Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Google

No description
by

Andrej Dimitrovski

on 23 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Google

Историја за Google
Бидејки google е прв search engine тој малце подоцна добива конкуренти на пазарот
Негови најпознати конкуренти се: Yahoo,Bing,Aol,Ask и многу други
Google и прокрај големата конкуренција тој сепак останува лидер во неговата област
Начинот на кој тој останал лидер е тоа што на под полето за текст имало линк од светските популарни вести
Денеска google нема такви линкови, но неговата посетеност дневно е околу 3 милијарди
Историја за Google
Основан во 1996 од Larry Page и Sergey Brin
Патот до идејата е постигнат при барање тема за дезертациска работа
Првиот оргинале домен на google бил google.stanford.edu
Оргиналното име го стекнуваат во 1997 година
Името google потекнува од зборот googol
Историја за Google
Првичната идеја била означување на web страните за полесно пребарување
На крајот од 1998 година имаат означено преку 60 милиони web страници.
Поради оваа голема бројка тие почнуваат да созадаваат нов начин на пребарување,пребарување по клучни зборови кое е за прв пат е воведено во 2000 година
Google Apps
Google Apps
Google Apps е сервис од Google, кој обезбедува независно приспособливи верзии на неколку производи на Google со користење на сопствен име (домен) креирани од страна на клиентите.
Google Apps
Google +

-
Социјална мрежа
Wallet -
May 26, 2011 на прес конференција, картички
Youtube -
База на видео записи
Search -
Пребарување на целиот интернет со помош на "Пајаци"
Translate -
Превод помегу 80 различни јазици, croudsorcing
Books -
Книги во електронска форма скенирани и автоматски препознаени со технологија од google
Shopping -
споредување на продукти од online shopping сајтови
Bloger -
преглед на сите блогови филтрирани според датата
Finance -
преглед на бизнис вести, мислења, графици, фин. податоци
Photos -
локално picasa, online google +

Gmail -
February 2006 ( 2 GB )

Google Calendar -
August 2006

Drive -
April 24, 2012
Docs -
January 12, 2010 со 1 GB

Maps -
web, mobile, foot, car, bicycle

News -
September 2002,4500 страни

Play -
March 6, 2012, applications
Google Apps
Претходно наведените апликации и уште многу други продукти на google задоволуваат огромен дел потребите на луѓето од каде што произлегува огромната доминатност на компанијата на пазарот.
Сите овие апликации се овозможени со помош на огромни складишта на податоци и софистицирана опрема која го прави "облакот" - cloud.
Интересни факти и статистика
Планови за идина
-Reverse aging
*компанија Calico(California Life Company)


-Internet anywhere, anytime
*Project Loon

-Space Elevators
*Google X
Планови за идина
-Driverless cars
*Google Chauffeur


-Green Energy
*Jasper Power Project

-Home Automation
*Android@Home
Број на Youtube корисници - 1 bil
Просечни дневни гледања на Youtube видеа - 4 bil
Просечно дневни гледања на Youtube видеа од мобилен уред - 1 bil
Апликации на Google play - преку 1 mil (најмногу од сите мобилни ОС)
Вкупно превземања од Google play - 50 bil (најмногу од сите мобилни ОС)
Интересни факти и статистика
Распространетост:
Google покрај најпознатиот search engine, има голем удел во web-рекламирањето, десктоп апликации, мобилни апликации и конкурентни оперативни системи.

Распространетост претставена преку статистика:
Месечно пребарувања преку Google search - 11.944bi
Месечно уникатни Google пребарувања - 1.17bi
Удел на Google во пребарувањата во САД - 67.5%
Број на Google AdWords рекламирачи - преку 1 mil
Број на сајтови конектирани со Google Analytics - 15 mil
Број на Google Drive корисници - 120 mil
Број на градови покриени со Google Maps - 3.000
Историја за Google
Број вработени 30,000
После нивното изигнување тие не запираат тука,туку продолжуваат да работат на други софтвери,и купување технолошки компании
Google денеска е една од најголемите компании и има големо светско значење
Поседуваат голем број на софтвери и компании
Full transcript