Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Store navn i amerikansk jazzhistorie

En tidslinje som viser jazzens utvikling fra dens spede begynnelse og frem til 1960-årene
by

Magnhild Storøygard

on 24 May 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Store navn i amerikansk jazzhistorie

pianist, komponist og bandleder
Jelly Roll Morton (1890-1941)
1890
1900
1910
1920
1930
1940
1950
1960
New Orleans-jazz
Chicago
Swing
Cool
Ferdinand Joseph LaMothe, eller Jelly Roll Morton, som han senere kalte seg, var en fargerik skikkelse. Selv påstod han at han oppfant jazzen i 1902. Det gjorde han neppe, men han ble en av 1920-tallets fremste pianister og kanskje jazzhistoriens første betydelige komponist.

Han ble født i New Orleans, men levde et omflakkende liv, med opphold blant annet i California og New York. Han spilte piano på barer, restauranter og bordeller, men drev også med andre former for spill, som gambling, biljard, boksing og hallikvirksomhet. I 1923 kom han til Chicago og gjorde sin første plateinnspilling med New Orleans Rythm Kings, og senere samme år en rekke soloinnspillinger av egne komposisjoner. 1926-1927 spilte han inn en rekke komposisjoner med sitt eget orkester, The Red Hot Peppers.
trompetist og sanger
Louis Armstrong (1901-71)
Louis “Satchmo” Armstrong er kanskje jazzens mest kjente og betydningsfulle utøver. Han ble født i New Orleans 1901. Etter en vanskelig oppvekst dro han til Chicago i 1922 for å spille med King Oliver’s Creole Jazzband. Plateinnspillingene de gjorde i 1923 hører med blant de viktigste i jazzens tidligste historie.

Med sin unike blanding av musikalitet og humor bidro Armstrong i denne tiden til å popularisere jazzen og ble en av samtidens fremste underholdere.

I 1964 tok han førsteplassen på Billboards hitliste fra The Beatles med “Hello Dolly.” “When The Saints Go Marching In”, “West End Blues,” Cornet Shop Suey,” Blueberry Hill” og “What A Wonderful World” er bare noen av de mange låtene Armstrong gjorde kjent.
klarinettist og orkesterleder
Benny Goodman (1909-86)
Ved siden av Louis Armstrong er nok Benny Goodman, “The King Of Swing” blant jazzens mest kjente utøvere. Han ble født Benö Guttman av fattige jødiske immigranter i Chicago. Han studerte klassisk klarinett, men ble tidlig påvirket av New Orleans-klarinettister han hørte spille i Chicago.

Han spilte i mange forskjellige orkestre, inntil han en dag startet sitt eget og fikk den populære orkesterlederen Fletcher Henderson til å skrive for seg. Etter noen radioopptredener i 1935 ble Goodman kjent over hele USA. Dette regnes gjerne som swingens gjennombrudd. I 1938 leide han Carnegie Hall i New York, et sted som inntil da var forbeholdt klassisk musikk, og konserten ble en stor suksess.
Bop
altsaxofonist og komponist
Charlie Parker (1920-55)
Charlie Parker kom fra Kansas City, et sted der bluesmusikken stod sterkt. Og det er mye blues i Parkers saxofonspill. Samtidig ble han en av bebopens, og dermed den moderne jazzens, pinonérer.
I Kansas City ble Parker kjent med trompetisten Dizzy Gillespie, og de to ble raskt blant bebopens fremste solister.

Fra midten av 1940-årene gjorde de en rekke banebrytende innspillinger som ble studert av musikere verden rundt. Han gjorde flere innspillinger med latinamerikanske elementer, blant annet sammen med den kubanske perkusjonisten Machito. Dessuten var Parker veldig inspirert av klassiske komponister.

Parker levde et hardt liv, ikke minst på grunn av narkotika, og døde ung. Men sammen med blant andre Louis Armstrong og John Coltrane regnes han blant de som har beveget jazzen i en avgjørende ny retning og påvirket flere generasjoner av musikere.
Trompetist
Miles Davis (1926-1991)
Miles Davis har stått sentralt i flere av jazzens omveltninger, og hans musikk inspirerer fortsatt musikere i mange genre.
Han begynte sin musikerkarriere sammen med Charlie Parker og spilte inn med hans band i 1945. På slutten av 1940-tallet startet han en nonett, et ministorband med ni musikere og en original instrumentering med valthorn, tuba og barytonsaxofon. Dette ble starten på det som ble kalt for cooljazz.
Davis ledet på 1950- og 60-tallet også mindre besetninger, med noen av tidens aller fremste musikere. Med tenorsaxofonisten John Coltrane og pianisten Bill Evans ga han ut “Kind of Blue” i 1959, der improvisasjonene bygget på skalaer og ikke akkorder som til da hadde vært vanlig i jazzen.
Frem til 1975 spilte Davis på store rockefestivaler og rockearenaer, men forsvant brått fra scenen. Men i 1981 kom han tilbake, denne gang med et lysere, mer poporientert uttrykk og kunne spille inn poplåter som Michael Jacksons “Human Nature” og Cyndie Laupers “Time After Time.” Blant Miles Davis siste utgivelser er ”Tutu” (1986) og den hiphop-inspirerte ”Doo Wop” (1991).
Store navn i amerikansk jazzhistorie
Forlystelsesstrøket "Storyville" i New Orleans
blir stengt. Mange musikere flytter nordover
1917
1913
Ordet "jazz" står for første gang i en avis
1945
2. verdenskrig avsluttes
Souljazz
Europeisk folkemusikk
Militær-marsjer
Salmer
Improvisasjon
Afrikansk rytmikk
Folkemusikktonalitet
Negro spirituals
Blues
Ragtime
Jazz
sangerinne
Ella Fitzgerald (1918-1996)
Ella Fitzgerald hadde en varm, rund og tidløs stemme og ble den mest berømte jazz-sangerinne noensinne. Likevel regnet hun seg aldri som "stjerne", men som jazzmusiker. Hun etablerte seg som storbandvokalist i 1930-årene og startet solokarriere i 1942- samme år som Sinatra, som på mange måter ble hennes mannlige, hvite motstykke. I årene mellom 1956 og 1968 spilte hun inn en omfattende plateserie med tittelen "Song Book".
Kilde:
Audun Molde og Geir Salvesen: "Ekko 2", Gyldendal 2000
sanger og skuespiller
Frank Sinatra (1915-98)
Frank Sinatra blir oppfattet som av én av de aller best vokalister på sin tid, spesielt anerkjent for sin perfekte frasering og timing. Som både sanger og skuespiller ble han gjenstand for en idoldyrkelse ingen tidligere hadde opplevd maken til, og han ble med årene et symbol på amerikansk musikk og underholdningsindustri.
Kilde: Audun Molde og Geir Salvesen: "Ekko 2", Gyldendal 2000
Slavenes arbeidssanger
Negro spirituals medley
Arbeidssang
Ragtime
Militærmusikk
Laget av Magnhild Storøygard 2012
Kilde for bildet: http://www.verkonpaikkaajat.net/wp-content/uploads/2011/04/jazz.jpg
Full transcript