Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Dionís

No description
by

Laura Cardona

on 20 May 2011

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Dionís

dionís/Bacus genealogia Zeus & Sèmele Dionís Dionís & Afrodita Cárites
Himeneo
Príapo Dionís & Altea Deyanira Dionís & Ariadna Enopión
Toante
Estáfilo
Pepareto Dionís & Circe Como Dionís & Nix Ftono Naixement, el mite - mare mortal, Sèmele (filla del rei Cadmo)
- pare: Zeus.
-Hera: trama la venjança de Sèmele, per haver estat amant del seu marit. Sembra les llavors del dubte en la ment de sèmele, i aquesta demana a zeus que es mostri en tota la seva gloria. Sèmele mor carbonitzada i zeus aconsegueix salvar el fetus de Dionís. El cus a la seva cama i neix a Icària.
- Dues «mares» (Sémele i Zeus) : epítet dimētōr. Atributs Epítets Ditirambo Dimétor (Dues mares) Pirígenos Disótoco (nascut dos cops) Merófarres (Cosit a la cuixa) Iaco Niseo El ceros i el càntar Ceros: got de vi en forma de banya.

càntar: gerro amb dues nances. Els pàmpols de vinya pàmpols de vinya: Corona feta de fulles de vinya El tirs Tirs: bara llarga coronada per una pinya La Pantera Les panteres: apareixen acompanyant el déu, en algunes ocasions només es veu la seva pell. Mites La joventut a l'Índia Hera el va expulsar i va iniciar un periple per diferents llocs.
Va conèixer la vinya i les tècniques d'elaboració del vi.
va conquerir el territori amb els seus poders. Allí es va fer amb el carro tirat per panteres, que l'acompanyarà en la seva tornada a Tebes. Dionís a Tebes: La mort de Penteu Dionís a Tebes:
La mort de Penteu Dionís arriba a Tebes d'incògnit per implantar el seu culte i per venjar la seva mare, que va ser víctima del menyspreu dels tebans. Per això fa embogir les dones de la població i les fa fugir al bosc. Penteu, disfressat de dona es dirigeix a les muntanyes per veure què fan les dones embogides per Dionís. Aquestes, encapçalades per Agave, la seva pròpia mare, el prenen per un lleó i esquincen el seu cos. Penteu així representa l'home orgullós que esdevé víctima de la còlera del déu. Sarcòfag romà de marbre trobat a l'Àsia Menor. Cílix àtic de figures vermelles (480aC). Dionís i els pirates El déu decideix viatjar a Naxos i contracta uns pirates perquè l'embarquin. Els pirates fingeixen acceptar el tracte i salpen cap a Àsia per vendre el passatger com esclau. Quan Dionís s'adona de la situació, castiga els pirates transformant-los en dofins. Per això es diu que aquests animals són amics dels homes i s'esforcen a salvar-los en els naufragis, ja que són pirates penedits Dionís en una barca voltat per dofins i per parres. Cílix de figures negres (540-535). Antikensammlung. Munic.
Full transcript