Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Celorganellen

bouw en functie
by

Wiesanne Tholel

on 8 October 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Celorganellen

celkern endoplasmatisch reticulum Golgi apparaat mitochondriën plastiden De celkern is een organel dat in alle eukaryotische cellen zit. De celkern bevat; kernplasma, chromatine en kernlichaampjes. De celkern is omgeven door een dubbelmemraan ook wel kernenvelop genoemd. Het kopiëren van DNA vindt plaats in de celkern. Het endoplasmatisch reticulum (ER) is een netwerk van membranen dat gelegen is in het cytoplasma van een cel. Ruw endoplasmatisch reticulum herbergt de ribosomen en heeft daardoor een belangrijke rol in de eiwitvorming in de cel. Glad ER (zonder ribosomen) is een variant van ER die voornamelijk dient om stoffen vanuit het ruw ER te vervoeren naar het golgi-apparaat, het bevindt zich dan ook vaak tussen zones met ruw ER en het golgi-apparaat. In het golgi-apparaat worden de producten afkomstig van het endoplasmatisch reticulum (ER) omgebouwd en opgeslagen, om dan later naar andere bestemmingen verscheept te worden. Het bestaat uit een stapeltje platte blaasjes omgeven door een gevarieerd aantal ronde blaasjes. Is een staaf- of bolvormig celorganel, dat functioneert als energiecentrale van de cel. Een mitochondrion is meestal staafvormig en heeft een diameter van ongeveer 1 micrometer. Met de naam plastide wordt een groep van organellen aangeduid, die alleen in cellen van planten en algen voorkomen. Chloroplasten/bladgroenkorrel bevatten groengekleurde pigment. Het zijn organellen omgeven door een dubbelmembraan, bevat DNA en ribosomen. fotosynthese gebeurt hier. Chromoplasten bevatten gele of oranje pigment het zijn veranderde chloroplasten en geven de kleur aan veel plantendelen, zoals de rode kleur van tomaat, de rijpe rozenbottel, de rode en gele paprika en de bloemkleur. Leukoplast zijn organellen die materiaal opslaan dat dient als reserve voedsel. celmembraan (nucleus) de celmembraan is een dun laagje dat de gehele cel omsluit en is alleen met de elektronenmicroscoop te zien.
deze membraan geeft vorm en stevigheid aan de cel; en regelt het transport van stoffen tussen de celinhoud en de omgeving. ribosomen dit zijn zeer kleine deeltjes die vrij kunnen liggen of gebonden zijn aan het ER of de kernenvelop.
Ribosomen zijn werkplaatsen voor het maken van eiwitten. Lysosomen Worden gevormd vanuit het golgi-apparaat. Kleine blaasjes omgeven door een membraan en gevuld met enzymen. De enzymen zorgen voor de vertering en afbraak van grote moleculen (intracellulair spijsverteringsstelsel). vacuole Ruimte met een vloeistof gevuld omgeven door een membraan. In plantaardige cellen neemt het tot wel 90% van de ruimte in beslag. Het vocht vormt een opslagplaats voor water, zouten en suikers. Ook is het een stortplaats van afval producten. Cytoplasma/cytosketel Het cytoplasma is alles wat binnen de celmembraan valt met uitzondering van de kern. het is een waterige/stroperige of geleiachtige oplossing.
Het cytoskelet ligt ook in het cytoplasma, dit is een netwerk van vezels of draden. Een belangrijke functie hiervan is geven van vorm en steun aan de cel.
Full transcript