Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Copy of Free - Cloud Computing prezi template

Available Prezzip.com Free - Cloud Computing prezi template with clouds, sky, twitter bird, telephone, envelope, satellite, radar, cogwheel and textballoons. All isolated elements, just ad your story!
by

yll hajdini

on 20 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Copy of Free - Cloud Computing prezi template

Punim seminarik në lëndën e fizikës
Profesor : M.s.c.Ylber Ukshini
E Punuan : Yll Hajdini
Getoar Ibrahimi
Klasa:X-2
Gjimnazi : "Kuvendi i Arberit"
FERIZAJ

Ekuacioni i Klauziusit
Kush është
Klauziusi
?

Rudolf Clausius(2 Janar 1822 – 24 Gushtë 1888)ishte një fizikant gjerman dhe matematicien ,ku është konsideruar si një nga themeluesit të shkencës të termodinamikës dhe teorisë kinetike të gazrave.Ishte i pari i cili ka paraqitur kuptimin e entropisë në termodinamikë
Të mendojmë gazin e mbyllur në enë në formë kubi,muret e të cilit në mënyrë elastike i kthejnë molekulat e gazit që e godasin me të njëjtin kënd me të cilin bien,
Marrim një shembull
Molekula me masë
m
dhe shpejtësi mesatare
v

para goditjes e ka sasinë e lëvizjes
mv
.
Pas goditjes me murin e enës kthehet prapa me të njëjtën shpejtësi,por të kahut të kundërt
dhe e ka sasinë e lëvizjes
-
m

.

-
-
-v
-
v
-
p=
F
S
=
2
6
N
V
m
v
-
2
=
2
3
N
V
E
k
-
=
2
3
n
0
E
k
-
=
1
3
n
0
m
v
-
2
Shprehja tregon se shtypja e gazit është në përpjestim me vlerën mesatare të energjisë kinetike të lëvizjes molekulare në vëllim të enës së dhënë. Ky quhet

EKUACION

i Klauziusit.
Prandaj, grimca goditëse do të ketë
Impuls
:
m
v
-
-
(m v)
-
=
2
m
v
-
Ku ketë vlerë të impulsit e pranon edhe muri i enës.
Por sikur :
Të jetë
n
numri i molekulave të cilat gjatë kohës
t
, do të goditen me murin e enës, ashtu që
impulsi
i tyre ne këtë mur do të jetë :
Ft =
n
.
2
m
v
-
.

Ky numër molekulash do të goditet me murin e enës me sipërfaqe
S
, për kohën
t
, duke lëvizur me shpejtësi mesatare
v
, prandaj mund të mendojnmë se ato arrijnë nga largësia
vt
siq shihet tek fig. dhe gjenden në vëllimin
vt

S
. Duke
menduar se në enë me vëllim
V
gjenden
N
molekula dhe gazi ka te njejten dendesi ne tere enen do te kemi raportin :
N : V = n : v tS
-
nga fitojmë :
n
=
N
V
v
tS
-
-
-
Nëse këtë vlerë :
Faleminderit për

,shpresoj tju kemi
dhe mbi të gjitha të keni kuptuar dicka
dhe
tuaj
.
Për ndonjë
apo
jemi gati t'iu japim
dhe
Ylli
Geti
Në formën e tij për qël:limet tona më të dobishme

Në të cilën:
P1 dhe P2 jane presionet avull në T1 dhe T2 respektivisht
T është dhënë në njësitë Kelvin
ln është log natyror
R është konstante gazit (8,314 J / K mol)
ΔH vap është ngrohjes dhëmballë e avullimit

Por

EKUACIONI
Një shembull praktik :
Nese këtë :
n=
N
V

v
tS
-
E zëvendësojmë me :
Ft=
n
.
2
m
v
-
Do të fitojmë:
Ft=

N
V
v
-
tS
.
2
m
v
-
Ku nëse thjeshtojmë me
t
në të dy anët e barazimit do të fitojmë shprehjen për forcë:
F=
2S
N
V
m v
-
Full transcript