Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

PRINCIPATAT ARBËRORE

No description
by

artid shyti

on 4 December 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of PRINCIPATAT ARBËRORE

PRINCIPATAT ARBËRORE
Punoi:Artid Shyti.
Në territorin mes lumit Shkumbin dhe lumit Mat shtrihej principata e
Topiajve
. Kjo principat u forcua dhe filloj të zgjeroj territoret e saja në vitin
XIV
. Një ndër pasardhësi i këtij fisi ishte
Tanush Topia
ky pasardhës arriti që në vitin
1338
të njihet nga
Papa i Romes
dhe mbreti
Anzhuin
si sundimtar i vendit dhe u nderua me titullin
kont
.
PRINCIPATA E TOPIAJVE
Në Arbërnë Veriore u krijua një ndër principatat arbërore më të fuqishme Principata e Balshajve me qendër në Shkodër.
Kjo Princopat u drejtua nga vëllezërit
Stranzimirit, Gjergjit e Balshë II
arriti të zgjerohej shumë. Terrioret e saj përfshinin Zetën Veriore dhe atë Jugore, që nga Kotorri e deri në Lezhë.
PRINCIPATA E BALSHAJVE
Full transcript