Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Mbreteria e Monereve.

aula reino monera
by

Ana Mirjana

on 11 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Mbreteria e Monereve.

RENDESIA E BAKTEREVE
Ekonomi:
Fermetimi i baktereve
Qumesht
Gjize
Kos
Clostridium botulinum - prodhon toksinen botulínica (Botox)
Rendesia e baktereve
Mjekesi(kirugji plastike)
RENDESIA E BAKTEREVE
Dizinfektim:
Mbreteria e Monereve
Autotrofe - Cianobakteret
fotosintetike ose
kimiosintetike.
Riprodhimi i baktereve
1.Riprodhimi aseksual me i zakonshem ndodh me ndarjen binare.
Rendesia e Baktereve
Mbreteria e Monereve
RENDESIA E BAKTEREVE
EKOLOGJI:
Mbreteria e Monereve
Bakteret
Rendesia e baktereve
Ndihmojne ne procesin e tretjes-nxjerrjen jashte te lendeve te panevojshme.
Dekompozimi:
Habitati-Bakteret ndodhen kudo, ne toke, bime,
kafshe, mikrogjallesa madje dhe te njerezit.
Rendesia e baktereve
Prodhues ilacesh
Prodhues i acetonit.
Antibiotike
Prodhues vitaminash
Prodhues i metanolit
RENDESIA E BAKTEREVE
RENDESIA E BAKTEREVE
RENDESIA E BAKTEREVE
Industrine Kimike
Trajtimi i ujerave te zeza
RENDESIA E BAKTEREVE
Riciklimi i mbeturinave
RENDESIA E BAKTEREVE
Treponema pallidum pallidum
Ndertimi i qelizes:
Heterotrofe-
1.Saprofite - dekompozues ose
2.parazite.
Bakteret jane hallka e fundit
e zinxhirit ushqimor. Ato
sherbejne si dekompozues.
2.Riprodhimi seksual- ndodh nga
kombinimi i dy ADN-ve te nxjerra
nga dy burime te ndryshme.
Bashkimi mes baktereve ndodh nëpërmjet lidhjeve të vogla (ura).ADN-ja transferohet nga një bakter në një tjetër, duke u futur faktori riprodhues. Kjo zakonisht ndodh me plazmidet pasi ato permbajne kopjen gjenetike.
3.Riprodhimi me spore
Ruajtja e peshës ideale: sipas shkencëtarëve të universitetit Cornell bakteret që ndodhen në rrugët e sistemit tretës të personave mbipeshë ndodhen në një gjendje të ndryshme përzierjeje. Bakteret ndihmojnë në tretjen e karbohidrateve të përziera si drithërat.
Parandalimi i infeksionit: shtresat e baktereve të mira duket sikur na mbrojnë nga ato të këqijat. Eksperimente të mëdha klinike tregojnë se disa lloje bakteresh që gjenden në penis mund të zhduken me anë të synetit dhe në këtë mënyrë ulet dhe mundësia e ngjitjes së virusit HIV.
Parandalimi i kancerit të fytit: Helikobakter pilori, është një bakter që vendoset në zona të ndryshme të stomakut dhe të zorrëve. Këtë bakter që është shkaktari kryesor i ulcerës së stomakut doktorët e kontrollojnë me anë të antiobiotikëve. Por përveç kësaj ky bakter ka dhe anët pozitive. Sipas të dhënave epidemiologjike dhe studimeve laboratorike ky bakter ju mbron ndaj sëmundjes reflu dhe disa llojeve të kancerit të fytit.
Mbrojtje ndaj alergjisë: sipas një studimi të bërë nga mikrobiologu i universitetit Michigan Gary Huffnagle u zbulua se tek minjtë bakteret e të cilëve janë dëmtuar nga antibiotikët risku i shfaqjes së alergjisë është më i madh. Nëse bazohemi në teori sistemi imunitar përdor bakteret e zorrëve për të zhdukur toksinat. Kur ky sistem prishet atëherë shfaqet alergjia.
Treponema pallidum pallidum është një bakter anëtar i Spiroketaleve. Agjenti etiologjik i sifilizit.
Tiparet morfologjike:
Bakteri ka trup me formë të valëzuar. Ka endoflagjelë, të cilët ndryshe nga zakonisht janë të lokalizuar në brendësi të membranës plazmatike.
Streptokoku bën pjesë në rendin Lactobacillales, e cila përveç streptokokut përfshinë edhe gjini të tjera si: Enterococcus, Lactococcus, Lactobacillus dhe Leuconostoc.
Shum pjesëtar të këtij rendi prodhojnë acidin laktik si produktin e tyre madhor ose të vetmin gjatë fermentimit dhe për këtë arsye shpesh edhe quhen baktere acid laktike.
Këto baktere janë jo sporo-formuese dhe jo motile.
Streptokoket
Streptokoket (sidomos ato të grupit A) e prodhojnë një numër të konsiderueshëm të toksinave dhe enzimëve, ndër më të rëndësishmet nga të cilat nga ana mjekësore janë:

A. Enzimet inflamacion-shoqëruese
1. Streptokinaza
2. Hialuronidaza,
3. DNaza
B. Toksinat dhe hemolizinat
1. Toksina eritrogjene
2. Ekzotoksina A
3. Ekzotoksina B
4. Streptolizina-O dhe Streptolizina-S
Infeksionet e shkaktuara nga streptokoket e grupit A.
Për dallim nga infeksionet e shkaktuara nga grupet e tjera të streptokokeve, numëri i infeksioneve të shkaktuara nga grupi A i streptokokeve është shumë më i madh dhe infeksionet dallojnë shumë nga njëra tjetra. Në përgjithësi infeksionet streptokoksike të shkaktuara nga streptokoket beta-hemolitike të grupit A mund t’i ndajmë në tri grupe:
Grupi i parë: Këtu hyjnë erizipela, ethet e leonisë dhe sepsisi. Erizipela (greq. lëkura e kuqe) është një infeksion akut i lëkurës dhe i enëve limfatike që ndonjëherë shoqëron faringjitin streptokoksik.
Grupi i dytë: Këtu hyjnë sëmundje që janë rezultat i një infeksioni local me streptokok beta-hemolitik të grupit A. Sëmundje të tilla janë: faringjiti streptokoksik, skarlatina dhe piodermia strepotokoksike.
Grupi i tretë: Në grupin e tretë të infeksioneve që shkaktohen nga streptokoket e grupit A (kryesisht Streptococcus pyogenes) futen sëmundjet poststreptokoksike. Këto sëmundje janë ethet reumatike dhe glomerulonefriti akut. Ethja reumatike është një sëmundje inflamatore që shfaqet kryesisht pas faringjitit streptokoksik dhe shkakton dëmtimin e miokardit dhe të valvulave.
Erizipela
Faringjiti streptokoksik
Ethet reumatike.
Dobi te baktereve:

- Në prodhimin e bukës dhe produkteve të tjera drithore
- Prodhimi i kosit nga qumështi bëhet nëpërmjet veprimtarisë së mikroflorës së fermentimit laktik
- Nga fermentimi alkoolik i lëngut të rrushit prodhohet vera
- Prodhimi i birrës duhet të kalojë në proceset e fermentimit me maja
- Prodhimi i alkoolit etilik (etanolit) të pastër nga produktet ushqimore që përmbajnë sheqerna (drithëra, patate etj) bëhet me anën e fermentimit alkoolik me maja alkoolike, etj.
Dobia e proceseve të fermentimit tek njeriu:
Është provuar shkencërisht se në aparatin tretës të njeriut gjendet një mikroflorë, që kryen si proceset e fermentimit, ashtu edhe ato të kalbëzimit. Kur proceset e fermentimit mbizotërojnë mbi ato të kalbëzimit, krijohet një ambient acid, si cili është mbytës për mikroflorën e kalbëzimit dhe të baktereve të tjera të dëmshme për organizmin. Mikroflora e zorrëve është edhe një fabrikuese e shkëlqyer e vitaminave. Midis të tjerave, vitamina të kompleksit B dhe vitaminë K. Vitamina B1, e prodhuar nga kjo mikroflorë, është shumë e asimilueshme nga organizmi për proceset e tij biologjike. Duke studiuar këto veprimtari të mikroflorës së zorrëve, nga mesi i shekullit të 20-të u zbulua se antibiotikët e rinj, të përdorur kundër sëmundjeve infektive e shkatërronin mikroflorën.

Mund te merren ne rruge orale ose te injektohen ne trup per te luftuar semundje te ndryshme duke nisur nga helmimi e deri te qelizat kancerogjene.
Flitet per bakteret gjenetikishte te modifikuara, te cilat shkarkojne medikamente te cdo lloj tipi, direkt e ne ate zone te trupit qe duhet te kurohet.
Prototipi i ketyre baktereve u prezantua nga William Bentley, hulumtues ne Universitetin e Maryland ne College Park, ne takimin e 241 te National Meeting & Exposition of the American Chemical Society, ne Kaliforni.
Prej kohesh bakteret i vijne ne ndihme njeriut per te krijuar medikamente te ndryshme kurative si insulina, antitrupa kunder kancerit, etj. Synimi kete here eshte te modifikohen bakteret per t'u dhene atyre te njejtin efekt qe kane medikamentet mbi trupin e individit ne luften kunder semundjeve te ndryshme.
Hulumtuesit shpjegojne se pasi eshte modifikuar gjenetikisht per te kryer te njejtin efekt te barnave farmaceutike, bakteri lidhet me nje antene molekulare te afte per t’a orjentuar direkt ne vendin ku ndodhet kundershtari. Pasi ka lokalizuar zonen qe duhet kuruar dhe ku ndodhet virusi, bakteri i modofikuar cliron ilacin e duhur per t’a luftuar e shkaterruar ate.
Prototipi i paraqitur eshte testuar vetem ne kushte laboratorike me shpresen se rezultatet pozitive te dala nga keto testime, do te jene te njejta edhe ne momentin kur te aplikohet mbi organizmin human.
Te kurohesh me baktere gjenetikisht te modifikuara.
Mikrobet i krijojnë trupit mundësinë për të sintetizuar vitaminat e nevojshmë për stomakun, rregullojnë sistemin imunitar, si dhe nivelin e serotoninës. Ato ndikojnë në mënyrën e tretjes së ushqimeve, po ashtu edhe në ndryshimin e peshës trupore. Pjesa më e madhe e mikrobeve që jetojnë në trupin e njeriut qëndrojnë në aparatin tretës. Ato hyjnë nëpërmjet gojës me ushqimet që në muajt e parë të jetës, madje edhe që para lindjes me lëndët që përthithen nga trupi i nënës.
Përdorimi i antibiotikëvei shoqëruar më vitamina
Përdorimi i antibiotikëve shoqërohet me vitamina të ndryshme, për të mos mënjanuar veprimin e dobishëm të mikroflorës së përhershe të zorrëve. Shëndeti dhe zhvillimi i mikroflorës së dobishme të zorrëve varet shumë nga ushqimi që merr çdo ditë njeriu. Prandaj nuk duhet harruar se duhet të hamë e të pimë edhe për “shëndetin” e saj. Të ushqyerit e gabuar mund të dëmtojë këtë mikroflorë, dhe si pasojë të lejojë përhapjen e mikrobeve të dëmshme. Kështu p.sh. “Bacterium coli”, shumë i rëndësishëm për simbiozën njeri- bakter, mund të shndërrohet në “bacterium paracoli” të dëmshëm. Në këtë mënyrë fabrika e vitaminave, siç u tha më sipër, mund të kthehet në punishte helmesh, duke sjellë çrregullime shëndetësore, si dhimbje koke, lodhje, vjellje etj.,
Punoi:
Mirjana Llana
Silvia Methoxha
Tedi Topollaj
Melisa Pavle
Xheni Argjiri
Olsi Gjoka
XII-M
2013-2014

Gjimnazi: "Petro Nini Luarasi"
Lenda: Biologji
Projekt: "Mbreteria e Monereve"
Bacteria Spirillum - Darkfield Microscope
Immune Response to Bacteria
Bacillus Bacteria 3D
Full transcript