Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Progressiivinen Rock - esitys

Psykedeelisen Rockin myötä
by

Veera Meuronen

on 27 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Progressiivinen Rock - esitys

Psykedeelisen Rockin myötä Progressiivinen Rock No kyl mie nyt tiiän mitä se Proge on! Progressiivisuus tarkoittaa edistyksellistä.
Progressiiviselle musiikille ominaisia piirteitä ovat:

Musiikin kokeellisuus: epätavalliset instrumentit (elektroniset), erilaiset äänimaailmat kappaleen sisällä sekä monimutkaiset ja epätavalliset kappalerakenteet, muuttuvat melodiakulut, rytmiikan vaihtelut, improvisointi, ennalta-arvaamattomuus ja omaperäisyys. Lisäksi kappaleet ovat kestoiltaan pitkiä ja haasteellisia kuulijalle.

Inspiraatiota haetaan klassisesta musiikista, jazzista ja muusta etnisestä musiikista. Mitä se Proge niinku on? Muutamia Progen alkuvuosien tunnetuimpia:

Pink Floyd
Jethro Tull
Yes
King Crimson
Genesis
Frank Zappan
Electric Light Orchestra No kuka sellasta haluis soittaa? 1970-luvun puolivälissä tapahtui jonkinlainen murros progressiivisen rockissa. Progea soitettiin ja kuunneltiin edelleen, vaikka mm. Hurriganesin suosio levisi vauhdilla.

Viimeinen isku 1970-luvun progressiiviselle rockille oli kuitenkin punkin äkillinen menestys esim. Sex Pistolsin ja Pelle Miljoonan myötä. Lopulta oli vain epähienoa "digata progea".

Myöhemmin 1990-luvun puolella alkoi taas vaikuttaa siltä, että progressiivinen rock teki paluuta monien vuosien tauon jälkeen.

Se, mikä alunperinkin sai ihmiset innostumaan progen soittamisesta nousi kunnianhimosta, joka kasvoi sen myötä, kun ihmiset vähitellen oppivat todella soittamaan käsittelemiään instrumentteja. Teknistä osaamista on haluttu esitellä muille kuulijoille. No mitä sille progelle sit tapahtu? Tehtävä 1: Soitetaan yhteissoittona Procol Harum -yhtyeen A Whiter Shade Of Pale.

Tehtävä 2: Tarkoituksena luoda oma taiteellinen musiikkiesitys.

Luokaa ensin yhteinen äänimaailma (ns. lähtöajatus). Inspiroituessanne, kappaleen sisälle voi myös kokeilla useampia peräkkäisiä äänimaailmoja, joiden päälle voi rakentaa esim. muita ääniä ja sooloja.

Jakaantukaa kahteen eri kokoonpanoon ja käyttäkää taitojanne hyväksi!

Voitte miettiä kappaleelle myös nimen. Progressiivisuuteen vaikuttavat seikat Pituus - kunnon progreviisu ei ole mikään viisu, se on sinfonia
Nimi - mitä eeppisempi ja moniosaisempi nimi, sitä vakuuttavammalta se näyttää levyn takakannessa
Tahtilajinvaihdokset - kunnon progebiisissä on vähintään kolme tahtilajinvaihdosta. Per tahti.
Sävellajinvaihdokset - luovat matkan tuntua. On mahtipontisen kuuloista, kun kipale palaa lopussa aloitussävellajiinsa
Oudot soinnut - hälläväliä vaikka 80% kaikista maailman lauluista voidaan soittaa kolmella soinnulla eli toonikalla, subdominantilla ja dominantilla. Jos olet progemuusikko, sus4-soinnut ovat ystäviäsi. Samoin alennetun kvintin septimit. [Jos taas et ole, sinulla ei ole hajuakaan mitä edelläesitetyt termit tarkoittavat.]
Tilutus ja oudot äänet - taitojen esittely on olennaista, kun siihen kerrankin on mahdollisuus
Urut - progekappale ei ole mitään ilman korvat repivää, polveilevaa urkujuoksutusta, jonka suoltamisen jälkeen soittajan on selvitettävä sormensa irti hiustensa seasta. Progressiivisen musiikin kehittyminen Alkujaan progressiivinen rock oli suurudenhullu yritys luoda popmusiikille taiteen status yhdistämällä rockia ja klassista musiikkia.

Siitä, mitä progressiivinen rock on tai ketkä progressiivista musiikkia esittävät, on käyty ja käydään edelleen kiistelyä.

Progressiiviselle musiikille on omat erityispiirteensä, mutta kuulijan korva ja mieltymykset määrittävät jokaisen oman genrejaon.

Varsinkin -60 ja -70 lukujen aikana eri artistit ja sitä kautta myös musiikkigenret kävivät taistelua oman genrensä puolesta. Osapuolet tekivät ns. vastahyökkäyksiä osoittaen oman genren vakiintumista ja hienoutta. Progressiivinen musiikki Suomessa Ensimmäisenä merkittävänä suomalaisena progeyhtyeenä pidetään Wigwamia, joka raivasi tietä kokeellisen musiikin parissa.

Toinen merkittävä suomalainen progeyhtye on Tasavallan Presidentti, joka yhdisteli taitavasti jazzin ja klassisen musiikin piirteitä.

Uranuurtajana nähdään toimineen myös suomalaisen Otto Donnerin.

Siinä, missä englantilaiset progelaiset panostivat soinnulliseen monimuotoisuuteen, Suomessa pyrittiin painottamaan puhaltimien käyttöä.

2000-luvun suomalaista progea:
Jeavestone
Von Hertzen Brothers Psykedeelinen Rock Progressiivinen Rock Progressiivinen rock oli ilmiönä suoraa jatkumoa psykedeelisestä rockista.

1960- ja 1970-lukujen vaihteessa syntynyt rockin suuntaus, joka saavutti täydellisen kypsymisen vasta vuonna 1969.

Rockin nähdään muuttuneen 1960-luvulla taiteellisemmaksi ja kokeellisemmaksi populäärimusiikiksi.

Progressiivinen rock jatkoi psykedeelisen rockin tyypillistä kehittämisen suuntaa ottaen mallia esimerkiksi brittipsykedelistä, The Beatlesista.

Älä myöskään väheksy Queenin vaikutusta progen kehittymisessä: Psykedeelisen rockin taustatekijöinä ovat vaikuttaneet hippiliike, länsimaistunut intialaismystiikka sekä 60-luvun huumekulttuuri.

Keskeisintä psykedeelisessä rockissa oli kovaäänisyys, raskas rytmi, joka otettiin rhythm'n bluesista. Jazzin puolelta taas matkittiin instrumentaalisia pitkien jaksojen tekemistä.

Psykedeelisen musiikin katsotaan olleen ns. pään sisäistä musiikkia. Ennemminkin siis kuuntelu- kuin tanssimusiikkia.

Psykedeelisen musiikin myötä avattiin suuria klubeja, julkaistiin underground-lehtiä ja -radioasemia.

1960-luvun loppupuolella psykedeelisen musiikin ajateltiin olevan yksi yhtenäinen tyyli, jolle kuului pitkät kappaleet, instrumentaaliset osat ja pitkät soolot. Olennaista oli myös elektronisen kokeilun ihannointi (kaiku, effektit). Tyylille ominaista oli myös viittaukset intialaiseen klassiseen musiikkiin. Psykedeelisen Rockin vaikutukset Progressiivisen Rockin syntyyn The Beatles - Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band Pink Floyd - Speak to Me / Breathe Jethro Tull - A New Day Yesterday Yes - Close To The Edge Frank Zappan - Plastic People King Crimson - In the Court of Crimson King ELO - Mr. Blue Sky Genesis - Dancing with the Moonlight Knight Wigwam - Pedagouge Wigwam - Good Morning Street Tasavallan Presidentti - Wutu Banale Von Hertzen Brothers - Let Thy Will Be Done Jeavestone - Mirror Monologue Jefferson Airplane - She Has a Funny Cars Otto Donner - Avaruuslaulu Queen - Bohemian Rhapsody Procol Harum - A Whiter Shade of Pale
Full transcript