Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Bildanalys

Bildanalys
by

Martin z

on 27 September 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Bildanalys

Hur Man Analyserar En Bild När man analyserar en bild behöver man tänka på 4 saker. Denotation Kompostion Konnotation Association För att göra det kommer jag själv att analysera denna bild: http://fc08.deviantart.net/fs71/f/2012/261/6/f/disgusted_by_tibono-d5f3f93.jpg Jag kommer i den här prezin att börja med att förklara hur man analyserar en bild och sedan förklara varför man kan ha nytta av att göra det. Denotation Här beskriver man vad som finns i bilden. I den bild jag ska analysera skulle det kunna se ut så här: På vänster sida av bilden är en staty av en människa.
I bakgrunden fins ett tegeltak. Komposition Här beskriver man med hjälp av denotationen hur bilden är komponerad. Om bilden följer några regler så inkluderas det. Huvudmotivet, statyn, går från bakgrunden och sträcker sig diagonalt från bildens nedre vänstra hörn, till bildens övre högra del, därmed utgör den en diagonalkomposition.
Kontrasten mellan statyn och taket samt att skärpan ligger mer på statyn än på taket skapar djup i bilden. 1 2 3 4 Konnotation Här beskriver man bildens känsla och stämning. Man bör göra det så objektivt som möjligt. Statyns utryck och det svartvita förmedlar en känsla av dunkel och obehag, samt en känsla av ensamhet då det inte finns mycket mer i bilden än statyn. Association Här beskriver man vad man personligen känner om bilden med hjälp av t.ex. egna erfarenheter etc. Jag tycker att statyns utryck ser plågat och panikslaget ut.
Den får mig att tänka på att vara "fången i sig själv".
Det svartvita förstärker den känslan då att vara fången i sig själv kan få livet att kännas rätt "grått". Använd dessa fyra steg när du analyserar en bild.
Du kan skriva alla steg som rubriker eller slå ihop dem till en flytande text, men oavsett hur du väljer att göra det, tänk på att vara lika utförlig i alla steg. De är alla lika viktiga. Av Martin Zetterman Och Varför Men varför är det bra att att kunna analysera en bild? Som fotograf Man kan t.ex. analysera andra bilder som man själv gillar och sedan se vilka faktorer som får en att gilla just dessa och på såvis försöka att få med dem i sina egna bilder. Eller så kan man även använda den här kunskapen till att på ett kritiskt sätt granska sina egna bilder.

T.ex. om man ser på en bild så tar det oftast inte lång tid innan man gillar/inte gillar den. Men det kan dock vara svårare att hitta VAD det är som gör att man inte gillar den.

Så om en fotograf då ser en bild som hen inte gillar, så kan hen analyserar den och bryter ner den i olika "stadier" så kan det vara lättare att hitta (och i.o.m. det förbättra) det som inte tilltalar henom. Är man fotograf så kan det vara bra att kunna analysera bilder i syftet att lära och på så sätt förbättra sina bilder. Som Betraktare Som betraktare kan det vara bra att kunna analysera bilder i syftet att ge konstruktiv kritik för att förbättra de bilder som fotograferna skapat.

Det kan även vara bra att kunna analysera en bild i syftet att förstå hur/varför fotografen t.ex. komponerat bilden som hen gjorde. Om man vill kritisera en fotograf, kan det vara bra att göra en analys av dess bilder för att lätt kunna visa vad som är bra och vad som är mindre bra, på så sätt hjälpa fotografen att bli bättre och "ge" sig själv bättre bilder att betrakta. Jag hoppas att du lärt dig något nytt och att du kommer att ha nytta av det. The End
Full transcript