Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Hatékonyság az Álláskeresésben

4+3 lépés az álláskeresés sikeres lezárásáig
by

Katalin Lengyel

on 10 August 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Hatékonyság az Álláskeresésben

Realista
A Realista személyiségtípusba tartozó egyének aktívak és stabilak. Kedvelik a gyakorlatias kétkezi munkát, mint például az építkezés, mechanikus szerkezetek, gépek muködtetése. Jobban szeretnek dolgokkal együtt dolgozni, mint ötletekkel (ideákkal), vagy emberekkel.
Szeretik a (kemény) fizikai munkát igénylo tevékenységeket. Inkább vannak kint a szabadban, miközben növény-, vagy állatgondozással foglalkoznak.
Akik ebbe a kategóriába esnek, feladatorientáltak, és a "Csináld és okulj" elvét valják, a hosszú, osztálytermeben töltött idot pedig pazarlásnak tartják.
A realista típusú emberekre a nyílt és közvetlen kommunikáció jellemzo (becsületes).
Mechanikus gépek kezelésére, és kemény fizikai munkára termett (szak)embernek tartják magukat. Az emberi kapcsolatok terén alkalmazkodóképességük jóval szerényebb.
Az ideális munkakörnyezet, egy Realista típusú egyén számára, ha igénybe veheti technikai tudását és teherbírását, továbbá, ahol lehetosége adódik kézzelfogható eredmények eloállítására. Tipikus Realista karriernek számít a villanyszerelo, mérnök, mezogazdasági dolgozó, állatorvos, klb. katonai tisztségek, mozdonyvezeto, gépkocsivezeto, pilóta, építoipari munkás, erdész, kivitelezo mérnök.
Kutató
A Kutató személyiségtípusba tartozó egyének fobb jellemzoje az analítikus, intellektuális és megfigyelo magatartás. Szeretik a kutatásokat (ásatás), vagy a matematikai, tudományos tevékenységeket. Vonzódnak a kétértelmu/homályos megméretettésekhez, viszont a jól felépített/strukturált környezetben meginognak.
Akik ebbe a kategóriába tartoznak, szeretik a logikus gondolkodást igénylo, elvont, komplex problémákat/kihívásokat. Mivel ok igen befele forduló, a kreatív problémamegeldás-okra fókuszáló, nyomozó típusok, gyakran önállóan, autonóm módon dolgoznak, és nem vágynak vezetoi szerepre. Nagy hangsúlyt fektetnek a tanulásra és a tudományokra. Tudósnak, azaz tudományos, matematikai képességekkel rendelkezo embernek tartják magukat, viszont a vezetoi, ill. meggyozoi készségeik hiányoznak.
Egy Kutató típusú ember számára, az idális munkakörnyezet ösztönzoen hat a tudományos kompetenciáira, lehetové teszi a független, önálló munkát és a bonyolult problémák eredeti megoldásainak a megszületését. Tipikus kutatói karrierek között van az orvosi technológus, a biológus, a kémikus, vegyész, rendszerelemzo, stb.
Muvész
A Muvész személyiségtípusba tartozó egyének gondolatvilágát leginkább az eredeti, intuitív és imaginatív szavak írják le. Szeretik a kreatív tevékenységeket, mint a zeneszerzés és -játszás, írás, grafikus rajzolás, festés, de még a színészet és a színdarab rendezés is. Keresik az önkifejezés muvészeti alkotások által nyújtott lehetoségeit.
Akik ebbe a kategóriába tartoznak, kedvelik a rugalmasságot és a kétértelmuséget, továbbá idegenkednek a konvenciótól és a konformitástól. A Muvész típusok nagyon ingerlékenyek és emocionálisak, továbbá kommunikációjuk jellegzetesen kifejezo és nyitott.
Értékrendjük csúcsán az esztétika áll. Kreatívnak és non-konformistának vallják magukat, akik zenei, dramaturgiai, vagy írói képességekkel rendelkeznek, miközben hiányzik belolük a gyakorlatias szervezokészség.
Az ideális munkakörnyezet, egy Muvész típusú ember számára, elosegíti kreatív képességeik kibontakozását, bátorítja az eredetiséget, a képzeletero rugalmas, nem strukturált használatát.
Tipikus Muvész karriernek számít: zenész, újságíró, riporter, belsoépítész, divattervezo.
Szociális
A Szociális személyiségtípusba tartozó emberre leginkább a humanista, idealista szemlélet jellemzo. Felelossegteljesek, és különös érzékenységgel viseltetnek a szegény sorsú emerek iránt. Szeretik a csoportos tevékenységeket, vagy az olyan foglalkozásokat, ahol segíthetnek, képezhetnek, gyógyíthatnak, vagy valamilyen módon hozzájárulhatnak mások fejlodéséhez. Leginkább az emberi kapcsolatokra fókuszálnak, szeretik a személyközi problémák (konfliktusok) megoldását.
A szociális típusok azokat a munkalehetoségeket keresik, ahol egy csapat részét képezik, ahol a problémák megoldása közös megbeszélésen történik, és hasznosítani tudják a személyközi készségeiket, de kerülik azokat a tevékenységeket, ahol szisztematikusan használni kell a gépi berendezéseket. Mivel valóban szeretnek emberekkel dolgozni, ezért meleg és tapintatos módon tudnak kommunikálni, ami olykor meggyozo is lehet. Megérto, segítokész, örömteli és képzett oktatóknak tartják magukat, viszont hiányosak a mechanikus/gépészeti készségeik.
Egy Szociális típusú ember számára, az ideális munkakörnyezet bátorítja a csapatmunkát, és lehetové teszi a másokkal való együttmuködést. Tipikus Szociális karrierek között van a pedagógus, a tanácsadó, gyermekgondozó, ápolóno, szociális munkás, stb.
Vállalkozó
A Vállalkozó személyiségtípusba tartozó egynének energikusak, ambíciózusak, kalandvágyóak, barátságosak és magabiztosak. Kedvelik azokat a tevékenységeket, amikor másokat kell meggyozzenek valamirol, mint például az értékesítés, ill. keresik azokat a lehetoségeket, ahol vezetoi szerepet kapnak.
Életerore kapnak, amikor használhatják személyközi, vezetoi, vagy meggyozo képességüket, szervezeti (céges) célok elérése, vagy gazdasági nyereség megszerzése érdekében. Hatékony, nagyközönség elott beszélo eloadók ok, akik általában társaságkedvelok, de olykor fennhéjázónak is nézik oket. A Vállalkozó típusú emberek úgy tekintenek magukra, mint öntudatos, magabiztos emberekre, akik képzett kommunikációs és vezetoi képességekkel rendelkeznek, viszont a tudományos képességeik hiányosak.
Az ideális munkakörnyezet, egy Vállalkozó típusú ember számára, ösztönzoen hat az olyan tevékenységekben való részvételhez mint a vezetés, menedzselés és értékesítés, továbbá pénz, hatalom és státusz megszerzésével jutalmazza oket. Tipikus Vállalkozó karrierek között ilyen munkakörök szerepelnek mint üzletköto, üzletvezeto, menedzser, ügyvéd.
A Hagyományos személyiségtípushoz tartozó egyének hatékonyak, gondoskodóak, alkalmazkodóak, szervezettek és lelkiismeretesek. Kényelmesen tudnak dolgozni még igen eros, katonás irányítás alatt is. Jobban szeretik a jól definiált, instrukciószerinti feladatvégrehajtást, semhogy elfogadják a vezetoi pozíciókat. Kedvelik a szervezett, szisztematikus tevékenységeket, és idegenkednek a kétértelmuségtol. Képzettek és gyakran szeretnek ütemtervek készítésével, irodai berendezések üzemeltetésével, vagy adatbázisok fenntartásával/kezelésével foglalkozni.
Noha ritkán keresik a vezetoi, vagy a "spotlight" pozíciókat, a feladatok végrehajtásában alaposnak, kitartónak és megbízhatónak bizonyulnak. A Hagyományos típusú ember felelos, rendezett és hatékony embernek tartja magát, és tudatában van irodai, szervezési és numerikus képességeinek is. Ugyanakkor egy kicsit fántáziátlannak hiszik magukat, ill. hiányzik belolük a kreativitás.
Egy Hagyományos típusú ember számára, az ideális munkakörnyezet támogatja a szervezeti kompetenciákat, mint például a nyilvántartás kezelése, és az adatok strukturált muveletben való kezelése. A tipikus Szociális karrierek között megtaláljuk a titkár, könyvtáros, könyvelo, banktisztviselo munkaköröket.
Hagyományos
Érdeklodési Körök
Állásinterjú
Önéletrajz és/vagy Rezumé
Készségek és Képességek
Munkakörnyezet
Foglalkozási személyiségtípusok
Válaszút a Karrierben
Hatékonyság az álláskeresésben
"
Foglalkozási személyiségtípusok
Érdeklodési körök
Készségek és Képességek
Munkakör vagy Munkakörnyezet?
Önéletrajz és/vagy Rezümé
Állásintetjú
Válaszút a Karrierben
"
R
C
E
S
A
I
Realista
Kutató
Muűvész
Realist
Investigate
"
Artist
Szociális
Social
Vállalkozó
Enterprising
Conventional
Hagyományos
gyakorlatias
atléta alkat
egyenes, direkt
mechanikai érzéku
természetbarát
érdekel az építkezés vagy a bútorgyártás?
"
meg tudsz javítani elektronikus dolgokat?
meg tudsz oldani mechanikus problémákat?
fel tudsz húzni egy sátrat?
sportolni?
tudsz tervrajzot olvasni?
tudsz szerszámokat, gépeket kezelni?
gépekkel barkácsolni?
a szabadban dolgozni?
fizikailag aktív lenni?
a kezeiddel dolgozni?
dolgokat építeni?
nagygépeken dolgozni?
KÉPES VAGY
SZERETSZ
VAGY?
kérdezosködo
analítikus/elemzo
tudós
megfigyelo
logikus gondolkodó
precíz
VAGY?
"
"
"
"
tudsz elvontan gondolkozni?
meg tudsz oldani matematikai problémákat?
meg tudsz érteni fizikai elméleteket?
tudsz összetett számításokat végezni?
tudsz mikroszkópot használni?
tudsz képleteket elemezni, értelmezni?
KÉPES VAGY
eszméket, ötleteket felfedezni?
számítógépeket használni?
önállóan, függetlenül dolgozni?
laboratóriumi kísérleteket végrehajtani?
tudományos és muszaki folyóiratokat olvasni?
adatokat elemezni?
SZERETSZ
"
kreatív
intuitív, ösztönös
fantáziadús
innovatív
érzékeny
individualista
VAGY?
tudsz grafikákat, festményeket festeni?
tudod a megérzéseidet használni?
tudsz hangszeren játszani?
tudsz anekdótákat, költeményeket, zenét írni?
ki tudsz dolgozni új ötleteket, megközelítéseket?
tudsz lakásbelsoket, ill. ruhákat tervezni?
"
eredeti módon megoldásokat találni bizonyos problémákra?
fikciót, színdarabokat, költeményeket olvasni?
használni a verbális képességeidet eloadás, színjátszás, vagy szórakoztatás közben?
használni a képzeloerodet?
kreatívan kifejezni magadat?
fotózni?
"
"
"
SZERETSZ/SZERETED
KÉPES VAGY
barátságos
segítokész
idealista
jó emberismero
társaságkedvelo
megérto
"
"
"
"
SZERETSZ/SZERETED
KÉPES VAGY
VAGY?
tudsz másokat oktatni?
tisztán ki tudod fejezni az érzéseidet?
tudsz csoportos beszélgetéseket irányítani?
közbe tudsz avatkozni viták esetén?
jól együtt tudsz muködni másokkal?
jól tudsz csapatmunkában dolgozni?
használni a szociális és személyközi készségeidet?
mások problémáiban segíteni?
csoportokat vezetni?
használni a kommunikációs készségeidet?
másokat képezni, oktatni?
támogatást nyújtani másoknak?
magabiztos
öntudatos
társaságkedvelo
meggyozo
lelkes
energikus
SZERETSZ/SZERETED
KÉPES VAGY
VAGY?
"
"
el tudsz indítani projekteket?
meg tudsz gyozni másokat, hogy a te módszeredet kövessék?
el tudsz adni bármit?
tudsz eloadásokat tartani?
tudsz rendezvényeket, eseményeket szervezni?
tudsz csoportot irányítani?
"
"
"
másokat is befolyásoló döntéseket hozni?
energikus gépeket vezetni?
eloadásokat, beszédeket tartani?
használni az érvelési készségeidet viták során?
kockázatot vállalni?
másokat irányítani és szervezni?
VAGY?
SZERETSZ
KÉPES VAGY
jól szervezett vagy?
részletekbe menoen is pontos
számtöro
módszeres
tényszeru
hatékony
"
"
"
"
jól tudsz dolgozni hatósági rendszerben/szervezetben?
tudsz jelentéseket írni?
tudsz pontos nyilvántartásokat vezetni?
tudsz számításokat végezni?
tudsz adatokat gyujteni, rendszerezni és jelenteni?
tudsz számítógépes terminálokat használni?
"
meghatározott procedúrákat követni?
diagramokat, táblázatokat, infografikákat készíteni?
számokkal dolgozni?
szövegszerkesztéssel foglalkozni?
információkat osztályozni és rendszerezni?
felelni a részletekért?
Tudd meg...
Holland RIASEC hatszöge
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
Konvenciókhoz ragaszkodó
"
"
"
"
"
"
"
"
"
Kutató
Szociális
Vállalkozó
Hagyományos
C
E
S
A
I
Konvenciókhoz ragaszkodó
... felfedezni az élőlények növekedését és életbenmaradási stratégiáikat.
... azon gonolkodni, hogyan tudom a leghatékonyebban felhasználni a növények természeti erőforrásait.
... vadászni és/vagy halászni.
... a természetben lenni, még zord időjárás esetén is.
... óvni a természetet.
... a különféle a helyzeteket felmérni, terveket készíteni, költségvetést számítani.
... gépeket kezelni és jó állapotban tartani.
Egyik sem jellemző rám.
SZERETEM... / SZERETEK...
1.
5.
4.
3.
2.
SZERETEM... / SZERETEK...
SZERETEM... / SZERETEK...
... térképeket, útamutatásokat olvasni és azok utasításait követni.
... elképzelni, hogyan fog kinézni a végső produktum.
... a két kezemmel dolgozni.
... a precíz, pontos eredményt igénylő feladatokat.
... technikai problémákat megoldani.
... egyedi, történelmi épületeket látogatni és tanulni általuk.
... logikai mechanizmusok alapján lépésről-lépésre követni gyártási eljárásokat.
Egyik sem jellemző rám.
Egyik sem jellemző rám.
... a mukámhoz kapcsolódó utazást.
... ha jó rálátásom, ill. nagyon gyors reflexeim vannak.
... mechanikus problémákat megoldani.
... felkészülni az igényeknek megfelelően és módszereket kidolgozni azok megelőzésére, kielégítésére.
... vezetni, biciklizni.
... dolgokat egyik helyről a másikra költöztetni.
... megalkotni a hatékony folyamatoknak a képét.
Realista
SZERETEM... / SZERETEK...
Egyik sem jellemző rám.
... képleteket magyarázni.
... válaszokat találni a kérdésekre.
... laboratóriumban dolgozni.
... felfedezni egyes dolgok működését és nyomozni új megjelenési formák után.
... új technológiát feltárni.
... kísérletezni azzal a céllal, hogy a legjobb, leghatékonyabb működési módot azonosítani tudjam.
... figyelmes lenni minden apró részletre, és hozzájárulni egyes feladat precíz megvalósításához.
SZERETEM... / SZERETEK...
Egyik sem jellemző rám.
... számítógéppel dolgozni.
... az agyamat használni komplex problémák megoldásához.
... gépeket, technikákat használni.
... technikus könyveket és diagrammokat olvasni, amikor technikai problémákat kell megoldanom.
... igazodni, alkalmazkodni a változásokhoz mérve.
... időt tölteni videójátékokkal játszva, hogy rájöjjek, hogyan is működnek.
... hosszabb ideig koncentrálni mindenféle zaklatás nélkül.
"
7.
SZERETEM... / SZERETEK...
Egyik sem jellemző rám.
... használni a képzelőerőmet olyan helyzetekben, amikor új információkat kell másoknak átadni.
... mások előtt előadni. (Énekelni, Táncolni, Szavalni)
... olvasni és írni.
... hangszeren játszani.
... kreatív tevékenységeket végezni. (Kézművesség, Képzőművészet)
... fotózni, filmezni.
... szórólapokat, plakátokat, prospektusokat "gyártani".
Muvész
8.
SZERETEM... / SZERETEK...
Egyik sem jellemző rám.
... nyomás alatt dolgozni.
... beteg embereken és állatokon segíteni.
... információ és logikai alapú döntéseket hozni.
... tudományos (egészségügyi) konferenciákok, szemináriumokon részt venni.
... gyorsan és nyugodtan reagálni sürgősségi helyzetekben.
... tagja lenni egy összetartó csapatnak.
... szigorúan igazodni az indikáció-kézikönyvhöz és szigorúan megfelelni a minőségi standardoknak.
9.
SZERETEM... / SZERETEK...
Egyik sem jellemző rám.
... különböző típusú emberekkel beszélgetni.
... másoknak segíteni a házi feladatok megoldásában, vagy új dolgok elsajátításában.
.. iskolába járni.
... másokat útba igazítani és terveket szőni nekik.
... több felelősséget magamra vállalni azonos időben.
... új információkat szerezni, akár információt vásárolni is.
... másoknak segíteni legyőzni a kihívásaikat.
10.
SZERETEM... / SZERETEK...
Egyik sem jellemző rám.
... foglalkoztatnak az emberek problémái, szükségletei.
... közösségi programokon önkéntesként részt venni.
... különféle nézőpontokat végighallgatni.
... embereken segíteni, hogy elérjék a bennük rejlő potenciál maximumát.
... foglalkozni az óvodáskorú emberektől az idősekig.
... gondolkodni más, új munkavégzési módozatokon.
11.
SZERETEM... / SZERETEK...
Egyik sem jellemző rám.
... nyomás alatt, vagy veszélyes körülmények között dolgozni.
... döntéseket hozni a főbb megfigyelések alapján.
... együttműködni más emberekkel.
... hatalommal bíró pozícióban lenni.
... tiszteletben tartani a szabályokat és az előírásokat.
... vitatkozni és érveléssel győzni.
... megfigyelni és elemezni az emerek viselkedését.
12.
SZERETEM... / SZERETEK...
Egyik sem jellemző rám.
... szervezett, rutinos munkát végezni, amelyek ugyanakkor rugalmasak is.
... számokkal dolgozni és részletezett információkat feldolgozni.
... egy csapat vezére lenni.
... üzleti kapcsolatokat kiépíteni másokkal.
... különféle számítógépes programokkal dolgozni.
... jelentéseket készíteni és új ötleteket megtárgyalni.
... megtervezni a munkám, és mások felügyelete nélkül megvalósítani a feladatokat.
13.
SZERETEM... / SZERETEK...
Egyik sem jellemző rám.
... vásárolni, bevásárlóközpontokba (Mall) járni.
... a felelős döntő tényező lenni bármilyen helyzetben.
... eladható termékeket létrehozni, és azokat reklámozni.
... bemutatókat és beszédeket tartani a nyilvánosság előtt.
... meggyőzni másokat, hogy vásároljanak meg valamit, és hogy részt vegyenek a tevékenységekben.
... közzétenni, elmondani más emberek ötleteit.
... kihasználni új lehetőségek előnyeit, azért hogy pénzt keressek.
14.
SZERETEM... / SZERETEK...
Egyik sem jellemző rám.
... a politika részese lenni.
... alkudozni, érvelni és ötleteket támogatni.
... tevékenységeket tervezni és másokkal közreműködni.
... részletekkel dolgozni, foglalkozni.
... változatos feladatokat ellátni, amelyek folyamatosan változnak.
... infógrafikákat elemezni és ezeket másoknak megmagyarázni.
... utazni, hogy lássak, és új dolgokat kipróbálni.
6.
SZERETEM... / SZERETEK...
Egyik sem jellemző rám.
... új helyeket és tevékenységeket felkutatni.
... mindenféle típusú és korosztályú emberrel együtt dolgozni.
... olyan programokat szervezni, ahol más emberek jól érzik magukat.
... ha rugalmas programom van.
... segíteni más embereknek a döntéshozásban.
... könnyeden, nyugodtan és udvariasan kommunikálni.
... más kultúrákról tanulni.
15.
SZERETEM... / SZERETEK...
Egyik sem jellemző rám.
... számokkal dolgozni.
... meghatározott időre dolgozni, szeretem a deadline-okat.
... jóslatokat mondani egy már létező adattal kapcsolatban.
... ha van egy szabályzati útmutató, aminek függvényében végezhetem a dolgomat.
... pénzügyi adatokat elemezni és másoknak értelmezni, megmagyarázni.
... pénzzel dolgozni pontos és korrekt módon, amihez felelősség is jár.
... elegánsan öltözködni.
16.
SZERETEM... / SZERETEK...
Egyik sem jellemző rám.
... a kétkezemmel dolgozni és szeretek ezzel a módszerrel is tanulni.
... szalagmunkát végezni.
... rutinos, szervezett és precíz feladatokat végezni.
... olyan tevékenységeket végezni, amelyeknek kézzel fogható eredményük van.
... matekot is alkalmazni a megoldás azonosítása érdekében.
... szerszámokat, eszközöket és erőgépeket használni.
... 3 dimenzióban is elképzelni a sima rajzokat.
R
"
C
E
S
A
I
R
melyik típus dominál nálad!
Tudd meg...
hogy az érdeklődési köröd egyezik-e a típusoddal!
Realista
Kutató
Muűvész
Realist
Investigate
"
Artist
Szociális
Social
Vállalkozó
Enterprising
Conventional
Hagyományos
feladatmeglátó
gyorsan reagáló
jó muszaki érzéku
energikus
nagy munkabírású
munkaszereto
"
gyors
megbízható
feladatcentrikus
dolgos, szorgos
kitartó
hatékony
VAGY?
VAGY?
elmélyülo
lényeglátó
önálló
gyors felfogóképességu
módszeres
jó megfigyelo
VAGY?
"
"
"
odaadó
alapos
kritikus szemu
igényes, mindoség kedvelo
az objektív megfigyelés híve
eszmei vezeto
VAGY?
VAGY?
"
találékony
minden újra, érdekesre nyitott
fantáziadús
újító szellemu
eredeti
alkotó típusú
VAGY?
minden áldozatra képes
versenyszellemu
lelkes
ihletett
stílusteremto
zseni
"
gátlásoktól mentes
könnyed
szabatosan fogalmazó
empatikus
barátságos
diszkrét
VAGY?
VAGY?
jó ítéloképességu
jó konfliktuskezelo
problémaérzékeny
változatos feladatokkal terhelheto
együttmuködo
igaszságos ítéletosztó
"
"
"
"
VAGY?
VAGY?
VAGY?
elhivatott
szolgálatkész
lelkiismeretes
gyakorlatias
találékony
önbizalomépítésre képes
jó humorú
határozott
jó kapcsolatteremto
megnyero
diplomatikus
közösségi ember
döntoképes
kihíváskedvelo
jó szervezokészségu
hatékony problémamegoló
lényegre töro
jó delegációs képességu
VAGY?
VAGY?
VAGY?
"
"
kezdeményezo
törekvo
ambíciózus
célorientált
vállalkozószellemu
vakmero
"
"
"
VAGY?
VAGY?
VAGY?
jó rendszerezo
határido biztos
következetes
jó memóriájú
jó osztályozási/kategorizálási képességu
komplex adatkezelési képességu
"
"
"
adatkezelés kedvelo
felelosségteljes
pontos
elkötelezett
utasításra ugró
szorgos
"
szukszavú
világosan fogalmazó
hiteles
lojális
udvarias
tisztelettudó
Tudd meg...
C
E
S
A
I
R
hogy a képességeid összhangban vannak-e az érdeklődési köröddel!
Promlémamegoldó készségeid szerint...
"
"
"
Promlémamegoldó készségeid szerint...
Promlémamegoldó készségeid szerint...
Promlémamegoldó készségeid szerint...
"
Promlémamegoldó készségeid szerint...
"
"
"
Promlémamegoldó készségeid szerint...
"
A munkához való hozzáállás szerint...
VAGY?
VAGY?
A munkához való hozzáállás szerint...
"
"
"
"
"
A munkához való hozzáállás szerint...
"
"
A munkához való hozzáállás szerint...
A munkához való hozzáállás szerint...
"
"
A munkához való hozzáállás szerint...
"
Kommunikációs készségeid és embertársi viszonyaid szerint...
rövid, tartalmas beszélo
szorakoztató
erélyes hangú
bizalomébreszto
gondoskodó
nyílt, természetes ember
"
"
hiteles eloadó
tisztán fogalmazó
jó kérdésfelvetésu
békés
szavatartó
türelmes
Kommunikációs készségeid és embertársi viszonyaid szerint...
Kommunikációs készségeid és embertársi viszonyaid szerint...
Kommunikációs készségeid és embertársi viszonyaid szerint...
mások jelzéseire receptív
tárgyalóképes
jó kérdésfelvetésu
tapintatos
figyelmes
oszinte
"
"
"
"
Kommunikációs készségeid és embertársi viszonyaid szerint...
Kommunikációs készségeid és embertársi viszonyaid szerint...
"
Realista
Kutató
Muűvész
"
Szociális
Vállalkozó
Hagyományos
változatos munkát végezhet
nem csinálja minduntalan ugyanazt
sokféle dolgot csinálhat
"
folyamatosan új, megoldatlan problémába ütközik
új gondolatokkal találkozhat
szellemileg izgalmas munkát végezhet
másokon segíthet
jót tehet mások érdekében
más emberek javát szolgálhatja
"
"
biztos lehet abban, hogy feladatot kap
mindig megfelelo munkával rendelkezik
biztos lehet abban, hogy megfelelo munkát kap, ha az adott munka valamilyen okból megszunik
"
"
"
"
C
E
S
A
I
R
Olyan munkát szeretnék, ahol az ember...
"
Olyan munkát szeretnék, ahol az ember...
Olyan munkát szeretnék, ahol az ember...
Olyan munkát szeretnék, ahol az ember...
Olyan munkát szeretnék, ahol az ember...
Olyan munkát szeretnék, ahol az ember...
"
"
MUNKÁVAL
"
"
"
SZELLEMI
TÁRSAS
–t munkatársai befogadják
munkatársai egyben barátai is
jól kijön a munkatársaival
sok pénzt kereshet
gondtalan életet biztosíthat magának
magas nyugdíjra számíthat
ÖNÉRVÉNYESÍTÉS
Elvek
tisztelheti a fonökét
vezetoje mindig helyesen dönt
vezetoje megért
HIERARCHIA
szabadon dönthet a saját területén
önálló döntéseket hozhat
munkájába másnak nincs beleszólása
VÁLTOZATOSSÁG
FÜGGETLENSÉG
szép környezetben dolgozhat
kényelmes körülmények között dolgozhat
nyugodtan dolgozhat (csend, tisztaság, stb.)
tekintélyt szerezhet a munkájával
biztos lehet abban, hogy munkájáért a többiek megbecsülik
–re mások felnéznek
nem beszélhet mellé, mert csak jó vagy rossz megoldások léteznek
objektívan lemérheti munkája eredményét
szüntelenül fejlesztheti, tökéletesítheti önmagát
MUNKA-
akár muvész is lehet
szebbé teheti a világot
szépet teremhet
másokat irányíthat
vezetoi képességeire szükség lehet
mások munkáját is irányíthatja
új elképzeléseket alakíthat ki
valami újat alkothat
új ötleteire mindig szükség van
KREATIVITÁS
EGÉSZSÉG
megorizheti fittségét, fizikai erolétét
egészségét nem veszélyezteti semmi
az egészséges életvitelu emberekre szükség van
szakmai tudására szükség van
–t nem kötik szorosan a határidohöz
kudarcba fulladt kísérletei is a tudományt szolgálják
SZERETET
nemcsak adhat, hanem kaphat is kedvességet
törodhet, gondoskodhat másokról
aktívan használhatja anyai ösztöneit
"
SZAKÉRTELEM
TELJESÍTMÉNY
ÖSZTÖNZÉS
megvalósítja önmagát
személyes életstílusa érvényesülhet
olyan életet élhet, amit a legjobban szeret
ALTRUIZMUS
ESZTÉTIKUM
KAPCSOLATOK
IRÁNYÍTÁS
PRESZTIZS
ANYAGIAK
KÖRNYEZET
FIZIKAI
BIZTONSÁG
KAPCSOLATOS
Megszunt az állásod?
Új munkahelyet keresel?
Mielott nekifognál újságokat, vagy webes hirdetőoldalakat bújni, neked való állásajánlatok után kutatva, inkább gyere, és járd velem végig azt a 7 lépést, amit kizárólag Neked állítottam össze.
*
Miért kell ez neked?
Mit kell tenned?
Azért, mert ha tudod, melyik foglalkozási személyiségtípusba tartozol, akkor talán még szeretni is fogod azt a munkát, amit végzel.
Sot megspórolhatod magadnak azt az idot és energiát, amit olyan állásokra pazarolnál el, amelyek vakvágányra vinnének téged.


Válaszolj Igen-nel, vagy Nem-mel a következo oldalakon levo kérdésekre.
Egy elokészített papírlapra írd fel az Igen-eket. A Nem-eket üreshalmazzal jelöld.
Mindegyik típushoz összesen 18 választ kell megadnod.
Amint megvagy, olvasd el a típusodhoz tartozó részletes leírást.
**
*
**
Az Ö.N.E.K. tanuló programján belül te is megkaphatod a segéd táblázatokat. Itt regisztrálhatsz: http://farmville-az-elet.blogspot.ro/p/onnevelesi-eszkozkeszlet.html
A tipológia csak egy sablon. A személyiséged nem illesztheto be csak egyetlen kategóriába. A válaszaid/Igenek alapján kiderül, melyik 3 típus dominál nálad.
Felismerte, hogy az emberek azokat a munkakörnyezeteket keresik, ahol személyiségük erosségeit ki tudják bontakoztatni. Ennek következtében a R.I.A.S.E.C modell nemcsak a személyiség típusának az azonosítására, hanem a munkakörök/szakmák tipologizálásra is alkalmas.
Kutatói teljesítményei hozzájárultak a személyiség pszichológia tudományának fejlodéséhez és a pályaorientációs önismereti kérdoívek megalapozásához.
John L. Holland, pszichológus
munkakörnyezet
munkakörnyezet
munkakörnyezet
munkakörnyezet
munkakörnyezet
munkakörnyezet
Mi leszel ha nagy leszel?
Míg gyerekkorunkban, - kislányként, vagy kisfiúként - ösztönösen rávágtuk, hogy tanítónéni, vagy katonatiszt szeretnék lenni, felnottkorra jóval nehezebb lett ennek a kérdésnek a megválaszolása. Noha, egyszerre több dolog/válasz is átfut az agyunkon, egy konkrét foglalkozás megnevezését, hangos kimondását, már nem kockáztatjuk meg. Hiszen a kimondás = a döntéssel, és a döntések meghozása nem tartozik felnottkori erényeink közé.
Te is így érzel? Ha igen, akkor meglehet, hogy valamikor tinédzserkorodban, a pályaorientáció idoszakában, a körülményeid, tanulmányi eredményeid és egyéb külso hatások következtében eltávolodtál attól a foglalkozástól/szakmától, ami személyiségtípusodnak, ill. érdeklodési körödnek megfelel. Most itt a lehetoség, hogy tiszta vizet önts a pohárba!
A kérdésekre adott Igen/Nem válaszokat szintén írd fel egy lapra. Fontos, hogy azonosítsd azt a 3 fo érdeklodési területet, amely teljes mértékben jellemzo rád. Vesd össze a korábban azonosított személyiségtípusoddal is! Mit mutat a ketto?
Ha valakihez odafordulnál, és megkérdeznéd, tudna neked munkát adni, akkor az elso kérdés, amire felelned kell: Mihez értesz? Mi az a specifikus képességed/szakmai tudásod, amit a munkáltató meg tudna venni toled?
Mihez értesz?
A rendszerváltáskor megszunt az a fajta kényelem, amire nagyszüleink/szüleink olyan büszkén hivatkoznak, már-már visszasírva azokat az idoket. Az állam már nem biztosítja azt a biztonságot nyújtó munkahelyet, amire mindenki vágyik. 2o év elteltével is, még mindig sokan vannak, akik nem értették meg az álláskeresés kihívásának lényegét, akik rosszul értelmezik a dolgot.
Most már csak az a kérdés, hogy melyek azok a specifikus képességeid, amelyekbol pénzt tudnál kovácsolni, és megegyeznek a (foglalkozási) érdeklodési köreiddel is?
Egy álláshirdetés címének a megpillantása után, azonnal elénk idézodik az a munkakörnyezet, ami az adott munkakörhöz kapcsolódik. Holland felismerte, hogy az emberek valójában nem állást keresnek, hanem azt munkakörnyezetet, amelyben el tudják képzelni magukat: megfelel érdeklodési körüknek és a munkával kapcsolatos elvárásaiknak is. Ezért van az, hogy válogatunk a munkahelyek között. Pl.: azért nem fogadunk el egy takarítónoi állást, mert ez a munkakörnyezet nem egyezik meg azzal a belso képpel, amit mi kialakítottunk magunknak.
Ezeknek az elvárásoknak, ill. a mögöttük meghúzódó elveknek a tisztázásában segít a következo kerdoív. Itt most, Igen/Nem válaszok helyett, fontossági szempontból kell megadnod a válaszokat (Nagyon Fontos-Semleges-Nem Fontos). Miután megvagy, próbáld meg felállítani az elvek rangsorát. Ezáltal megkapod azt az értékrendszert, ami befolyásol téged adott munka elfogadásának döntéshozatalában.
Szintén a 4. lépésben kapott helyet az a lista, amely az egyes személyiségtípushoz kapcsolódó munkaköröket kívánja számba venni. Keresd ki a típusodnak, ill. altípusaidnak megfelelo oldalakat, és válogasd ki azokat a munkákat, amelyek szóba jöhetnek a számodra.
1919-2008
Holland hexagonális elmélete és kutatásai kimutatták a szakmai munkakörnyezetek fontosságát az emberek pályaorientációs döntéseinek meghozatala során.
"A munka az, amit nem csinálok szívesen"
Karinthy Frigyes
Az egész az adok-veszek cserekereskedelem elvére épül. Pl.: Én bérbe veszem a te szakmai tudásodat, míg pénzt adok neked cserébe. Tehát Te szolgáltatást nyújtasz annak, akinek szüksége van a te képességeidre. És a képesség nem más, mint
"Könyvtáros kerestetik"
Kutató
Szociális
Vállalkozó
Hagyományos
C
E
S
A
I
Konvenciókhoz ragaszkodó
Építész tervezőmérnök
Belsőépítész
3D Grafikus
Várostervező építészmérnök
Bútorasztalos
Beton- és vasbetonkészítő
Buldózer- és Kotrógépkezelő
Hűtő és klíma technikus
Vas- és fémszerkezeti lakatos
Költségvetési számviteli ügyintéző
Asztalosipari felületkezelő
Épületvillamossági szerelő, villanyszerelő
Vízvezeték- és központifűtés-szerelő
Építészmérnök
Építkezési és Építészeti munkakörök
1.
5.
4.
3.
2.
Mezogazdasági és Élelmiszeripari
Szállítás, Disztribúció és Logisztikai
Mezőgazdasági gépalkatrész kereskedő
Bio-élelmiszeripari minőségellenőr
Mezőgazdasági gépészmérnök
Egészségügyi állatgondozó
Baromfi- és kisállattenyésztő szaktechnikus
Telekkönyv-specialista
Öntözéses növénytermesztési szaktechnikus
Állattenyésztési telepvezető
Állattenyésztési felszerelések kereskedője
Élelmiszerelőállító gépsorok kezelője
Hűtőházkezelő (konzervipari)
Mezőgazdasági nehézgépjármű szerelő
Táj- és Kertépítészmérnök
Dísznövény- és virágtermesztő
Kamion- és Autóbusz-szerelő
Szállítási koordinátor
Raktározási vezető
Tehergépkocsi-vezető
Kamionsofőr
Forgalmi diszpécser
Futárszolgálati csomagszállító
Repülőpilóta
Realista
Tudomány, Technológia és Matematika
Építészmérnök
Hidraulikai mérnök
Légi térképező-mérnök
Kutató matematikus
Számítástechnikai tudományos kutató
Fémipari anyagvizsgáló laboráns
Gázfogadóállomás-kezelő
Gáznyomás-szabályozó
Fogászati technikus
Agrármérnök
Antropológus
Biokémikus
Ügyvéd
Gyógyszerész
Informatikai munkakörök
Szoftverprogramozó
Alkalmazásprogramozó
Webdesigner
Szoftvertesztelő
Számítógépes hálózati technikus
Számítógépes fejlesztőmérnök
Számítógépes rendszerkarbantartó
Számítógépes adatrögzítő
Elektronikai fejlesztő mérnök
7.
Muvészetek és Kommunikációs
Nyomdai grafikus, nyomdai rajzoló
Divattanácsadó, Divattervező
Kárpitos: Bútorkárpitos, Járműkárpitos,
Költő, Nyelvész
Tipográfus: Nyomász, Könyvművész
Fényképész, Operatőr
Főszerkesztő, Kiadványszerkesztő
Internetszerkesztő (Online sajtó)
Rádió- és Televíziós riporter
Szövegírő (Copy Writer)
Reklám- és marketingtevékenységet tervező, szervező
Művészeti igazgató
2D, 3D grafikus, Számítógépes művész
Vágó (film- és videógyártás)
Informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, javítója
Tanár (zene, művészet, színészet)
Muvész
8.
Egészségügy munkakörök
Klinikai fogászati higiénikus
Dietetikus és táplálkozási tanácsadó
Gyógyszeripari laboratóriumi technikus
Kórházi laboratóriumi orvos
Orvosi rezidens
Orvosi rendelő asszisztense
Biokémikus
Gyógyszertári gyógyszerész
Gyógyszer ügynök
Kinetoterapeuta
Gyermekorvosi asszisztens
Orvosi asszistens
Teraputa
9.
Oktatás és Training munkakörök
Iskolai tanácsadó
Oktatási tanácsadó
Egyetemi, főiskolai oktató,
Tanár, Óvódai nevelő
Fitnesz és Aerobic edző
Iskolai könyvtáros
Iskolai portás, védőnő
Atlétaedző
Logopédus
Oktatási intézmény adminisztrációs igazgatója
10.
Szociális szolgáltatások munkakörei
Civil szervezet igazgatója
Hajléktalanellátó szociális gondozó
Drogmegelőzési prevenciós tréner
Fodrász
Kozmetikus, Kutyakozmetikus
Bentlakásos gyermek- és ifjúsági intézmény igazgatója, általános igazgatóhelyettese
Gyermek- és ifjúságvédelmi felelős
Könyvtári dolgozó
Pap, Tiszteletes
Öntkéntes-toborzó szervezet irányítója
Dada, Baby-sitter
11.
Jog, Közbiztonság és Vagyonörzés
Próbaidős tiszt
Vezető tűzoltó
Ügyvéd, Bontóperes ügyvéd
Iktatásirányító
Biztonsági felügyelő, Biztonsági őr
Bűnmegelőző rendőr
Munkaerőközvetítő
Vagyonőr
Polgárőr
Politikai képviselő, Szenátor
Lobbista
12.
Üzlet, Management és Adminisztrációs
Humánerőforrás-ügyintéző
Humánerőforrás-asszisztens
Adminisztrációs és Menedzserasszisztens
Adminisztratív vezető
Irodai szakmai irányító, felügyelő
Híváskoordinátor
Projektmenedzser
Archívumkezelő (lapkiadói)
Marketing és PR igazgató
Biztosítási ügynök
Vállalkozó, Üzletvezető
Gazdasági szakember
13.
Marketing, Eladás és Szolgáltatás
Marketingigazgató
Piackutató
Ügyfélszolgálati irodavezető
Call center-értékesítő
Értékesítésfejlesztési vezető
Turisztikai ügynök
Biztosítási bróker
14.
Kormányzati és közigazgatási munkakörök
Országos és területi közigazgatás vezetője
Országos és területi igazságszolgáltatás vezetője
Közigazgatási ügyintéző
Helyi önkormányzat választott vezetője
Kormánybiztos
Önkormányzati képviselő
Polgármesteri hivatal, önkormányzat osztályvezetője
6.
Turizumus
Turisztikai szervező
Élelmiszer-beszerző menedzser
Turistaszálló-vezető
Szállodai adminisztrátor
Panzióvezető
Menetjegykiadó
Gyermekélelmezési szakács
Főszakács
Pincér, Éttermi felszolgáló
Pultfeltöltő, Árufeltöltő
Pultos
15.
Pénzügyi munkakörök
Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke
Biztosítási tanácsadó
Folyószámla ügyintéző
Hitelelemző, Hitelügyintéző
Adóbevallás feldolgozó
Adókönyvelési ügyintéző (önkormányzati)
Adótanácsadó, adószakértő
Hitelelemző
Pénzügyi elemző és befektetési tanácsadó
Folyószámla könyvelő
16.
Gyártási munkakörök
Áruelőkészítő
Szállítási, logisztikai és raktározási tevékenységet folytató egység vezetője
Gyártó gépsorkezelő
Hegesztőgép-kezelő
Fajanszesztergályos
Automata összeszerelő gépsor kezelője
Technikai felelős
Gyártósor felelős
Minőségirányítási megbízott
Gyártási felülvizsgáló
Nyomdai asszisztens
R
"
Keresd ki...
az érdeklődési körödnek megfelelő munkaköröket!
munkakörök
munkakörök
munkakörök
"
munkakörök
Ha eljuttál idáig, akkor az azt jelenti, hogy a kezedben van az a 3 legfontosabb tényezo, amely nélkül nem beszélhetünk sikeres álláskeresésrol.
Érdeklődési körök
Képességstruktúra
Értékrendszer
John L. Holland hatszög modelljére alapozva olyan önismereti kérdoíveket "töltöttél" ki, amelyek segítségével közelebb jutottál valódi énedhez. Magyarán, tudatosítottad személyiséged néhány alapbeállítását. :P
Eljött az ido, hogy összeállítsd az Önéletrajzodat. Azt a CV-t, amelyben a képességeidet bocsájtod áruba.
Listába gyujtötted az érdeklodési körödnek megfelelo munkaköröket.
Leltárba vetted azokat a képességeidet, amelyeket szolgáltatásként fel tudsz kínálni a munkáltatóknak. Sot azonosítottad azokat is, amelyeket még fejlesztened kell (pl. nyelvismeret)!
Végül pedig azonosítottad azt az értékrendszert, ami befolyásolja a döntéshozatalodat adott állásajánlat kapcsán.
+
Motiváció
Derítsd ki...
melyik az a munkakörnyezet, amelyben otthonosan éreznéd magad!
Ne kövesd el!
átláthatatlan
hosszú, terjengos mondatok
nyelvtani, és helyesírási hibák
8-1o oldalas
kevés kulcsszó
vizuálisan áttekintheto
rövid mondatok
nyelvtanilag helyes, helyesírásihiba-mentes
max. 2 oldal
kulcsszavak: tények, számok, statisztikák
Kövesd el!
Rezümé
Curriculum Vitea
amerikai önéletrajz
a hangsúly a képességeken van
az amerikai munkaadó számára vonzóbb, ha valaki több cégnél is megfordult már
egy ilyen embernek sokkal nagyobb rálátása van a piaci versengésre
európai önéletrajz
a hangsúly a tanulmányokon van
a lojalitás az európai munkaadóknál jóval fontosabb
a túl sokszor váltott munkahely negatív fényt vet az álláskeresore
http://europass.hu/
https://cvmkr.com/
Használd őket!
Mind a kettovel tudsz angol, magyar és román nyelvu önéletrajzot készíteni!
Hogyan kell felkészülni?
Tudj meg a leheto legtöbbet a cégrol: mióta létezik, mit csinál konkrétan, kik az ügyfelei, stb.
Hogy néz ki egy átlagos nap a cégnél?
Pontosan mi a feladatköre a meghirdetett posztnak?
Mennyire fontos ez a pozíció a vállalat számára?
Egy új pozícióról van szó, vagy egy régi alkalmazott megüresedett helye? Ha elment, akkor miért ment el?
1. Nézz utána a cégnek:
2. Szellemi felkészülés:
Mentális edzés: Gondolatban járd végig az állásinterjú eseményeit, kérdéseit, a válaszaidat, de még a testtartásodat is. Ha lehetoséged van, akkor rögzítsd videóra a "fopróbát". Így sok mindent megtudhaszt a non-verbális kommunikációdról!
Relaxációs gyakorlatok: Bíztasd magad: "Ez nem egy vizsga, hanem egy új tapasztalat. Egy lehetoség, hogy olyan emberekkel vedd fel a kapcsolatot, akik te szakmádban dolgoznak."
Gyakori kérdések:
Maximum 2 percben emelj ki néhány említésre méltó dolgot a szakmai múltadból.
Beszélj magadról...
Miért akarsz nekünk dolgozni?
Mi a terved 5 év távlatában?
Melyek a gyengeségeid?
Melyek az erosségeid? Sorolj fel hármat...
Arról beszélj, hogy hogyan találkoznak a cég szükségletei a te szakmai komptenciáddal és tapasztalatoddal. Vagy hogyan tudnál te hozzájárulni a cég küldetésének/céljainak a megvalósulásához.
A meghirdetett pozíció kapcsán kell megfogalmazd az erosségeidet.
Ne mondd, hogy nincs gyengeséged! Formáld át a választ erosséggé: "Az a fajta ember vagyok, aki szereti a kihívásokat. Ezt mások nem tartják túl jónak."
Az elso 4 lépést elgendo egyszer megcsinálni, de akkor komolyan és alaposan. Az így összegyult információból megalkothatod azt a profilképet, ami segít magad pozícionálni a munkaeropiac palettáján.
Ha valaha is abba a helyzetbe kerülsz, hogy kénytelen vagy szakmát váltani, vedd elo ezt a profilképet és használd!
Ha tudod, hogy mit keresel, akkor - jóval könnyebben, és sokkal rövidebb ido alatt - meg is találod!
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
az a mérhető tudás,
ami lehetőséget biztosít
sikeres végrehajtására
adott feladat
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
Felhasznált irodalom
Jó hír!
Dr. Papula Lászlóné: Mi leszel, ha nagy leszel?
Ismeretlen szerzo: John Holland’s Theory of Career Choice
Ismeretlen szerzo: Holland's Occupational Personality Types
Angol, magyar és román nyelvu pályaorientációs kérdoívek
"
"
"
A segédeszköz az Ö.N.E.K tanuló program keretén belül készült. Amennyiben szeretnéd másokkal is megosztani, kérlek, hivatkozz a programra, mint önfejlesztési lehetosgre.
Írta és szerkesztette: Lengyel Katalin
"
"
"
"
"
"
"
Felmerülo kérdéseiddel, észrevételeiddel bátran fordulj hozzám a megadott e-mail címen.
"
Full transcript