Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Símbols religiosos

No description
by

on 13 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Símbols religiosos

SÍMBOLS RELIGIOSOS

Judaisme
Els símbols religiosos del judaisme són:
Menoráh
Maguen David (La Estrella de David)
Jai
Kipá
Talit
Shofar
Mezuza
TefilínCristianisme
Islam
Els símbols religiosos de l'Islam són:
Colors panàrabs
El creixent i l'estrella
Estrella Tartèsica
Jamsa
Sable d'Alí
Budisme
Hinduisme
Webgrafia
COLORS PANÀRABS:
són els colors: blanc, negre, vermell i verd. Són classificats per aquest nom ja que van ser utilitzats pel rei Hiyaz. Són utilitzats bàsicament per coses representatives de la religió com per exemple la bandera dels països dels quals la seva religió és la musulamana.
Aquí la bandera dels
Emirats Àrabs Units
EL CREIXEMENT I L'ESTRELLA:
És un símbol que consisteix en una lluna creixent i una estrella al seu cantó dret. L'estrella antigament tenia més de 5 puntes, però actualment només n'hi trobem 5. També podem identificar aquest símbol en símbols turcs.
Bandera de Malàsia, podem veure més de 5 puntes a l'estrella del símbol.
ESTRELLA TARTÈSICA:
És una estrella de 8 puntes, també es pot anomenar estrella de Abderraman I, que fou el primer califa d'Al-Àndalus, i va ser l'encarregat de popularitzar el símbol per tot el mar Mediterrani. La podem trobar en nombrosos llocs d'Andalusia, ja que va ser propietat dels musulmans segles enrere.
Podem veure la forma de l'estrella tartèsica en una font d'una mesquita musulmana.
Es forma de la
següent manera
JAMSA:
Aquest símbol no només forma part de la religió i la cultura musulmana, sinó que forma part de més d'una religió. És representada amb forma de mà simètrica, però a la palma hi trobem un ull. Aquest ull es relaciona a la deessa Tanit, cosa que significa que és un símbol utilitzat des de fa més de mil anys i es creu que els cartaginesos la van utilitzar com a símbol de la seva religió.
Tanit, deessa de la fertilitat
Símbol de fertilitat
SABLE D'ALÍ:
És un símbol musulmà que apareix bàsicament en vàries banderes i medalles. Ali va ser el quart successor de Mahoma, profeta de la religió musulmana. El seu nom complet és: Abu l-Hasan Ali Ibn Abi Tálib.
Representació del seu nom en una petita vinyeta dins una circumferència.
Webgrafia Islam:
http://es.noticias.yahoo.com/blogs/arte-secreto/el-misterioso-sello-salom%C3%B3n-120059292.html
http://es.wikipedia.org/wiki/Categor%C3%ADa:S%C3%ADmbolos_isl%C3%A1micos
http://es.wikipedia.org/wiki/Islam
http://blogs.monografias.com/tilio-escribe/2012/04/07/los-simbolos-del-islam-la-luna-creciente-y-la-estrella/
http://es.wikipedia.org/wiki/Ali_Ibn_Abi_Talib
http://ca.wikipedia.org/wiki/Cristianisme#S.C3.ADmbols
http://ca.wikipedia.org/wiki/Ichthys
http://ca.wikipedia.org/wiki/Creu_ortodoxa
http://ca.wikipedia.org/wiki/Crism%C3%B3
http://ca.wikipedia.org/wiki/Crucifix
http://es.wikipedia.org/wiki/Rueda_del_dharma
Conteni2.educarex.es/mats/11776/contenido/home.html
http://ca.wikipedia.org/wiki/Mantra
http://www.ancient-symbols.com/spanish/buddhist-symbols.html
Webgrafia Judaisme:
http://shalom-mission.com.ar/simbolosjudios.htm
Webgrafia Hinduisme:
http://www.ancient-symbols.com/spanish/hindu-symbols.html


Els símbols de l'hinduisme són:
L'Om
La Esvàstica
El Sri Yantra
Tilaka
Rudraksha
Shiva Lingam
El Loto
El Veena

OM:
És el símbol més universal Hindú i el seu so s'utilitza en la meditació. Om es fa servir per simbolitzar l'univers i la nostre realitat, també és el començament de totes les seves pregàries. També dóna representació als tres aspectes de Déu: Brahma, Shiva i Vishny.
L'ESVÀSTICA: Tot i que aquest símbol recorda molt al símbol nazi, siginifica tot el contrari ja que representa sort i fortuna.
Aquesta variació de la creu va estar present en l'antic hinduisme i s'utilitza per representar la honestitat, la veritat, la puresa i l'estabilitat. Els seus quatre punts simbolitzen les Vedas.
Els símbols religiosos del Budisme
La roda de la doctrina
Gestos de les mans (Mudra)
Mandales
Nus infinit
La gerra

LA RODA DE LA DOCTRINA: també anomenada dharma chakra, és un símbol que representa a Dharma en l’hinduisme, el busdisme i el jainisme. El darmha, és una paraula sànscrita que té diversos significats com: conducta adequada, virtud, llei natural o ordre social.
L'escultura es diu TAROTZEN DE OSHO.
Gestos de les mans:
POLZE I ÍNDEX: simbolitzen la roda i per tant el mateix dharma.
LES MANS CAP A DALT I OERTES: l’ensenyament i la doctrina.
MANS OBERTES SENYELANT CAP A BAIX: generositat i donació.
LES MANS RECOLLIDES SOBRE LA FALDA: meditació.
Gestos de les mans: Mudra: en diferents religions la posició de les mans simbolitzen els moviments de l’esperitm i això porta a expressar el significat del dharma. Hi ha:
MANDALES: Conegudes com Mandala de Kalachakra que significa roda de la vida, estan fetes per sorra de colors en cada un dels seus lames. Es començen pel mig ja que tenen forma de circumferència, i, habitualment estan dedicades a un Déu. Normalment quan es comença una, asisteix Dalai-Lama, que és l’autoritat suprema del Tibet i té altres títols importants religiosos en el budisme tibetà.
Garbhadhatu
MOLINETS DE PREGÀRIA: Aquestes pregàries pels budistes són joies escrites en la qual es dóna molta importància en la compassió. Són cilindres que porten el mantra, que és un instrument per posar la ment en blanc dels pensaments que la confonen, pot ser una síl•laba o una paraula o un text. Ve de l’Índia.
EL NUS INFINIT: simbolitza com tot d’una manera o una altra, està unit. La religió, la compassió, la sabiduria... tenen connexió.
AINA POU
MERCÈ CAMPS
NÚRIA PÉREZ
Els símbols religiosos del cristianisme són:
Ichthys
Creu ortodoxa
Crismó
crucifix
ICHTHYS:
és un dels primers símbols del cristianisme, també és el nom d'un símbol en forma de peix que es fa servir al cristianisme primitiu com a mètode d'identificació entre els creients.
Aquesta paraula significa "Jesús fill de Déu Salvador". També aprofita un dels miracles més coneguts de Jesús, la multiplicació dels pans i dels peixos.
Els cristians, quan eren perseguits, se saludaven secretament dibuixant l'Ichtus a la mà del company. Si es tenien dubtes, es podia dibuixar un arc, mig peix, i l'altre, si coneixia el símbol i estava iniciat, completava el dibuix donant a entendre que compartien una mateixa fe. El símbol apareix pintat a les catacumbes.

CREU ORTODOXA:
és un dels símbols del cristianisme més conegut. La seva forma varia entre les diverses comunitats cristianes.
S’origina de l'instrument d'execució de Jesucrist, que pels cristians s'ha transformat en "l'arbre de la Salvació". Algunes interpretacions místiques interpreten que el pal vertical representa la divinitat de Jesús i l'horitzontal la seva humanitat.

Creu Ortodoxa
Símbol Ichthys
CRUCIFIX:
Etimologia és una cara o imatge tridimensional de Jesucrist crucificat.

Se'n coneixen dos d'aquest segle:
- El relleu de la porta de Santa Sabina a Roma on hi ha Crist clavat solament per les mans entre els lladres. No obstant això, la creu no està sinó indicada o simbolitzada.
- I un marfil en el que apareix Jesús clavat per les mans i no pels peus en una creu commisa amb el seu rètol superior REX JVD, tenint a un costat a la Verge i a Sant Joan.

CRISMÓ:
(del llatí Christi Monogramma) significa monograma de Crist.
Esta format per les dues letres X (khi) i Ρ (ro) superposades. És una abreviació del terme grec (que en llatí donà Christus, –i; Crist) que significa "l'ungit".

Creu Crucifix
Creu del Crismó
MENORÁH: Canelobre de set braços. Poden tenir formes diferents. Sobre el significat espiritual de la Menorah, els set braços representen la perfecció de Déu, ja que el número set en les Escriptures és el número de la perfecció. La llum de la Menorah representa la perfecta i eterna llum de Déu.
Canelobre de set braços
MAGUEN DAVID (La Estrella de David): Es troba a les sinagogues, temples, llars i com a joia al coll, anells o polsera. És un símbol molt antic, però ningú sap en realitat el seu origen exacte. Una possibilitat és que el Rei David tingués un escut amb aquest símbol, una altra que per tenir sis puntes i sis espais, dotze en total podria ser l'ordre i model dels campaments de les Tribus d'Israel al voltant del Tabernacle.

Estrella de David
JAI: Aquestes dues lletres hebrees pronunciades Jai, signifiquen "Vida". Aquest Símbol s'utilitza com una joia.
Jai
Jai (joia)
KIPÁ: Petit gorret utilitzat per homes i nens jueus. Si la persona jueva és molt religiosa el fa servir cada dia, sinó els dissabtes i en la Sinagoga o Temple. S'usa com a símbol d'humilitat davant de Déu.
Kipás
TALIT: És el nom que rep el mantell de pregària utilitzat per homes i nens jueus. S'utilitza en la Sinagoga i Temple. Es col · loca sobre el cap i cau a banda i banda de les espatlles o sobre les espatlles. Els serrells del talit representen els 613 manaments trobats a la Toráh o Llei de Moisès. Té brodats símbols religiosos i escriptures en hebreu.
SHOFAR: Banya del sacrifici d'Isaac. Crida al penediment. Recorda el Pacte, la Llei i l'arribada del Mashíaj.
MEZUZA: "Brancal de la porta". És un petit pergamí de cuir escrit amb porcions de la Toráh. Els textos que conté són Deuteronomi.
La mezuza es col · loca dins d'un estoig i es clava a l'entrada de la casa jueva sobre el brancal dret de la porta. Simbolitza la presència de Déu beneïnt la casa.
Mezuza a la paret
Mezuza
TEFILÍN: Són dues petites caixes o estoigs de cuir que contenen els textos d'Èxode i Deuteronomi. Col · locar-se el Tefilín simbolitza servir a Déu amb el cor i amb els pensaments.
Posició del Telefín
SRY YANTA
(Shri Chakra)
:
Aquest símbol es carectaritza per nou triangles entrellaçats, que surgeixen desde un punt central. D'aquests nou, els quatre triangles en posició vertical representen el lloc masculí d'en Shiva; mentre que els cinc triangles invertits representen el lloc femení de Shakti. En conjunt, el Sri Yantra s'usa per simbolitzar la unió o la unitat de la masculinitat i la divinitat femenina. També pot representar la unitat i la unió de tot el cosmos.
Sri Yanta:
TILAKA:
Aquest símbol es coloca normalment en el front d'un seguidor de l'hinduisme. Però això és diferent de la bindi que porten les dones hindus. La tilaka la poden rebre de diferents forma, depenent dels asumptes o costums religioses. La devoció per un
Vismo
s'indica amb la tlaka en forma d' U mentres que les ralles horitzontals simbolitzen la devoció a Shiva.
RUDRASHAKA:
És un arbre que es troba en el sud-est d'Asia, Nepal i en el Himalaya, fins i tot a Nova Guinea i Austràlia. Es diu que les seves llavors blaves representen les llàgrimes de Shiva, el Destructor. La llegenda explica que quan Shiva va veure com patia el seu poble, li va caure una llàgrima, creant l'arbre de Rudraksha. El nom de Rudrashka prové de "Rudra" (altre nom per Shiva) i "aksha", que significa ulls. Les llavors d'aquest arbre també s'usen per fer rosaris.
SHI LINGAM:
En en l'hinduisme, moltes deïtats representen les forces de la naturalesa el foc (
Agni
), el vent (
Vayu),
el sol
(Surya)
i la terra
(Prithvi
).
Consta d'una columna allargada que s'assembla molt al sexe masculí. Es fa servir per representar a Shiva.

El Loto:
Aquesta planta representa la creació i s'usa per simbolitzar el Vishnu, el Brahma i el Lakshmi
El Veena:
Es tracta d'un instrument indi de corda i reperesnta l'art i l'aprenentatge. També s'utilitza per la deessa Saraswati i el sabi Narada.
Loto
Anell
de Loto
Veena
Full transcript