Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

El cafè de la Granota.

No description
by

Marta Galcerà Riba

on 14 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of El cafè de la Granota.

Cristòfol: És el narrador de la història, el qual a la vegada n'hi forma part també. Es tracta d'un home d'edat avançada, sensat, educat i coherent amb els fets. Demostra que tot i ser un gran aficionat al futbol, abans existeixen altres prioritats. EL CAFÈ DE LA GRANOTA (Jesús Moncada)
Absoltes i sepeli de Nicolau Vilaplana TÍTOL DEL LLIBRE El cafè de la Granota Element clau d'una obra. En la majoria de casos ens ofereix informació sobre l'argument. Per què? Aquest llibre és format per 14 capítols amb 14 històries diferents. El cafè de la Granota és un element que tenen en comú tots els capítols. És el lloc de reunió de tots els veïns de la vila, on en alguns casos s'expliquen les històries relatades al llarg de tota l'obra. RESUM DEL CAPÍTOL En el capítol "Absoltes i sepeli de Nicolau Vilaplana", el vell Cristòfol explica a Jesús Moncada (autor del llibre) les aventures que es van viure en l'enterrament d'un veí del poble, l'oncle Nicolau, conegut per ser una bellíssima persona ara recordada per tots els habitants de Mequinensa.
I és que aquest enterrament va tenir molta transcendència i va ser molt criticat per la gent del poble pel fet que coincidís amb l'hora exacta en que es disputava el derbi de futbol entre l'equip local i el seu gran rival.
Aquest fet provocava que molta gent hagués de decidir per anar a despedir al gran Nicolau o bé gaudir d'un emocionant enfrontament futbolístic. Tot i això, segons Cristòfol, va ser l'enterrament on hi va acudir més gent; per una part perquè va ser una persona molt estimada, i per l'altra, perquè inclús els jugadors i espectadors de l'equip oponent van acudir-hi en acabar el partit.
Vint anys després de la seva mort, alguns veins de Mequinensa encara recorden aquella jornada com un dia molt trist per la pèrdua d'un ser proper. D'altres recordaven aquell dia amb ràbia i rancor, pel fet que el partit hagués estat poc animat com a conseqüència de la celebració d'un funeral, que per a ells era considerat molt menys important que el partir a cel·lebrar. NARRADOR En aquest capítol: CRISTÒFOL Explica la història viscuda en primera persona i de la qual hi és partícip. Narrador Intern Es caracteritza perquè explica la història relatada al llarg del capítol a Jesús Moncada (autor real del llibre). Estratègia realitzada per tal de fer més creïbles les diferents històries. Donar la sensació que Jesús Moncada és un simple escriba que anota les experiències viscudes a Mequinensa i explicades pel senyor Cristòfol. Podem observar... Única intervenció de Jesúsu Moncada com a narrador. Es pot considerar... Narrador Secundari ESPAIS L'acció d'aquest capítol succeeix: A la població de Mequinensa. Al cafè de la Granota On el senyor Cristòfol explica la història a Jesús Moncada. On vint anys després encara es continua criticant la famosa coincidència entre tots dos esdeveniments; el funeral i el partit de futbol. Als carrers de la vila propers al camp de futbol. Al camp local de futbol A la barberia de la Clenxa Un dels llocs on es discuteix i es critica la mort de Nicolau amb motiu de la coincidència amb el derbi. On es duu a terme l'enterrament de Nicolau Vilaplana. TEMPS DELS FETS Extern Intern Els fets que succeeixen es daten: Entre finals de la dècada dels cinquanta i principi dels seixanta del segle passat. Els fets succeeixen en qutre espais de temps diferents: - El dia de la mort de Nicolau Vilaplana. - El dia de l'enterrament de Nicolau Vilaplana. - Dia en què el vell Cristòfol explica els esdeveniments (20 anys després). - Dimecres anterior a l'explicació de Cristòfol, quan Forentí Veriu (un veí) insulta al fill gran de Nicolau per la coincidència entre tots dos esdeveniments (l'enterrament i el partit). VOCABULARI Ataüllar: Veure de lluny alguna cosa, sense distingir-la bé. Botifarra: Joc català de cartes, jugat entre dues parelles, en què cada jugador rep dotze cartes i pot triar trumfo rotativament i tots estan obligats a servir i matar la carta de l’adversari. Escanya-rals: Avariciós en extrem. Espatotxí: Persona de molta vivor, de molt enginy. Blasmar: Desaprovar, censurar (algú) per haver obrat malament. Absolta: Responsori que es diu per als difunts. Acomboiar: Acompanyar d’un lloc a un altre (algú o alguna cosa) per tal de protegir-lo. Xolla: Seny, enteniment. PERSONATGES Nicolau Vilaplana: Personatge principal del capítol. Veí de Mequinensa d'edat molt avançada que mor a causa de la vellesa.
Per la seva manera de ser, d'actuar, la seva intel·ligència... s'ha guanyat el respecte i la confiança dels veïns. Tot i la seva mort és recordat i apreciat per una part de la vila, mentre que altres persones el recorden amb fúria, simple i únicament per un fet que ell mai va planejar... enterrar-se el dia del derbi local. La Cletxa: Barber del poble de Mequinensa que pels seus comentaris vers l'enterrament, demostra ser una persona immadura i incoherent.
El seu establiment acull la major part de les crítiques que el poble fa. Florentí Veriu: Veí del poble d'edat adulta. Després de vint anys de la mort de l'oncle Nicolau, Florentí s'atreveix a continuar criticant aquell fet i és capaç de retreure-li al fill del difunt.
Amb les seves accions demostra ser una persona amb poca xolla, i segurament amb un nivell de cultura i formació no massa gran. CARACTERÍSTIQUES DEL LLENGUATGE DE MONCADA Utilitza un lèxic i una fraseologia propis del
CATALÀ OCCIDENTAL En alguns casos utilitza
FORMES LOCALS I COMARCALS Vocabulari relacionat amb
LA NAVEGACIÓ PER QUÈ? L'escenari on passa l'acció és la població de Mequinensa, juntament amb altres poblacions molt properes com Lleida, Fraga, Faió, Tortosa... El to que el caracteritza és
LA ORALITAT Sembla que les històries hagin estat recollides directament de la veu del poble. On es disputa el derbi entre l'equip local i Masos de Cinca. On el senyor Cristòfol explica la història a Jesús Moncada. Un dels llocs on es discuteix i es critica la mort de Nicolau amb motiu de la coincidència amb el derbi. Als carrers de la vila propers al camp de futbol. On es duu a terme l'enterrament de Nicolau Vilaplana. On es disputa el derbi entre l'equip local i Masos de Cinca. On vint anys després encara es continua criticant la famosa coincidència entre tots dos esdeveniments; el funeral i el partit de futbol. Els fets que succeeixen es daten: Entre finals de la dècada dels cinquanta i principi dels seixanta del segle passat. - El dia de la mort de Nicolau Vilaplana. - El dia de l'enterrament de Nicolau Vilaplana. - Dia en què el vell Cristòfol explica els esdeveniments (20 anys després). FET PER: MARTA GALCERÀ RIBA
CURS: 4T ESO EL CAFÈ DE LA GRANOTA (Jesús Moncada)
Absoltes i sepeli de Nicolau Vilaplana Els fets succeeixen en qutre espais de temps diferents
Full transcript