Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

АКЦЕНТСКИ ЦЕЛОСТИ И ПРАВИЛА ЗА НИВНО АКЦЕНТИРАЊЕ

No description
by

Viktorija Mihajlovska

on 12 January 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of АКЦЕНТСКИ ЦЕЛОСТИ И ПРАВИЛА ЗА НИВНО АКЦЕНТИРАЊЕ

ВИДОВИ АКЦЕНТСКИ ЦЕЛОСТИ И ПРАВИЛА ЗА НИВНО АКЦЕНТИРАЊЕ
1.Акцентска целост составена од придавка и именка
Примери:
кисело млеко, втора вечер, мое дете, сувите гранки
2. Акцентска целост составена од број и именка
Примери:
пет дена, три часа, сто грама, пет тона
Sidenote
3. Сложени бројни изрази
Примери:
дваесет и три, осумдесет и пет, деведесет и осум, триесет и шест
4. Акцентски целости составени од прашални зборови и двосложни именки
Примери:
Кои луѓе ќе дојдат? Што мајка беше? Колку дена останаа?
5. Акцентска целост составена од именки кои означуваат сродство и кратка заменска форма
Примери:
мајка му, баба ми, вујко ми, татка си

6. Акцентска целост составена од глаголски прилог и кратка заменска форма
Примери:
чекајќи го, зборувајќи им ја вистината, викајќи им
ПРАВИЛА ЗА АКЦЕНТИРАЊЕ НА ИСКАЗИ
Потврдни искази

Примери:
му ги зеле, ќе дошле, за да оди, да му се извини, сум им рекол
Негирани и прашални искази
Примери:
Негирани
: не ме праша, не ќе му речев, не би сакал,
Прашални
: Што му рече? Кој го виде?
Full transcript