Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Influenta mediului asupra dezvoltarii personalitatii copilul

No description
by

Vaida Madalina

on 17 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Influenta mediului asupra dezvoltarii personalitatii copilul

Mediul familial
Familia constituie mediul natural al copilului, însa acest mediu, a carui influenta asupra dezvoltarii individului este esentiala, difera mult de la o familie la alta, pe de o parte în functie de societatea pe care o reflecta, iar pe de alta parte în functie de propria sa structura interioara. Parintii reprezinta primii mentori reali în viata copilului.
Primii ani de scoala!
Acum copiii incep sa lege prietenii, iar mediul, alaturi de educatie, are o pondere ridicata in dezvoltarea copilului deoarece tendinta de a copia comportamentul celorlalti este foarte mare inca din aceasta perioada.
Deprivarea materna -cauza a tulburarilor emotionale, a delicventei?

Obiectiv: se studiaza relatia dintre deprivarea materna din copilarie si delicventa juvenila.
Prezumtia: relatiile copilului cu mama influenteaza sanatatea mentala a copilului.
Procedura: Bowlby a studiat un grup de 44 de minori hoti care au fost internati intr-o clinica de tulburari emotionale (grupul cvasiexperimental), comparativ cu 44 de minori care nu furau.
Rezultate: 14 copii din grupul cvasiexperimental au fost diagnosticati cu deficit emotional. 17 dintre copii-hoti au fost separati, mai mult de 6 luni, de mama inainte de varsta de 5 ani.
Anturajul
Anturajul este reprezentat de mediul social al unei persoane. De cele mai multe ori oamenii, iau decizii in functie de prietenii pe care ii au: nu ascult muzica "aia" pentru ca prietenii mei nu o asculta, nu-mi iau un anumit gen de haine pentru ca o sa fiu judecat de ei si tot asa.
Influenta mediului asupra dezvoltarii personalitatii copilului si adolescentului
Zestrea biologică a unui copil constituie o premisă necesară pentru dezvoltarea psihică. Cu cât procesele psiho-fiziologice sunt mai complexe (gândirea abstractă, memoria logică, imaginația creatoare, sentimentele, voința, pasiunile, etc.) cu atât, în determinarea lor, crește importanța mediului, a educației, comparativ cu a eredității.
Mediul este și mai profund implicat în dezvoltarea psihică infantilă, oferind materialul de construcție, el reprezentând totalitatea condițiilor naturale și sociale, materiale și culturale, totalitatea influențelor spontane sau organizate care se exercită asupra individului.
Copilul si televizorul
Academia Americana de Pediatrie recomanda ca, pana la 2 ani, copiii sa nu fie lasati sa se uite la televizor, unii recomanda ca pana la 5-6 ani, cand se termina prima perioada esentiala in dezvoltarea creierului.
"De exemplu ieri in parculet, o fetita se agatase cu picioarele de o bara si atarna cu parul in nisip. De mai incolo un baietel se apropie si o intreaba foarte serios:
-Auzi tu nu-l stii pe Spiderman daca tot umpli cu capul in jos?"
"Intr-o scala ciclul primar. Doi elevi se iau la tranta, unul dintre ei provine dintr-un mediu defavorizat si isi provoaca colegii in fiecare pauza. Dupa ce il pune la pamant pe colegul lui acesta le spune victorios:
-Cine mai vrea 'resling'"
Gastile de cartier
Principalele cauze pentru care adolescentii accepta sa intre in gastile de cartier:

1. Lipsa banilor, dar si lipsa unei vieti normale de familie

2. Divortul parintilor sau lipsa de atentie si de interes din partea lor ii determina de multe ori pe adolescenti sa se refugieze in bratele unui anturaj dubios.

3. Se poate intampla ca adolescentii sa intre intr-o astfel de gasca pentru ca nu au de ales, pentru ca au frati, surori, veri, care fac deja parte din gastile de cartier, sau copii, care locuind in zone rau famate in care daca nu faci acest pas risti sa ai mari probleme cu protectia personala.

4. Unii o fac din teribilism, din dorinta de a uita de probleme, sau din dorinta de a ajunge lideri si a demostra ca pot mai mult decat cred altii.

Influenta negativa
Copilul poate fi influentat negativ in clipa in care este convins de prietenii din anturajul sau sa faca ceva ce nu isi doreste, numai pentru ca acestia spun ca asa este bine sau pentru ca si ei au facut lucrul respectiv.
Mulţi tineri au descoperit cu stupoare cât de puternică poate fi influenţa anturajului. De exemplu, Angie recunoaşte că e posibil ca, în realitate, să caute să se conformeze valorilor celor din jur mai mult decât i-ar plăcea ei să creadă. Iată ce spune Angie: „Uneori influenţa socială e atât de puternică, încât nici nu-ţi dai seama că, de fapt, eşti influenţat de anturaj. Începi să crezi că tu eşti cel care decizi ce faci“.
Influenta pozitiva
Anturajul poate avea şi efecte pozitive asupra adolescenţilor. Cei din anturaj îi pot ajuta "împingându-i de laspate" şi îi pot convinge să facă un lucru pentru care nu aveau curajul necesar sau la care nici măcar nu segândiseră vreodată: să cânte la chitară, să participe la o acţiune de voluntariat… etc. Influenţa pozitivă areconsecinţe extrem de favorabile şi îşi poate face simţită prezenţa în mai multe forme.
Full transcript