Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Atlasvaardigheden

Product voor Bundel Vak
by

Anne Verwaal

on 10 June 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Atlasvaardigheden

Atlasvaardigheden Wat heb je nodig?

Grote Bosatlas
54e druk Waarom atlasvaardigheden? Omdat het moet...? Omdat het nu eenmaal bij aardrijkskunde hoort...? Omdat de leraar het zegt...? Om jou beter en sneller
te leren zoeken in de atlas! En dat scheelt jou bijvoorbeeld
weer tijd op je toets! Kaartnummers Kijk op bladzijde 74 en 75 van de Grote Bosatlas.
Hier zie je een kaart van Europa.

De grote kaart staat op kaartblad GB 74-75.

Op GB 75 zie je ook kleine kaarten: GB 75c is een kaart over 'internationale samenwerking' Zoek zelf eens kaart GB 140-141 op. En kaart 41D. Waar gaan deze kaarten over? Wat zie je op de kaart? Het is bij kaarten belangrijk dat je weet waar de kaart over gaat. Hoe zie je dat? 1) Titel
Bovenaan de kaart 2) Legenda Waar staat de legenda? - Bij de kaarten zelf.
Zie bijvoorbeeld GB 53

- Niet bij de kaart
Zij bijvoorbeeld GB 72-72
Gebruik bij deze kaart de legenda in de kaft voorin de atlas: 'ALGEMENE LEGENDA' Zoeken in de atlas Algemene Inhoud Bladwijzers Registers Je kunt zoeken via....: Algemene Inhoud (GB 2-9)

In de algemene inhoudsopgave vind je alle titels van kaarten met de kaartnummers erbij, die je in de atlas kunt vinden.
In de linker kolom zie je het hoofdthema staan, bijvoorbeeld: ‘Nederland’. In de kolommen daarnaast zie je op volgorde alle kaarten staan die er over dat gebied te vinden zijn. Bladwijzers (achterflap)

Helemaal achterin de kaft van de atlas vind je de bladwijzers. Deze gebruik je als je snel een land of continent (werelddeel) wilt opzoeken en je weet ongeveer waar het ligt. In het kader om het land of continent zie je het kaartblad staan. - Landenregister - Afkortingen - Register van topografische namen - Geografische coördinaten - Verklaring van
topografische namen - Trefwoordenregister Registers (GB 266-312)

Een andere manier van zoeken, is zoeken met de registers. De registers kun je achterin de atlas vinden, vanaf pagina GB 266. De registers die je in de atlas kunt vinden, zijn: In het landenregister (GB 266) staan alle landen van de wereld op alfabetische volgorde genoemd. Achter elk land staan de kaartnummers vermeld, waarop je dit land kunt vinden. Je gebruikt het landenregister als je een land wilt opzoeken.

Voorbeeld: ‘Nederland’ vind je op kaartnummer74-75 en op kaartnummer 21
oAfkortingen (GB 266) In de lijst van afkortingen (GB 266) vind je alle afkortingen voor plaatsen, landen en zaken die je op de kaarten in de atlas tegen kunt komen. Je gebruikt de lijst van afkortingen als je niet weet wat een afkorting op een kaart betekent.

Voorbeeld: Am. Betekent Amerikaans In het register van topografische namen (GB 267-294) vind je alle aardrijkskundige namen die in de atlas voorkomen. Dit zijn plaatsen, bergtoppen, rivieren, enz...
Achter elke aardrijkskundige naam staat het kaartblad vermeld en het kaartvak waarin je dit kunt vinden
Je gebruikt dit register als je een plaats of andere aardrijkskundige naam in de atlas zoekt.

Voorbeeld: het dorp ‘Appelscha’ vind je op kaartnummer 24-25 in kaartvak E4 Geografische coördinaten (GB 295)
Op deze pagina vind je enkele plaatsen genoemd, met hun coördinaten. Deze pagina gebruik je als je wilt oefenen met coördinaten. Verklaring van topografische namen (GB 296-299)
Soms staan op kaarten van landen woorden die in de taal van dat land geschreven staan. In dit register kun je opzoeken wat deze betekenen.

Voorbeeld: aix is Frans (Fr) voor ‘warme bronnen’ In het trefwoordenregister (GB 300-312) vind je verschillende thema’s die je op kaarten in de atlas kunt vinden.
Het gaat hier dus niet over plaatsnamen of bergtoppen, zoals in het register van topografische namen, maar over bepaalde thema’s, zoals: aardolie of bodemerosie.
Je gebruikt dit register dus als je naar een bepaald thema van een kaart op zoek bent.

Voorbeeld: Een kaart over ‘aardbevingen’ in Afrika vind je op GB 175D Atlas in de vingers? Maak dan het werkblad 'atlasvaardigheden' om je kennis te testen OF Ga aan de slag met je huiswerk! Heb je de
atlasvaardigheden begrepen?
Full transcript