Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

Cesar Chavez

No description
by

Flora Papadimitriou

on 4 December 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Cesar Chavez

C
E.
CHAVEZ
Flora Papadimitriou
Spanish II, RGHS
Ms. Sollien
E
S
A
R
Cesar Estrada Chavez was a farmworker. A farmworker may seem ordinary to many, but Cesar Chavez was no ordinary man. Cesar had always been different from everyone else. He thought different and wanted to make a change. Cesar was a man with determination to better the lives of everyone he came in contact with.
http://clnet.ucla.edu/research/chavez/gifs/cesar.s2.gif
http://images.mises.org/6236/CesarChavezStamp.jpg
http://fc05.deviantart.net/fs71/f/2012/299/c/1/elaborate_wood_scroll_frame_by_ekduncan_by_eveyd-d50tdwg.png
Born:

Yuma, Arizona March 31st, 1927
Cesar was the middle child.
He had an older sister named Rita (as seen on the left with Cesar) and a younger brother named Richard.
Rita
Cesar
http://chavez.cde.ca.gov/ModelCurriculum/Teachers/Lessons/Resources/Biographies/K-2_Chavez_With%20Pics_%20HTM_files/image003.jpg
http://www.pbs.org/itvs/fightfields/images/babycesar.jpg
Quiz Time!
1.
Moved to California at the age of 10

In one day the Chavez family was lucky to bring home

two
dollars.

Cesar and his siblings went to school as often as possible.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Ansel_Adams_-_Farm_workers_and_Mt._Williamson.jpg
At the age of 15 Cesar was forced to drop out of school.
At the age of 17 Cesar went to Join the Navy.
http://www.lawyersgunsmoneyblog.com/wp-content/uploads/2012/07/h97.1.910_edit.jpg
http://2.bp.blogspot.com/_fRFdoC0D5tM/S6FNWzRLIPI/AAAAAAAAAAg/TyGfW0JcP00/s400/Cesar+Chavez.jpg
Quiz Time!
Helen Fabela
Married: October 22, 1948 Reno, Nevada

Had 8 kids together
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Cesar_chavez_crop2.jpg/220px-Cesar_chavez_crop2.jpg
Gandhi
St Francis
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/MKGandhi.jpg
http://www.catholictradition.org/Passion/assisi8.jpg
http://unitedfarm.3cdn.net/cebdc8eef93c7386c4_97m6id82v.jpg
http://www.learntoquestion.com/seevak/groups/1999/sites/chavez/graphics/fredross.jpg
Cesar moved to Oxnard, California (1958) in search of work and found something disturbing to him...
The growers were hiring

braceros.
http://pics2.city-data.com/city/maps2/cm125.png
http://fairimmigration.files.wordpress.com/2008/07/braceros.jpg
Cesar then went on to form the NFWA

Officially established in 1962
http://cdn.calisphere.org/data/13030/36/hb0v19n736/files/hb0v19n736-FID5.jpg
Delores Huerta
"Long live the cause"
http://aupushistory.wikispaces.com/file/view/Angela_Torres_picture_300_dpi.JPG/132730699/Angela_Torres_picture_300_dpi.JPG
http://mayordev.com/2013/chavezwp/wp-content/uploads/2012/12/UFW_Flag_by_beebo004-300x187.jpg
Table Grape Strike
September 16th, 1965
Delano, California
http://www.pbs.org/itvs/fightfields/images/ufw-boycottmarch.jpg
http://www.pbs.org/itvs/fightfields/images/ufw-boycott.jpg
http://www.hispanic-culture-online.com/image-files/cesar-chavez-biography-1.jpg
The Pilgrimage
http://www.indybay.org/uploads/2010/02/26/si_se_puede.jpg
http://inthemorgue.files.wordpress.com/2012/05/cesar.jpg
March 17 1956
70 to 10,000
Viva La Huelga!
"Viva La Huelga!"
NFWA Becomes UFWOC
U
nited
F
arm
W
orkers
O
rganizing
C
ommittee
http://www.sacramentopress.com/uploads/images/prod/774e7a6c454040febd2034624e34780e_i.jpg
Cesar's Fast
http://latimesphoto.files.wordpress.com/2012/03/fa_444_chavezendfast970.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bd/Robert_F_Kennedy_crop.jpg/220px-Robert_F_Kennedy_crop.jpg
"He [Cesar Chavez] is one of the most heroic figures of our time."
June 6th acceptance speech
http://www.serendipity.li/cia/RFK.jpg
http://farm2.staticflickr.com/1341/859956942_383a8c321e.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/d/d3/Rfk_assassination.jpg/220px-Rfk_assassination.jpg
Grape Boycott
http://www.3200stories.org/wp-content/uploads/2012/08/Grape-strike-pittsburgh2.jpg
http://tcla.gseis.ucla.edu/reportcard/features/4/chavez/images/boycott2.jpg
Majorly focused on in cites like Chicago and Seattle.
High school students and young adults were the most involved.
Coachella Valley
http://www.ufw.org/images/Richard%20Chavez%20by%20Bob%20Fitch.jpg
April 1970, Coachella Valley is the first grape grower to give in.
17 MILLION!
Grape Strike Comes To An End
"The strikers sacrificed a lot. 95% of the strikers have lost their homes and their cars. But I think that, in losing those worldly possessions they found themselves."
http://santalechuga.files.wordpress.com/2012/04/fa_444_chavez9702.jpeg
http://depts.washington.edu/labhist/laborpress/images/The%20Scanner/1200w/Full%20Page-Grape%20Boycott--Sept.%2013,%201968--p.1.1200w.jpg
http://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&docid=uQ5FXM1GA74zqM&tbnid=uuC4kzPnjKe8MM:&ved=&url=http%3A%2F%2Fimg.docstoccdn.com%2Fthumb%2Forig%2F93192384.png&ei=ZTNrUanIAcfl4AOSv4D4Cw&bvm=bv.45175338,d.dmg&psig=AFQjCNF5Pd7YTVK-Oict_RVZS9sptr2MpA&ust=1366066405543683
http://depts.washington.edu/civilr/images/ufw/Daily20jan70students_800.jpg
¡Sí se puede!
Yes!
It can
be done!
http://obrag.org/wp-content/uploads/2009/03/cesarchavez1older.jpg
1972
April 23rd, 1993 in San Luis, Arizona

Said that his multiple fastings contributed to his death.

50,000 people in attendence

March 31st becomes official holiday

Symbolically awarded the Presidential Medal of Freedom by President Clinton
http://68130190.nhd.weebly.com/uploads/1/6/4/0/16401016/667058577_orig.jpg?360
http://68130190.nhd.weebly.com/uploads/1/6/4/0/16401016/418771921_orig.jpg?232
http://ilkahartmann.squarespace.com/picture/01_vigil_at_chavez_funeral.jpg?pictureId=10064179
http://pazispeace.files.wordpress.com/2011/02/five-fountains.jpg
http://thesubtlelandscape.files.wordpress.com/2011/04/california-2011-017.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-46eJOTwEG-A/UHRrAqyb_mI/AAAAAAAAstk/hmyJjisIRPw/s400/chavezgrave.jpg
http://www.thegatewaypundit.com/wp-content/uploads/2013/03/obama-cesar-chavez.jpg
In conclusion, Cesar was an inspirational man to every person he encountered. Nothing was too big or too small to handle. He had the support of wonderful friends and family that kept him going through all his strikes. He wanted nothing but peace and justice to come to those that he felt deserved it. His determination and unique outlook aided him in succeeding in everything he did. Cesar Chavez was a common man with an uncommon vision.
Taco Ring Recipe
http://4.bp.blogspot.com/_RHxh6DQWxzI/TCQIw-0yLiI/AAAAAAAAAcQ/G5yANUNeLvI/s1600/taco+ring.jpg
Ingredients
1 pound ground beef *1 cup grated cheese
1 packet taco seasoning * 2 packet of crescent rolls
2 tablespoons water
Directions
Preheat oven to 375. Cook the beef on medium heat until brown. (make sure to drain the grease) Stir in taco seasoning mix and water. Cook for 5 more minutes.

Unrolls 1st pack of crescent rolls and place them in a ring on a pizza pan with the edges overlapping and points facing out. (Your crescent rolls will hang off the pan. Don't worry, you'll be folding them back in.)
Unrolls your second pack of crescent rolls and place them ontop between the first layer.

Put the beef on large part of crescent rolls and sprinkle with cheese. Fold over the points of the rolls and tuck the edges underneath. Bake for 15-20 minutes.
http://www.mymcpl.org/blog/need-good-quick-recipe-try-taco-ring
Mexican Churros
http://3.bp.blogspot.com/-WyQR0MA1pUY/UDwZ9PBT8AI/AAAAAAAABN0/VOk1bR0w6DI/s1600/churros16.jpg
Website
http://gourmetbykat.blogspot.com/2012/08/mexican-churros.html
Ingredients
1 cup water 2 Eggs
2 Tbs brown sugar 1/2 tsp. vanilla extract
1/2 tsp. salt 1/4 cup sugar
1/3 cup butter 1/2 tsp. ground cinnamon
1 cup all-purpose flour Canola Oil
In a medium sauce pan, add the water, brown sugar, salt, and butter and heat to a boil. Remove from heat and add flour. Mix until well blended.
In a separate bowl, mix the eggs and vanilla together and then add mixture to flour mixture. Stir until well blended and all the egg is completely mixed in.
Fill the dough mixture in a pastry bag attached with a star tip.
In a separate shallow plate, combine together sugar and cinnamon and set aside.
In a 10-12 inch frying pan, add about 2 inch deep of canola oil on medium heat and heat until it reaches 375 degree F.
Test oil by placing a small amount of dough in it. Dough should bubble up right away or that means the oil is not hot enough.
Once the oil is ready, squeeze the batter into the hot oil to make roughly about 9-10 inch long churros. Use a small knife to release the dough from the tip of the pastry bag.
Fry about 3-4 churros at a time, don't crowd the frying pan or they will stick together. Turn the churros after 1 minute and continue to fry for another minute on the other side until golden brown. Remove the churros and drain on a paper towel for a minute, then roll them on the cinnamon sugar while they are still hot.
Directions
http://chavez.cde.ca.gov/ModelCurriculum/Teachers/Lessons/Resources/Biographies/Bio_4th_Grade_files/image011.jpg
1.
Who were grape growers hiring to work for them?
A. Braceros

B. Asians

C. Whites
2.
What does NFWA stand for?
A. National Field Women of America

B. Native Farms Wanting Assistance

C. National Farm Workers Association
3.
What emblem is on the NFWA flag?
A. eagle

B. bull

C. farm
4.
Who was one of Cesar's biggest supporters?
A. President Nixon

B. Grape growers

C. Robert Kennedy
5.
What did Cesar believe in?
A. Violence

B. Nonviolence

C. Verbal abuse
6.
Who was Delores Huerta?
A. former school teacher of Cesar

B. Cesar's wife

C. Cesar's cousin
7.
Who gave the speech, He Cared, on March 31st this year?
A. Cesar's brother, Robert

B. President Obama

C. One of Cesar's children
8.
How many people were at Cesar's Funeral?
A. Less than 50

B. 1,600

C. 50,000
9.
Who were inspirational people to Cesar?
A. Gandhi and St. Francis

B. Martin Luther King Jr. and Rosa Parks

C. Abraham Lincoln and Charles Darwin
10.
Which table grape company gave in first to the Table Grape Strike?
A. Nape Valley

B. Coachella Valley

C. Amador Wine
Quiz Answers
1. A 6. A
2. C 7. B
3. A 8. C
4. C 9. A
5. B 10. B
Full transcript