Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Kina stormakten i øst

No description
by

Silje Linnestad

on 29 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Kina stormakten i øst

Kina

Fakta
hovedstad: Beijing
areal: 9 600 001 km
befolkning: 1,4 mrd
befolkningstetthet: 138,6 pr km2
BNP: 2668 mrd us
fruktbarhetstall: 1,75
Geografi
Befolkning
Det politiske Kina
Miljø og energi
Norges
forhold til Kina
Kilder
http://www.globalis.no/Land/Kina
https://snl.no/Kina
http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Kina-Forholdet-til-Norge-er-uendret-7923857.html
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/nobels-fredspris/liu-xiaobo-fikk-nobels-fredspris/a/10025194/
Kina ligger i Øst-Asia og grenser til Nord-Korea i nordøst, Russland og Mongolia i nord, til Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Afghanistan, Pakistan, India, Nepal og Bhutan i nordvest og vest, og Myanmar, Laos og Vietnam i sørvest.

Kina grenser også til Øst-kinahavet, Sør-kinahavet, Gulehavet og Koreabukta.


Landskap
Kina har store variasjoner i landets klima og natur, og dette er på grunn av Kinas størrelse og forskjeller i høyde. Den vestlige delen av landet består hovedsakelig av tørre områder og fjell, og den østelige delen av landet er dekket av fruktbare sletter.
Topografi
Kina er det landet i verden med flest innbyggere, og blant innbyggerene er det mye flere menn enn kvinner. Dette kommer av ettbarnspolitikken som de kinesiske myndighetene innførte i 1979. Ettbarnspolitikken gikk hovedsakelig ut på at alle par kun kunne få ett barn. Kina innførte dette for å minke innbyggerantallet, men det hadde også sine konsekvenser. Det ble blant annet utført tvangssterilisering, aborter og straff for foreldrene som fikk mer enn ett barn. Det er også mest populært å få gutter i Kina, for det er de som kan føre arven videre. Dette førte til at barnedødeligheten for jenter ble mye høyere enn for gutter, fordi foreldrene velger bort jentene. Det er det som har gjort at det offisielt er det 30 millioner flere menn en kvinner i Kina i dag. Ettbarnspolitikken utføres fremdeles, men de strenge reglene har blitt endret og oppmyknet litt, og det er ikke lenger like strengt.
Kina har siden 1911 vært en republikk, og Kina er en ettpartistat som siden 1947 har blitt styrt av kommunistpartiet. Det er ulovlig å protestere mot styret, så dersom innbyggerene i Kina er missfornøyde med styret har de ingen mulighet til å si det. Det er ingen opposisjonspartier, så de har heller ingen mulighet til å stemme på et annet parti.
President: Xi Jinping
Statsminister: Li keqiang
Lenge har kina ligget foran Europa i utvikling, men etter 1500-tallet tok europa igjenn forspranget. Kina har like vel hat en stor vekst i industriproduksjonen, og Kinas store industriproduksjon har gitt dem navnet "verdens fabrikk". Dette kommer av at Kina produserer godt over halvparten av av verdens tekstil, skotøy, leker og sykler.

Industriproduksjonen og Kinas inbyggerantall krever stor produksjon av energi. Som følge av dette har utvinning av olje og og kullproduksjon ført til mye luftforrurensing, og flere kinesiske byer er rangert blant verdens mest forufensende. Utslipp har ført til lite rent vann, og avskoging er noe av det som har gjort at Kina har mistet en femtedel av de dyrkbare områdene i landet. Det foregår også en utbygging av verdens største demning i Kina, som heter Tre Kløfter-dammen. I forbindelse med dette har 1.2 millioner mennesker blitt tvangsflyttet, og fiskebestanden i elva har synket.


Kineseren Liu Xiaobo hadde lenge vært en svært aktiv talsmann i kampen for at grunnleggende menneskerettigheter skulle gjelde i Kina også. Og i 2010 mottok han Nobels Fredspris for arbeidet sitt.
Kinas myndigheter likte ikke at Liu Xiaobo mottok fredsprisen, og Norge har derfor havnet i konflikt med Kina. Grunnen til at de Kinesiske myndighetene ikke likte at han mottok prisen er fordi Liu Xiaobo er en av de menneskene de frykter mest. Han har nemlig vært en frittalende kritiker av Kinas kommunistiske parti og han har vært aktiv i flere protester. Myndighetene mente at det ville være upassende dersom han mottok prisen, siden han var dømt til 11 år i fengsel.

Forholdet mellom Norge og Kina har vært iskaldt etter at Liu Xiaobo ble tildelt fredsprisen, og forholdet mellom Norge og Kina idag er fortsatt uendret. Liu Xiaobo har ikke vært i Norge for å motta prisen sin enda.

stormakten i øst
Full transcript