Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

En dag skinner solen også på en hunds røv!

No description
by

Jonas Plesner

on 20 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of En dag skinner solen også på en hunds røv!

En dag skinner solen også på en hunds røv!
Resume:
Personkaraktestik:
Lavet af Jonas G, Ludvig og P.
Moderen og Bent:
Vi får ikke navnet på Almas mor, men vi ved dog en masse om hende. Hun kan ikke passe ordentligt på Alma og Amelia, og hun har store humørsvingninger ligesom sine døtre. Måske var hun ikke den helt rette til at være mor. Når hun bliver ked af det går hun i seng med flere forskellige mænd, men der er en bestemt, som kommer og går. Det er Bent. Moren lever af Bents penge. Hun er dårlig til at passe på sin egne og bruger løs af hans penge. Moren har aldrig været der for Alma og Amelia, men det har Bent til gengæld. "
Der er ingen ting! Dig og Amelia er som døtre for mig, nu hvor jeg aldrig selv fik nogle børn."
Han behandler dem som sine egne døtre, og Alma behandler ham som sin far, især fordi hun aldrig selv har haft et forhold til sin far.
Sprog og Tema:
Budskab:
Vurdering
Vurdering i stjerner:
Miljø:
Romanen udspiller sig i underklassemiljøet og i ikke mindst et ikke voldsomt særpræget studentermiljø. Med studentermiljø mener vi det mere fattige ungdommelige studenterliv. Udbrændte bygninger, hurtigt og som oftest dårlig mad samt i kollektiver. De lever generelt sammen med andre unge mennesker og i et fredeligt miljø. Hos Alma er det et trygt miljø, hvor der er forholdsvist stille og roligt. Moren bor i en lejlighed, lever af andre mænd og deres penge, især Bent. Det er at se det fra den positive vinkel at sige at moderen 'en gang imellem' har et job. Amelia bor ofte sammen med andre. Hun flytter konstant rundt og har ikke et fast sted at bo. Det påvirker Amelia på en negativ måde. På et tidspunkt ryger hun hash sammen med Almas venner. Hun bliver mere ”hård”. I en tidlig alder går hun ud af skolen og flytter ud til sin kæreste. Alma prøver at få et mere kontroleret liv op at stå. Hun har en uddannelse og kan stå på egne ben. Hun trives med mere normale mennesker og folk, som har styr på deres liv i en vis grad.
Perspektivering:
Da jeg først havde læst bogen, var der ingen andre tekster, film eller lignende, jeg kunne komme i tanke om, der havde ligheder med den. Det var først et godt stykke tid efter, det faldt mig ind, at jeg lige havde set en tv-serie med det samme budskab. Det at turde se tingene i øjnene, og ikke lægge det bag sig. Den serie jeg tænker på er "Broen" sendt på DR1. Ja, det er en krimiserie, og hvad kan være mere forskelligt end en krimi og en ungdomsroman? Men når det kommer til stykket er forskellen måske ikke så stor som man skulle tro. I den pågældende serie handler det bla. om den svenske kriminal-komisær Saga Norén, som hastigt kæmper med en sag. Men da en kollega kikker i hendes papirer, bliver det offentliggjort, at hendes søster begik selvmord, da hun var yngre. En hændelse der satte sig dybt i Saga, og som hun forgæves forsøgte at skjule i mange år. Igen det samme, at lægge alle livets frygtelige hændelser bag sig og lade som om intet er hændt. Men moralen er i begge historier, at man bliver nødt til at se tingene i øjnene og snakke med folk om det. Hvilket både Saga og Alma ender med at gøre på hver sin måde.
Forfatteren forsøger hastigt at drage os ind i de unges miljø ved at benytte sig af det moderne sprog, og det klarer hun mildest talt med bravur. Sproget er letlæseligt, friskt, ungt og ikke mindst realistisk om en irriteret ung piges liv. F.eks. øverst på side 153;
Jeg lavede den sammen med Bent, og den var per-fucking-fekt stegt! Vi lavede også brunekartofler og varmede rødkål og hele pisset!
Det ungdommelige sprog har også en vis effekt på forståelsen, da bogen handler om en ung piges liv og diverse problemer, der dukker op, venindeforholdet og ikke mindst kæresteforholdene. En bog om kærlighed og familieforhold. Hvordan Alma løsriver sig fra sin yderst pinlige familie og konstant forsøger at komme videre, ved at lægge alt bag sig.
Der er flere forskellige budskaber i denne bog. Et af de mere afgørende er aldrig at lægge ting bag sig og glemme dem. At man bliver nødt til at tale med folk om de udfordringer, man kommer ud for i sit liv. F.eks. da Almas søster Amelia dør, lægger Alma bare det hele bag sig og prøver forgæves at glemme det og lader som om intet var hændt. Men det hjælper ikke, det sætter sig i stedet for inden i hende og trykker. Det er bla. derfor, at Alma ofte tror, at hun ser sin søster. Man kan sige, at hun ikke har "sluttet fred" med sig selv om, hvad der skete. Det sker dog da hun til sidst snakker med Tobi om det. Et af de andre budskaber går ud på det at komme helskindet i gennem livet og blive voksen. Hvornår er man voksen, og hvordan klarer man sig egentligt i et voksenliv? Kan man tage ansvar osv.
Nogle bøger kan fange mange, næsten alle læsere. Det kan denne bog dog ikke helt. Mange vil sikkert føle sig enormt underholdt efter at have læst denne bog, og andre knap så underholdt. Det hænger bla. sammen med, at mange vil være ligeglad med diverse problemer i bogen, eller muligvis ikke kunne kende sig selv i karaktererne, hvilket også spiller en stor rolle for forståelsen. Sommetider kan den være en kende forudsigelse og ikke mindst langtrukken. Men dog er det vigtigt at få alle detaljerne med, og det føles også som om bogen kunne være meget længere, men det gør ikke noget, da det ikke er en mere uddybet historie, man savner. Derimod kunne man godt savne noget handling eller spænding, der for en lyst til aldrig at lægge bogen fra sig. Det går hurtigt hen og bliver en meget monotom handling. Når det så er sagt, så skildrer bogen de unges liv enormt godt. Problemerne er realistiske og hænger godt sammen. Det er problemer, man uden at tøve, kunne forstille sig foregå i virkeligheden, samtidig med at bogen er skrevet i
et utroligt flot og ikke mindst 'ungdommeligt' sprog.
Pigen Alma bor alene, men det er ikke ensbetydende med, at der er ro på sættet. Alma har nemlig flere ting at holde styr på. Hun læser til arkæolog, har en søster, der konstant mangler penge, en mor der ikke kan tage ansvar, en veninde, der falder til og fra, som hun ikke rigtig ved, om hun er forelsket i eller bare godt kan lide. En ekskæreste der konstant plager om at komme tilbage, og en far hun ikke en gang ved hvem er. Hendes mor havde hele hendes barndom skiftet mellem forskellige kærester, eller såkaldte "trøstepikke", som Alma kalder dem. Efter niende klasse tog Alma på efterskole, hvor hun første gang mødte hendes langvarige veninde Julie. I efterskole året bliver Alma langsomt i tvivl om sin seksualitet da hun i små perioder var sammen med Julie. Julie og Alma flytter begge på kollegie, hvor de bor, mens de går på gymnasium. Amelia flytter ind hos Alma og bor i noget tid, uden hverken at tænke på skole, uddannelse, moren eller resten af familie. Efter en masse besvær og skænderier mellem søstrene, beslutter Alma sig for, at Amelia skal flytte hjem igen. I venindelivet begynder det langvarigere forhold mellem Julie og Alma langsomt at visne. De planlægger at flytte sammen i en lejlighed, men kort efter beslutter Julie sig for at rejse til udlandet og bo sammen med andre unge. "Leve livet", som hun siger. I mellemtiden får Amelia hurtigt fingrene i en ny kæreste, Kim. Kort efter får de taget røven på Alma. Fjernsynet og meget andet, som er vigtigt i en ung piges liv, stjæler de. Alma begynder at blive bekymret for sin søster, men det varer ikke længe før Alma pludselig får den rystende besked. Amelia og hendes kæreste kører galt og begge omkommer i ulykken. Det er så stor en byrde for Alma, at hun fortrænger det skete, og overbeviser sig selv om at hendes lillesøster stadig lever. Da hun bliver kæreste med sin tidligere gode ven Tobi, bliver hun overbevidst om at hun må se tingene i øjnene og ikke længere skjule dem for sig selv. Hun tager ud til kirkegården sammen med Tobi for at se graven og sørge over den fortabte lillesøster...
Komposition:
Bogen er uden overdrivelser proppet med forskellige flashbacks. Ja faktisk bygger historien sig nærmest op rundt om Almas fortællinger om hendes oplevelser. Men man er aldrig i tvivl om, hvornår der kommer et flashback, da forfatteren gør det tydeligt for læseren. Bogen er meget troværdigt skrevet i første person, og opbygningen er aldeles ikke tilfældig. Bogen starter midt i Almas liv og slutter midt i Almas liv. Medens kommer der en masse flashbacks, hvor der bliver fortalt om hendes liv, største oplevelser og mange ungdoms problemer. Den er ikke fyldt med mange beskrivelser af f.eks. omgivelser og personer, men det betyder ikke, at bogen skrider forholdsvis hurtigt frem. Samtalerne mellem de fiktive karakterer fylder en del af teksten, men det er primært også disse samtaler historien bygger sig op omkring. Samtalerne fortæller mindst ligeså meget om personerne og handlingen som beskrivelserne af dem gør.
Overordnet problematik:
Problematikken i denne bog går ret dybt. Der er Almas forhold til Julie, kærsteforholdene og ikke mindst hendes yderst plagende familie. Almas følelser kører rundt. Hun ved ikke, om hun elsker Julie eller ej, hun er nødt til at tage sig af sin søster, fordi moren ikke kan. Moren støtter hende overhoved ikke, og Alma er lidt i tvivl om Tobi. Med hensyn til Julie er Alma også i tvivl. Hun ved ikke, om hun er forelsket i hende eller bare vil blive ved med at være bedste veninder med hende. Altså hun er ikke klar på sin seksualitet, og Alma vil bestemt ikke miste Julie til en eller anden tilfældig dreng, der dukker op i Julies liv. Hver gang det sker, bliver Alma voldsomt Jaulux. Tobi er i vejen hele tiden. Han vil gerne have hende tilbage, men hun vil ikke have ham. De har tit sex, men det ændre ikke noget ifølge Almas mening. Almas mor har aldrig kunne passe på hende. Hun har ikke rigtig taget hånd om hverken Alma eller Amelia. Hun har ikke opdraget dem ordenligt, fordi hun ikke er særlig ansvarsbevidst.
Alma:
Alma har haft en relativ dårlig barndom. Der var ikke nogen til at passe på hende og hun havde ikke så mange venner. Hun voksede op i et dårligt miljø for hende. Alma er ikke er bange for at sige sine meninger over for andre. Hvis hun er utilfreds med noget, siger hun det ligeud, og hun er bestemt ikke bange for andre folks reaktion. Hun er derimod dårlig til at vise sine følelser for andre F.eks. har hun svært ved at vise Tobi, at hun elsker ham. Alma har også nogle problemer med Julie. Hun kan ikke finde ud af, om hun elsker hende, eller bare har lyst til at være veninder med hende, uden der kommer fyrre imellem dem. Hun en ung forvirret pige, der bla. er meget i tvivl om sin seksualitet. Hun tænker meget over tingene, ofte for meget. I en periode var Alma så meget i tvivl om Julie, at hun ikke kunne bestå sin eksamen. Normalt klarer hun sig rigtig godt i skolen, så både Julie og læreren undrede sig. Igennem bogen lærer Alma en del ting, og karakteren udvikler sig til en vis grad. Alma lærer at se tingene i øjnene og forstå, at det at være i tvivl om sit liv, og det at blive voksen, er helt normalt...
Amelia:
Amelia er meget ligesom Alma og alligevel ikke. Hun er mindre intelligent og er ret ligeglad med alt. Hun har ret svært ved at få styr på sit liv, og hun forstår ikke rigtig alvoren i det virkelige liv. Amelias største problem er at hun ikke kan passe på sine penge. Hun kommer hele tiden hjem til Alma og nasser penge. Hvis hun ikke har tid til at komme op til Alma, ringer hun og beder hende sende nogle penge. Til sidst begynder hun også at stjæle fra Alma og hendes mor, fordi hun ikke har råd til ting som F.eks. fjernsyn. Amelia er Almas søster, så de har haft den samme barndom, men som det ser ud, blev Amelia påvirket i værre grad end Alma.

Julie:
Julie er Almas bedste veninde. De minder meget om hinanden bortset fra, at Julie er meget mere ”hippieagtig". Med det mener vi, at hun ikke er bange for at leve livet. Julie presser nogle gange Alma ud i ting, hun ikke har lyst til, men det er ikke sikkert, hun er klar over, hvad hun gør. Ligesom Alma er hun 'semi lebbe', måske i en lidt højere grad end hende. Hun når at bo sammen med en engelsk pige, men hun har det i den grad også godt med drenge. Hun er ikke så stærk i skolen og kom ikke ind på det pædagog studie, hun ville ind på. I stedet kom hun ud til Brøndby og arbejdede i en vuggestue. Det ender med at hun rejser langt væk med nogle andre unge, som hun bare kan slappe af og 'nyde livet' sammen med.
Tobi:
Tobi er Amelias kæreste. I en lang periode er Tobie formegentligt forelsket i Alma, men det er ikke gensidigt i starten. Alma er meget i tvivl om ham. Tobi er lidt mere klar til et forhold, og han er også bedre til at vise sine følelser end Alma. Vi får noget at vide om at Tobi var utro på et tidspunkt. Det kan muligvis vær fordi, at han havde svært ved at knytte sig til en pige, som ikke kunne vise sine følelser. På det punkt kan man godt kalde Tobi for en anelse slap. Det er ikke det store man får at vide om Tobis baggrund, men det ser ud til, at han er fra et 'finere' kvarter end Alma.
Full transcript