Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Libera initiativa in economia de piata

No description
by

Mihaila Dumitrita

on 14 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Libera initiativa in economia de piata

Libera initiativa in economia de piata
Elev:Mihaila Dumitrita

Jean-Paul Sartre, reprezentantul principal al existentialismului francez, considera ca libertatea umană este strict legată de responsabilitate şi puterea de a alege, toate acestea strânse la modul absolut.Omul se naşte cu această putere de a decide pentru sine, de aceea mereu alegerile îl vor reprezenta.
In viata economica, libera initiativa sau libertatea de actiune are numeroase fatete, forme de manifestare pe cat de multe, pe atat de diferite. In acest sens, se remarca mai intai dreptul agentilor economici de a dezvolta, mentine sau restrange actiunile lor, de a se manifesta ca intreprinzatori, consumandu-si cum considera ca le este mai favorabil bunurile de care dispun sau de a se angaja in mod liber in acte de schimb, in asociatii si societati cu caracter economic. Prin libera initiativa se exprima dreptul proprietarului de a adopta decizii in orice problema privind actiunile sale economice si bunurile care formeaza obiectul proprietatii lui. Proprietatea este o sursa profunda de motivatii pentru orice agent economic, concretizandu-se in initiativa, stimulare, responsabilitate si competenta.
Libera initiativa cunoaste cea mai mare dezvoltare in conditiile proprietatii private si ale regimurilor politice bazate pe democratie. Pe fundamentul acesteia se creeaza acel comportament economic cotidian pentru milioane de agenti economici, care conduce la realizarea unei activitati economice eficiente, atat pentru fiecare proprietar in parte, cat si pentru societate in ansamblul sau.
In orice activitate si in orice tara in care proprietatea este depersonalizata prin formarea si consolidarea unor monopoluri sau prin masuri dictatoriale, libera initiativa este ingradita sau eliminata. Ea inceteaza a mai fi sursa de eficienta si rentabilitate, de implinire a liberatii fundamentale a omului. Se produce instrainarea oamenilor de procesul economic si de rezultatele acestuia.
Libertatea de actiune creeaza premisele ca agentii economici sa participe asa cum vor la tranzactiile economice, asigurandu-se conditiile functionarii normale a economiei, pornind de la interesele si posibilitatile fiecaruia. In acest fel, agentul economic devine atent la semnalele pietei si isi indreapta eforturile spre ceea ce este cu adevarat necesar si eficient, orientand resursele de care dispune spre acoperirea nevoilor sociale reale, spre promovarea cu prioritate a activitatilor utile.
In economiile in care nu exista un sector privat puternic, preponderent, liberei initiative i se substituie, adesea, decizia obligatorie a organelor administrative de stat, rigiditatea si inflexibilitatea la schimbare si innoire.
Libera initiativa


În economie, există trei forme de proprietate: privată, publică şi mixtă.Într-o economie de piaţă, proprietatea privată ocupă locul central, ea este fundamentul liberei iniţiative. Libera iniţiativa este expresia libertăţii agenţilor economici de a poseda bunuri, de adispune de ele şi de uzufructul lor. Libera iniţiativă presupune libertatea agenţilor economici de a folosi, cum cred ei de cuviinţă,bunurile aflate în proprietatea lor, libertatea deplina în adoptarea deciziilor, libertatea de a dezvolta, menţine sau restrânge acţiunile lor, libertatea de a-şi asuma riscul pentru tot ceea ce întreprind.
Acolo unde proprietatea privată este îngrădită, prin existenţa unor monopoluri de stat sau prin măsuri dictatoriale ale partidelor guvernamentale, libera iniţiativă este lichidată sau restrânsă; ea încetează a mai fi o sursă de eficienţă şi rentabilitate. În astfel decazuri, asistăm la o “înstrăinare” a oamenilor faţă de procesul deproducţie şi de rezultatele acestuia
"Omul este condamnat la libertate"(Jean-Paul Sartre)
Stiati ca?
Full transcript