tkanina crvenosljubičaste boje .Dobivali su je sušenjem jedne vrste morskog puža,Mi ga zovemo volak.Feničani su imali i Alfabet, glasovno pismo od 22 znaka-slova.Bilo je prilagođeno potrebama trgovaca jer je bilo mnogo jednostavnije za sastavljanje popisa robe.Bili su uspješni obrtnici.Proizvodili su staklo i prvi su koristili puhalice za njegovo oblikovanje.Dobro su zarađivali njegovom prodajom.
"FENIČANI I ŽIDOVI"
- BIBLIJA -
Biblija je sveta knjiga ,a sastoji se od dve dijela -Starog i Novog zavjeta.
Pojam Biblija potječe od grčke riječi Biblos što znači knjiga ,prema čemu su Židove poslije nazivali narodom knjige.
Full transcript