Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Idealul cavaleresc în roman şi în poezia trubadurilor

No description
by

Roxana Valentina

on 12 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Idealul cavaleresc în roman şi în poezia trubadurilor

Idealul cavaleresc în roman şi în poezia trubadurilor
După distrugerea Romei de către vizigoţii conduşi de Alaric, în 410, climatul politic şi socialse alternează masiv şi Europa traverseză câteva secole de relativa barbarie socială şi politică.Europa se fărâmiţează în numeroase teritorii, frecvent angajate în conflicte cu vecinii. Înaceste condiţii, realizările Imperiului Roman , de la agricultura eficientă, la formidabilainfrastructură, reprezentată de reţele de drumuri şi apeducte, sunt rapid abandonate. Odată cuele, decade puternic şi viaţa culturală şi artistică, în afara unei scurte perioade de relativăînflorire la curtea împăratului Carol cel Mare. Evul Mediu timpuriu se termină însă în anul1000, după care urmează o perioadă de mare înfloritoare, mai cu seamă între secolele al XII-lea şi al XIII-lea, marcată de rafinament artistic şi inovaţie politică
Trubadurul
Trubadur (din franceză troubadour) este numele dat poeților-cântăreți medievali din sudul Franței, ale căror versuri, recitate cu un acompaniament muzical specific, aveau un caracter erotic sau pastoral.
Trubadurii au dat naștere în secolul al XII-lea unui nou stil poetic. Poeziile lirice scurte dar complexe dădeau glas sentimentelor personale, mai ales iubirii dintre bărbat și femeie.
Poeții francezi din Evul Mediu care scriau despre dragoste și cavalerism se numeau trubaduri. De regulă erau de proveniență nobilă și scriau într–o limbă neolatină. Poezia lor diferea foarte mult de genurile epice ce erau la modă în nord.
Datorită Eleonorei de Aquitania, fiica unui trubadur devenită în 1137 soția regelui Ludovic al VII–lea, acest lirism și cultul dragostei cavalerești se răspândește rapid în toată țara și chiar și peste granițe.
MULTUMESC PENTRU VIZIONARE!
Omul Evului Mediu
Evul mediu este perioada delimitată, în general, de istorici, între sfârşitul Antichităţii, marcatde căderea Imperiului Roman de Apus (476), şi începutul Renaşterii (secolele al XIV-lea saual XV-lea, în funcţie de cotextul istoric şi geografic). Una din datele generale acceptate caredelimitează sfârşitul Evului Mediu este căderea Imperiului Roman de Răsărit - cucerireaConstantinopolului de către turci în anul 1453. Termenul de Ev Mediu a fost creat deumaniştii secolului XV-lea, care vedeau în această epocă o perioadă de tranziţie, dar şi dedecadenţă, de la înflorirea Antichităţii greco-latine până la ceea ce ei considerau a fireînvierea acesteia adică Renaşterea.
Termenul de Ev Mediu este valabil numai pentru occidenul Europei, iar conceptul de ommedieval se referă la tipul uman dezvoltat în această perioadă. Subdiviziunile cronologiceale Evului Mediu general acceptate sunt: Evul Mediu timpuriu (secolele al VI-lea şi al X-lea)
Un nou stil in dragoste
De fapt aceste poezii erau destiate distractiei claselor sociale bogate. Totodata sunt oglinda fidela a schimbarii comportamentului social. Casatoriiile erau determinate de interesele politice si economice ale familiilor instarite si erau foarte putine sanse ca viitorii sati sa fie indragostiti. Pe langa aceasta, cavalerii erau deseori plecati la razboi departe de caminele lor, sotiile ramaneau singure, se simteau parasite si se plictiseau.
In cercurile inalte s-a propagat rapid ideea cavalerismului care se baza pe curajul si vitejia militara – virtuti estompate de valorile crestine – precum si perceptia extrem de idealizata a naturii dragostei. Aceatsa nu avea nimic comun cu egalitatea sexelor; calvalerul avea obligatia de a-si servi aleasa inimii si de a-i satisface orice capriciu.

Aceasta noua poezie acorda o importanta nemaintalnita omagiului in dragoste, fiind influentata de litratura araba, care venera dragostea si care a patruns in Europa Occidentala in urma cruciadelor din Palestina si Peninsula Iberica, ocupata in parte de mauri. Cavalerul se indragosteste de regula nebuneste de o femeie, care este de regula logodita sau maritata cu altcineva. Indragostitul isi ia angajamentul ca o va slui pe aleasa inimii pana la moarte – de regula din departare. Dragostea lor ajunge la implinire foarte rar, si daca intamplator aceasta are loc, trebuie pastrat secretul.

Manat de dragoste, cavalerul va face acte de eroism pentru a atisface dorintele femeii iubite. Aceasta la randul ei pretinde tot mai mult. In acest timp, femeia iubita devine sursa oricarei virturi, chiar daca aceasta, in realitate, are o atitudine de respingere.
Full transcript