Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Versenytánc

No description
by

Angela Horvath

on 2 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Versenytánc

Versenytánc
Mi is az a versenytánc?
A versenytánc a táncformák vagy táncstílusok egyik legnagyobb összefoglaló csoportja.

Standard táncok
Angol keringő
Tango
Bécsi keringő
Slow fox
Quick step
1997 óta az Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportként tartja számon a Tánc-sportot
. Hiszen csak úgy mint az atlétáknak, a versenytáncosoknak is kitűnő kondícióban kell lenniük. A tánc erőnlétet, állóképességet és rugalmasságot igényel. Versenyeken mindezekből a fizikai tulajdonságokból a maximumot kell nyújtani.
Az angolkeringő a nemzetközi tánc kategória első standard táncaként szerepel a versenyeken.
Nem összekeverendő a szintén 3/4-es ütemű bécsi keringővel, amely kétszer olyan gyors, mint angol párja.
Angol elnevezése is bécsi eredetére utal: slow waltz, szó szerint "lassú keringő".
A tánc az emelkedésektől és süllyedésektől, valamint a folyamatosan forgó, mozgó test látványától válik elragadóvá és a lírikus hangulatú zene a legharmonikusabb, legnyugodtabb standard tánccá alakította az idők során. 1922 óta versenytánc.
• Zenei ütem: 3/4
• Tempó: 28-30 ütem/perc

Angolkeringő
A Tangó a standard táncok második vesenyszáma az angolkeringő után.
Latin-amerikai, elsősorban argentin eredetű tánc, mégis inkább a standart táncokra hasonlít, mint a latin-amerikai táncokra. Táncolása során nincs emelkedés és süllyedés, végig horizontálisan egyenes vonalban táncolják.
Az előrelépést sarkon lépik. Dinamikus, közepesen gyors tánc, hirtelen mozdulatokkal. 1929-ben került fel a hivatalos versenytánclistára.
Zenei ütem: 2/4
Tempó: 31-33 ütem/perc
Tango
Bécsi keringő
A Bécsi keringő, amely 6 lépésből áll, két 3/4-es ütemre volt felosztva és egy teljes fordulással összekötve kiteljesedett az akkoriban még szokásos balett-technika segítségével. Németország maradt a keringővel kapcsolatos események középpontja egészen a húszas évekig, amikor is a valcer úgy egy évtizedig háttérbe szorult a modernebb, dinamikusabb táncformák miatt.1951 óta versenytánc.
Zenei ütem: 3/4
Tempó: 58-60 ütem/perc

Slow fox
A Slowfox a lineáris lépésmintákat követő, művészien megformált, hosszú, sikló járómozgáson alapul. Az angol társastánc legtipikusabb tánca, melynek eleganciáját zenei oldalról a szaxofon és a klarinét emeli ki. Igen igényes és technikailag viszonylag nehéz tánc, mely a világtáncprogramban is szerepel. 1929 óta hivatalosan is versenytánc.
Zenei ütem: 4/4
Tempó: 28-30 ütem/perc
Quickstep
A quickstep korai elnevezése: Quicktime Foxtrott és Charleston. Alapmozgását a Chasse-k, Lock Stepek és a külső állásban megtett lépések jellemzik. Kissé úgy jelenik meg a parketten, mintha a párok gyorsan, szabálytalanul futómozgást végeznének, szeszélyes jellegét a chasse-k jelenlétének, a lépések dinamikusságának és a slow-quick (lassú-gyors) lépések tempós váltakozásának köszönheti. Nem a legegyszerűbb táncok egyike, nyugodt felsőtesttartást és kidolgozott lábtechnikát igényel. A standard táncok közül a legnagyobb népszerűségnek örvendő táncról van szó, hisz egyik másik báli tánc sem mondhatja el magáról, hogy sziporkázó, dinamikus és élettel teli.
Zenei ütem: 4/4
Tempó: 50-52 ütem/perc
Latin táncok
Samba
Cha-cha-cha
Rumba
Paso Doble
Jive
Amerikai katonáknak köszönhető, hogy a jive elődei eljutottak Európába is. A háború után a boogie-woogie vált uralkodóvá, ám voltak olyanok, akiknek nem tetszett, és finomítani szerettek volna rajta. Az angolok vállalták ezt a feladatot: lassítottak a zenéjén, és egy elegánsabb mozgásformát adtak a lendületes táncnak, amely a jive nevet kapta. 1968-ban felvették a versenytáncok közé.
A tánc karaktere fiatalos, ritmusos és vidám. A párok könnyedén, mégis gyorsan lépnek tánc közben, amivel kiemelik a zenei hangsúlyokat, s visszaadják a zene ritmikáját.
Jellemzői:
Zenéje: gyors, lendületes, vidám
Üteme: 4/4-es

Jive

A rumba szó jelentése ünnep és tánc. Eredetileg több páros tánc gyűjtőneve volt. A XIX. században szenvedélyes, csábító táncként beszéltek róla, ahol a nő arra törekszik, hogy a férfit elcsábítsa
A rumba táncos karakterét a szerelmi versengés jellemzi, egy kis erotikával fűszerezve. A férfi csábítaná a nőt, de ő ingadozik az odaadás és az elutasítás között. Ehhez a vonzó, erotikus tánchoz elengedhetetlen a csípő- és medencemozgás használata.
Jellemzői:
Zenéje: lassú, erotikus, lágy, szinkópált néhány pop-zenére is lehet táncolni
Üteme: 4/4-es


Rumba

A néger rabszolgák vittek át Afrikából Brazíliába. Ez, a bantu népeknél a kultikus ünnepeken alkalmazott tánc, később a Brazil népeknél is elterjedt. A legkedveltebb közülük a „Samba de moro” volt, ami egy körtánc, mint a ma ismert Samba.
Karakterét a lendületesség, erőteljes csípőmozgások, “hordók”, promenádfutások adják.
Jellemzői:
Zenéje: közepesen gyors, vidám, életörömtől sugárzó, könnyed
Üteme: 2/4-es


Samba

Latin-amerikai táncok

Mint ahogy a paso doble nevének hangzásából is kiderül, nem dél-amerikai tánc, mégis a latin-amerikai táncok között tartják számon. Spanyol eredetű, amelyet spanyol mars zenére táncoltak. Bikaviadalt ábrázol, ahol a férfi a torreádort, a nő a piros kendőt testesíti meg, és a páros egy elképzelt bika körül mozog.
A paso doble táncos karakterére, a páros mindkét tagjánál, az elegáns, méltóságteljes, elfojtott önuralom a jellemző. Ezentúl a férfitől elszántságot és büszkeséget, a nőtől pedig távolságtartást, és nagyfokú hajlékonyságot követel meg.
Jellemzői:
Zenéje: egy bevezetésből és két fő részből áll, pontosan rögzített csúcspontokkal
Üteme: 2/4-es


Paso doble

A cha-cha-cha először zenei forma volt, melyet egy kubai zenész, Enrique Jorrin, hozott létre a mambóból, és a rumbából 1953-ban. Nevét a zenét utánzó 3 lépésről kapta, melyet a zenészek, mint a triolát, játszanak.
Zenéjére és táncos karakterére jellemző a vidám, játékos flört. A párok nemcsak egymással, hanem a közönséggel is kacérkodnak. Érdekessége, hogy a klasszikus cha-cha-cha zenén kívül, sok pop-számra lehet táncolni.
Jellemzői:
Zenéje: vidám, játékos sok pop-zenére lehet táncolni
Üteme: 4/4-es

Cha-cha-cha

Versenytánc kategóriák
E osztály
basic osztály
Versenytánc kategóriák
D osztály
basic osztály
Versenytánc kategóriák
C osztály
basic osztály
Versenytánc kategóriák
majd ezek után következnek az open osztályok
Vesenytánc kategóriák
B osztály

open osztály
Vesenytánc kategóriák
S osztály

sonder kategória

ebből léphetnek át a párosok amatőr versenyzésből profiba
Vesenytánc kategóriák
A osztály

open osztály
A döntnök
Döntnök

Ő dönti el, hogy az adott ruha vagy figura, a korosztályhoz, és kategoriához mérten szabályos-e. Pl.: E osztályban (kezdőosztály) szigorú szabályok vannak a ruhára (nem lehet flitteres, strasszos, csillogó), valamint a három basic osztályban csak a figurakatalógus által engedélyezett figurákat lehet táncolni. Először figyelmezteti a esetleges szabálytalan párost, majd, ha a szabálytalanság továbbra is fennáll, akkor ki is zárhatja.
A pontozóbírók
A pontozóbírók pontoznak. A versenyszervező, valamint olyan ember, akinek valamilyen rokona táncol nem lehet pontozóbíró. A pontozóbírók x-eket adnak, aszerint, hogy az adott párost tovább kívánják e juttatni a következő fordulóba. A döntőben a pontozók rangsorolják a párokat, helyezéseket osztanak ki, s ezáltal születik meg a végeredmény.
Sleep
Dance
Eat
Dncer's life
(ppt-ből importálva)
Full transcript