Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Lift működése

Intelligens gépek elemei
by

Julia Popovics

on 11 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Lift működése

Lift működése
Készítette: Popovics Júlia
F2PN05

Bevezetés
Az 1800-as években megkezdődött a felhőkarcolók építése. Azonban ezek az épületek használhatatlanok lettek volna egy technológiai innováció nélkül.

A modern liftek életünk meghatározó elemei, hiszen a felhőkarcolókkal teli metropoliszokon kívül a munka világában is elengedhetetlenek. Továbbá az akadálymentesítésben is fontos szerepet játszanak.


Az előadás keretében
megtudjuk, hogy ezek a mindenütt jelenlévő gépek hogyan mozognak szintről szintre
megvizsgáljuk a biztonsági rendszerüket, ami megelőzi a katasztrófákat
kitekintünk a liftek szabályozórendszerére is, ami eldönti, hogy pontosan hová pozícionáljon a fülke
Liftek típusai
hidraulikus
drótköteles
hogyan mozognak
Hidraulikus liftek
1: henger
2: dugattyú
3: folyadék
tartály
4: szivattyú
5: szelep
6: hidraulikus
folyadék
A hidraulikus liftek működése a hidraulikus nyomás kihasználásán alapszik. A henger belsejébe egy folyadékvezérelt dugattyú van szerelve.
A henger egy folyadék-szivattyúrendszerrel van összekapcsolva.
Ezek a hidraulikus rendszerek legtöbbször olajat használnak, azonban a többi összenyomhatatlan folyadékkal is működőképesek.

a rendszer három részből áll
folyadéktartály
szivattyú, amit elektromos motor működtet
szelep a henger és tartály között
A szivattyú segítségével a tartályból folyadék kerül a hengerbe. Ha a szelep nyitott, a nyomás alatti folyadék a tartályba kerül.

Azonban amikor a szelep zárva van, a nyomás alatti folyadék csak a hengerbe tud menni. Az így összegyűlt folyadék tolja a dugattyút felfelé, ami felemeli a fülkét.

Amikor az eléri a kívánt szintet, a szabályozórendszer jelet küld az elektromos motornak, hogy az fokozatosan állítsa le a szivattyút. Ekkor a lift szinten marad, hiszen a hengerben lévő folyadék mennyisége nem változik.
Emelkedés
Ereszkedés
Ahhoz hogy a fülke lentebb menjen a szabályozórendszer jelet küld a szelepnek. A szelepet egy szolenoid kapcsoló vezérli.

Amikor a szolenoid a szelepet kinyitja, az addig hengerben lévő folyadék a tartályba ömölhet. A lift súlya illetve a terhelés lenyomja a dugattyút, aminek hatására a folyadék a tartályba megy. Ekkor a fülke fokozatosan ereszkedik.

Ahhoz hogy az ismét megálljon egy adott szinten, a szabályozórendszer a szelepet bezárja egy újabb elektromos jel segítségével.
Hátrányok
méret: minél magasabb az épület, annál hosszabb hengerre van szükség (max 3-4 szint)
költséges
kevésbé hatékony az energiafelhasználás (emelkedés)
Drótköteles liftek
Ez a legelterjedtebb felvonotípus.
Ezek a fülkék vontató acélkötelekkel emelkednek illetve süllyednek. Az acélkötelek hozzá vannak kapcsolva a fülkéhez és egy csigán átvannak vetve.

A csiga egy elektromos motorhoz van kapcsolva, így tudja a liftet fel és le mozgatni. Ez a szabályozórendszer a liftpálya fölött helyezkedik el.

Az acélkötelekhez ellensúly is kapcsolódik, ami a csiga másik oldalán lóg. Ennek az ellensúlynak a tömege megegyezik a fülke tömegének illetve a maximális terhelhetőség felének összegével. A Lift és az ellensúly tökéletes egyensúlyban vannak. Ennek célja az energiatakarékosság, így a motornak gyakorlatilag csak a súrlódást kell leküzdenie, mivel a munka nagy részét az ellensúly végzi.

Mozgás
Ahhoz hogy más pozícióba tegyük, az egyensúly fenntart egy közel állandó potenciális energiaszintet a rendszerben.

A süllyedő kabin az ellensúly potenciális energiáját növeli. Ugyan ez történik amikor a fülke emelkedik.

Akár egy libikókához is hasonlíthatjuk a liftet, melynek végén azonos tömegű gyerekek ülnek.
biztonsági rendszer, szabályozórendszer
Mind a fülke, mind az ellensúly egyfajta vezetősínek mentén haladnak, melyek a liftakna oldalain helyezkednek el. Ezek akadályozzák meg a rendszert az esetleges kilengésektől, illetve vészhelyzet esetén a biztonságirendszerrel együttműködve leállítják a liftet.
A hollywoodi akciófilmekben az acélkötelek gyakran szakadnak ketté, és a lift utasai a mélybe zuhannak. Azonban a valóságban nagyon kicsi ennek az esélye.
A liftek számos biztonsági rendszerrel vannak felszerelve, melyek helyen tartják azt.
A védelmi rendszer első elemei maguk az acélkötelek, melyekből több van. Értelemszerűen ha az egyik szakad, a többi még betölti a funkcióját.

Ám ha mégis bekövetkezne az, hogy minden acélkötél elszakad, még így se zuhan a liftakna aljára a fülke, hiszen beépített vészfékek illetve sebességhatárolók találhatók a rendszerben , melyek a síneken tartják a kabint.
A sebességhatárolót a mikroprocesszor egy kritikus sebességen felül aktiválja, miközben a szögelforduláson alapuló sebességmérő szenzortól kapott információt feldolgozza.
Elektromágneses fékek is be vannak építve, melyek csak árammal oldhatók. Tehát ha kihagy az áram, a fék behúz.

Automatikus fékrendszer található a liftakna alján és tetején. Ha a fülke valamelyik irányba hosszasan mozogna a fék megállásra kényszeríti azt.

Ha semmi sem működne, és a fülke zuhanni kezd, van egy végső biztonsági megoldás, ami nagy valószínűséggel megmenti az utasokat. Az akna aljában található egy nagy teherbírású lengéscsillapító rendszer, mely tipikusan egy olajjal töltött hengerre szerelt dugattyú. A lengéscsillapító egy hatalmas párnához hasonlóan tompítja a fülke ütközését.

Korunk liftjei mikroprocesszor által vezéreltek.
A processzor feladata feldolgozni minden bejövő információt a lifttel kapcsolatban illetve a motor helyes működtetése, ahhoz hogy a fülke a helyén legyen.

Ahhoz hogy a processzor ezt el tudja végezni, a következő információt kell tudnia
hová akarnak menni az emberek
melyik szint hol van
hol van a fülke
Ez egyszerű, hiszen a gombok megnyomásával a gép tárolja az információt .
Ahhoz hogy megtudhassuk hol van a fülke több módszert is igénybevehetünk.

Leggyakrabban fényszenzort vagy mágneses szenzort alkalmaznak, mely a fülke oldalán van és leolvassa az aknában lévő hosszú függőleges szalagról a a lyuk sorozatokat. A lyukakat számolva a processzor tudja hogy hol is van pontosan a liftaknában.

A processzor ennek függvényében változtatja a motor sebességét, amint elér egy szintet. Ennek köszönhető az utasok gördülékeny utazása.
Egy többelemeletes épületben a processzornak követnie kell egy stratgiát, emely szerint a fülke a lehető leghatékonyabban mozog.

A régebbi módszer az volt hogy elkerüljék a fülke irányváltoztatását. Ezekszerint egy fülke addig fog felfelé menni, amíg van olyan ember aki a fenti emeletekre akar menni. A lift csak akkor fog válaszolni a lenti szintekre szóló kérésekre ha már gondoskodott a fentre szóló kérésekről.

De ha már lefelé megy, akkor már nem teljesíti a fentre szóló kéréseket, amíg vannak lefelé szólóak. Ez az algoritmus elég jó munkát végez, hiszen mindenkit a lehető leggyorsabban juttat el a kívánt szintre.
A fejlettebb algoritmusok figyelembe veszik az utasforgalmi szokásokat. Tudják hogy az adott napszakban melyik szintnek van e legnagyobb látogatottsága, és a fülkét eszerint irányítja.

Többfülkés rendszerben összehasonlítja azok pozícióit és a legoptimálisabb megoldást választja.

Az egyik legmodernebb rendszer úgy működik mint egy vasútállomás. Ahelyett hogy egy lefelé vagy felfelé gombot nyomna a liftre várakozó, egy emeletszámot ad meg, mely alapján a vezérlőegység megmondja, hogy melyik fülke viszi a leghamarabb a célhoz.

A legtöbb rendszer terhelésérzékelővel is rendelkezik, amely megmondja, hogy mennyire van tele az adott fülke.

Ha a lift túl van terhelve, az addig nem fog működésbe jönni, amíg valaki ki nem száll.
Ajtók
Az automata ajtók megjelennek az üzletektől kezdve az irodákon át gyakorlatilag mindenhol.
A liftben ez alapvető, hiszen megvédi az utasokat attól, hogy kiessenek a liftaknába.

A fülkén lévő ajtókat egy elektromos motor irányítja amely össze van kötve a liftet vezérlő processzorral. Ez az elektromos motor egy kereket forgat, amely egy hosszú fém csatlakozóval érintkezik. A fém kar egy másikhoz csatlakozik, ami az ajtóhoz ér. Így az ajtó előre-hátra tud mozogni a sínen.
Amikor a motor a kereket forgatja, az mozgatni kezdi az első fém kart, amely mozgásba hozza a második fém kart, ami csatlakozik az ajtó bal oldalához. Az ajtó két panelből áll, melyek összehúzódnak nyitás esetén, ellenkező esetbe viszont széttárulnak.
Tehát amikor a fülke megérkezik egy szintre, a számítógép az ajtókat kinyitja, és egy újabb szintre való indulás előtt azokat bezárja.

A legtöbb lift mozgásérzékelővel működik, ami megakadályozza az ajtók bezáródását, ha azok között van valami.

Láthattuk hogy a liftekben a mechanika mellett megjelenik az elektromosság és az informatika is.
A rendszerben ezek egymást kiegészítő területek, tehát a lift egy intelligens gép.

A liftek viszonylag rövid idő alatt meghatározóvá váltak.Mivel az emberek továbbra is folytatják a felhőkarcolók építését , továbbá a kisebb épületeket is használhatóbbá akarják tenni mindenki számára, így a felvonók száma rohamosan nő.

Bátran mondhatjuk azt, hogy a modern világ egyik legfontosabb gépe a lift.
forrás:
http://science.howstuffworks.com/transport/engines-equipment/elevator.htm
Full transcript