Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Copy of Маркетинг микс за Кока-Кола Компанијата

No description
by

Mihail Temelkoski Dvorchanec

on 12 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Copy of Маркетинг микс за Кока-Кола Компанијата

Маркетинг микс за Кока-Кола Компанијата
Маркетинг и маркетинг микс
Кока - Кола, светски бренд
- Кока - Кола е американска мултинационална компанија за производство, дистрибуција и трговија на безалкохолни пијалоци
Место (Дистрибуција)
- Дистрибуцијата на Кока-Кола поминува низ неколку фази:
Производ
Coca-Cola
Маркетинг
- се појавил во 1990 год. во САД
- „Ние сме купувачи за своите муштерии. Ви ги враќаме парите ако не сте задоволни од стоката.“ - Јапонија 1650 год.
- Маркетингот се дефинира од повеќе аспекти:
*економски процес
*маркетинг како деловна функција
*маркетинг како доктрина на управувањето
- „Татко на маркетингот е економијата, мајка се општествените науки, дедо математиката и баба е филозофијата.“ - Котлер
Маркетинг микс
- еден од најважните и најкористените термини во маркетингот
- се користи за приготовка на маркетинг и бизнис план
- 4P:
* Производ (Product)
* Место (Place)
* Промоција (Promotion)
* Цена (Price)
- започнува со безалкохолниот пијалок Кока - Кола создаден во 1886 год. од страна на Џон Пембертон
- поседува франшизен систем за дистрибуција од 1889 год.
- седиштето се наоѓа во Атланта, Грузија, САД и сегашен извршен директор е Мухтар Кент
- Компанијата Кока-Кола во моментов нуди над 500 брендови во повеќе од 200 држави
- прв производ на компанијата
- патентиран во 1887 год.
- бил произведен како „кока вино“ алкохолен пијалок
- варијации на Coca-Cola:
* Diet Coke - пијалок без шеќер и калории воведен во 1982 год. Денес преставува втор бренд на компанијата
* Coca-Cola Cherry - со вкус на цреша, воведена во 1985 год.
* Coca-Cola Life - воведена во 2013 год. е диетален пијалок, за пазарот во Аргентина; амбалажата е во зелена боја, а не традиционална црвена
Fanta
- вториот најстар производ на Кока-Кола
- претставена во 1941 год. со цел да се освои пазарот во тогашна Германија
- денес постојат повеќе од 90 вкусови на Фанта меѓу кои: Фанта Портокал, Фанта Лимон и Фанта Шоката
Sprite
- безбоен и безалкохолен пијалок со вкус на лимон
- се продава во повеќе од 190 земји низ светот
- рангиран е како број 3 газиран пијалок во светот
- воведен е како директен конкурент на 7Up
Други производи
- Powerade спортски пијалок
- Nestea ароматизиран чај, кој произлезе од соработката на Кока-Кола и Нестле
- Fruitopia овошен пијалок
- Dasani вода и друго
Компанијата развива идеја
Идејата е испратена до производството
По производството, производот е испратен на транспорт до магацин
Локалниот дистрибутер доставува и дистрибуира
Производот се продава и потрошувачите можат да го конзумираат истиот
Кока-Кола користи шест начини на дистрибуција
1. Aвтомати за безалкохолни пијалоци кои што се ставени во училишта и други разни институции
2. Хотели, ресторани, кафичи, малопродажни места на брза храна
3. Малопродажни места како супермаркетите
4. Забавни паркови - Дизниленд
5. Трговци на мало и големо
6. Мобилни автомобили (механизирани и немеханизирани)
ЗАКЛУЧОК?
Промоција
Ви благорадиме за вниманието!
Кока-Кола е заслужна за креирање на сликата за модерен Дедо Мраз, како стар дедо со бела брада и црвена облека.
Сликата на Дедо Мраз е користена од страна на Кока-Кола компанијата цели три децении и поради Кока-Кола ,Дедо Мраз е онаков како што го познаваат сите во светот. Користењето на оваа слика од страна на Кока-Кола започнало од раната 1930та година.

Друг пример за промоција на Кока-Кола е и анимираната реклама за поларните мечки. Во рекламата поларните мечки гледаат филм и пијат Кока-Кола
Најнов пример за промоција на Кока-Кола која беше присутна и доста актуелна на нашите простори е и промоцијата наречена “Сподели Кока-Кола”
Во глобалната кампања Сподели Кока-Кола на шишињата и лименките во Македонија можеа да се најдат 150-те најчести имиња како на пример: Александар, Бобан, Марко, Ана, Марија, Ивана, Виктор, Емилија, Ена, Филип и други
Цена
- Кока - Кола има различни стратегии во однос на цените но најмногу се базираат спрема конкуренцијата
- Во 2011 компанијата беше критикувана од страна на акционерите и аналитичарите заради одржувањето на ниските цени во однос на економската рецесија во САД
- Во 2012 год. Кока-Кола оствари продит од 28%, а Пепси 28.8% од пазарот за безалкохолни пијалоци. Но Кока-Кола направила поголема продажба во однос на квантитетот
Стратегии за формирање на цена
Психолошка стратегија
Кока-Кола ставаат цени кој завршуваат на бројката 9, како на пример 2.49$, и тоа прави потрошувачите да мислат дека цената е помала од 2.50$
Промотивна стратегија
Во маркетите кај што се продаваа производите на Кока-Кола, употребуваат пониски цени од стандардните за да се зголемат продажбите на краток период
Стратегија на интернационално ниво
Цената на Кока-Кола во САД е различна со она во Кина
Цената во автоматите на една лименка Кока-Кола од 355мл:
- САД = 1.75$
- Јапонија = 120¥ (1.21$)
- Кина = 12.20 Кинески јени (1.94$)

Цената во супермаркетите на една лименка Кока-Кола од 355мл:
- САД = 1.01$
- Јапонија = 100¥ (1.00$)
- Кина = 6.24 Кинески јени (1.01$)

Кока-Кола, во САД, во периодот од 1886 до 1959 година имала фикса цена од 5 центи. Причина за ова биле договорите за шишиња во 1899 год., технологијата за автоматите и ниската стапка на инфлација.
Ова цена била специфично значајна со оглед на основањето на Пепси, Првата и втората светска војна, недостигот на кофеин и карамела и друго.
Но со појавата на инфлацијата во 1940те години, цената се зголемила во 1950 на 6 центи, за потоа во 1953 да порасни на 7 и 10 центи. Во 1959 година била продадена последна Кока-Кола за 5 центи.
Изработиле:
1. ЕЛЕНА КОЧОСКА, 161/12
2. НАУМ ШИРКОСКИ, 188/12
3. БЛАГОЈЧЕ МИСКОСКИ, 122/12
4. МАРТИН ТОПАЛОСКИ, 189/12
5. МИХАИЛ ТЕМЕЛКОСКИ-ДВОРЧАНЕЦ, 125/12

Ментор:
Проф. Д-р Адријана Ристеска
Full transcript