Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

PBS Pengajian Am

presentation for PBS
by

Michelle Lee

on 31 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of PBS Pengajian Am

Pelajar Pra-Universiti SMK Tinggi Klang Yang Mengguna Kenderaan Persendirian Pengenalan Obkektif Kajian Dapatan Kajian Cadangan Kaedah Kajian Terima Kasih Pengangkutan membawa maksud pembawaan dari satu tempat ke tempat yang lain. Mengenal pasti faktor-faktor yang mendorong pelajar Pra-Universiti SMK Tinggi Klang untuk mengguna kenderaan persendirian untuk ke sekolah.
Mengenal pasti masalah-masalah yang dihadapi oleh pelajar yang mengguna kenderaan persendirian. Pemerhatian Perkongsian kereta
Subsidi petrol untuk para pelajar
Tempat letak kereta untuk pelajar Pra-Universiti
Membaiki jalan raya dengan kerap dan sistematik. Lee Sze Yee
6A3 Selamat Pagi Jenis Pengangkutan: Pengangkutan Persendirian Pengangkutan Awam basikal motosikal kereta bas taxi Pengangkutan memudahkan perjalanan pelajar ke sekolah oleh itu, pengangkutan membolehkan pendidikan diperluaskan kepada pelajar tanpa halangan Nama Guru: Pn. Nik Nurul Aizam Peningkatan kualiti kehidupan pelajar membolehkan mereka mengguna kenderaan persendirian Lokasi Kajian SMK Tinggi Klang Temu Bual Soal Selidik Digunakan semasa lawatan ke lokasi kajian.
Bagi memastikan lokasi kajian memenuhi ciri-ciri yang dikehendaki. kaedah ini dijalankan secara tidak formal dengan pelajar Pra-Universiti SMK Tinggi Klang Kaedah soal selidik ini dijalankan untuk mendapatkan maklumat yang lebih tepat dan betul.
Soal selidik direka sesuai dengan tajuk yang dipilih dan diedarkan secara terpilih kepada pelajar Pra-Universiti SMK Tinggi Klang. Sebanyak 35 borang soal selidik diedarkan kepada responden Faktor-faktor yang dikenalpasti kereta (penumpang) Motosikal (Pemboceng) Lain-lain Faktor utama responden mengguna kenderaan persendirian. setuju atau sangat setuju bahawa kenderaan persendirian memudahkan perjalanan mereka ke sekolah. 91% 86% setuju atau sangat setuju dengan faktor perlu menghadiri kelas tuisyen selepas waktu persekolahan 77% setuju atau sangat setuju bahawa kenderaan persedirian menjimatkan masa perjalanan 71% setuju atau sangat setuju bahawa kenderaan persendirian lebih selesa 74% harga petrol yang tinggi 71% kesesakan lalu lintas semasa pulang dari sekolah 69% kekurangan tempat letak kenderaan 66% keadaan jalan raya yang tidak memuaskan Terletak di Jalan Meru, Klang.
Mempunyai pelajar dari Tingkatan 1 hingga Tingkatan 6.
Terdapat kira-kira 1800 orang pelajar (250 orang pelajar Pra-Universiti / Tingkatan 6) Rumusan & Kesimpulan Faktor utama:
memudahkan perjalanan
menjimatkan masa
kelas tuisyen
selesa Masalah-masalah yang kerap dihadapi 54% tidak setuju atau sangat tidak setuju dengan faktor lokasi sekolah jauh 46% tidak setuju atau sangat tidak setuju bahawa tiada pengangkutan awam berhampiran tempat tinggal Masalah-masalah yang dikenalpasti Masalah Utama:
kos petrol
kesesakan lalu lintas semasa pulang sekolah
keadaan jalan raya
kekurangan pakir
Full transcript