Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Beeldende vorming

20 plaatjes uit de kunstgeschiedenis
by

Martijn -

on 19 August 2011

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Beeldende vorming

Kunst,
door de jaren Oud Egyptische kunst Gemaakt rond het jaar: 1112 v.chr.
De kunstenaar is onbekend
De egyptische stijl heeft te maken met het eren van de dode. De geschilderde stukken zijn gemaakt in het graf van: Ramses IX.

Opvallende kenmerken: ritme en de richting van de afgebeelde figuren. het wijst naar het midden. Zoals vele muurschildering vertelt ook deze een verhaal. Er zijn veel kleuren gebruikt maar deze zijn minder zichtbaar geworden door het gebrek aan onderhoud. Er zijn vele mogelijkheden om met kinderen te werken aan het thema Egypte. Op het gebied van beeldende vorming kan je het hebben over grafversieringen.

Zo kan je bijvoorbeeld een verhaal maken met behulp van de hiërogliefen van de Egyptenaren De kinderen kunnen dit schilderen of tekenen op papier. Als je papier gebruikt is het ook verstandig om papyrus te bespreken.

Je kunt ook aan de slag gaan met het ritme van het kunstwerk. Dit kan je terug laten komen in de muurschilderingen die de kinderen maken.
De schilderingen kunnen te maken hebben met woestijnen, pyramides, farao's etc..
Als ze één van de onderwerpen hebben uitgekozen maken ze deze op hun eigen muurschildering. Hier zie je een kunstwerk uit de Griekse tijd.
Het kunstwerk is gemaakt rond 1900 door de Neo-Hellenistische kunstenaar: Theophilos Hatzimihail.
Zoals met vele griekse kunst wordt er vaak een verhaal vertelt. Bij dit kunstwerk gaat het om Alexander de Grote en dat is tevens de naam van het kunstwerk. Erg opvallend is het feit dat alles van de zijkant is geschilderd. Alle soldaten staan netjes op een rij en ook Alexander zelf is alleen van de zijkant te zien. Tevens is het opvallend dat vele verhoudingen niet kloppen, kijk alleen al naar de grote van Alexander en het paard. Met kinderen is het leuk om te werken aan het profiel.
Oftewel het zijaanzicht. Zo kunnen ze elkaar gaan tekenen van de zijkant, maar ook andere figuren of misschien wel een dier.

Je kan ook nadruk leggen op diepte. Hoe teken je iets dat verder weg staat? Je maakt het kleiner, maar hoe nog meer? Je kan hierbij de nadruk leggen op dingen die aflopen, het detail van voorwerpen die dichtbij staan en hoe dit minder wordt als iets ver weg staat, een weg die steeds smaller wordt en meer.

Kinderen kunnen ook henzelf tekenen als groot held, net als Alexander de Grote. Hierbij is wel extra uitleg nodig over wie deze historische man was. Flavisch Amfitheater , oftewel: Het Colosseum.
Een architecturisch hoogstandje uit de Romeinse tijd. Het is gebouwd in de eerste eeuw na christus.
De bouw werd begonnen onder de heerschappij van Vespasianus in 72 en gefinancierd uit de krijgsbuit van de plundering van Jeruzalem in 70. Na de voltooiing in 80 werd het ingewijd door Titus.
Hier volgde een 100 dagen durende spelen op.

Het elliptische grondvlak meet (over de assen gemeten) 188 bij 156 meter, heeft een omtrek van 527 m. De hoogte van de gevel is 48,50 meter. De buitenmuur heeft drie rijen van 80 bogen, die telkens gescheiden worden door halfzuilen, beneden met Dorische, in het midden met Ionische en boven met Korinthische kapitelen
Het Colosseum is gebouwd uit beton, tuf- en baksteen, maar voor de façade en zuilen is gebruikgemaakt van grote hoeveelheden travertijn, dat via een speciaal aangelegde weg werd aangevoerd uit de heuvels bij Tivoli. IJzer werd gebruikt om de stenen aan elkaar te bevestigen. Een groot aantal zitplaatsen, muurbekledingen en ornamenten was van marmer. De 1e rij bogen is voornamelijk opgebouwd uit kalksteen. Voor de 2e en 3e rij bogen zijn rode bakstenen (ook wel terracotta) en beton (ook wel opus signinum) gebruikt. Gotiek De gotiek is de naam voor een laatmiddeleeuwse stijl toegepast in de periode 1140 - 1500 in de beeldende kunsten en de architectuur, die vooral aanwezig is in kerkgebouwen.

Slot Mariënburg is een groot kasteel (en museum) in de Poolse stad Malbork aan de rivier Nogat en opgericht in 1274. Malbork heette oorspronkelijk Mariënburg (Duits: Marienburg) en was het hoofdkwartier van de kruisridderstaat van de Duitse Orde. Het kasteel werd uit bakstenen opgetrokken in gotische stijl. Het bouwwerk van het Coloseum is erg speciaal door de vele bogen in het bouwwerk. Nu kan je de kinderen zelf aan de slag laten gaan met hun eigen bouwwerk.
Je leert de kinderen enkele speciale eigenschappen van het Colosseum zoals de bogen. Vervolgens tekenen ze een eigen bouwwerk waarbij ze vooral uitleggen hoe het architecturisch in elkaar zit. Zo moeten ze rekening houden met uitgangen en ingangen, maar ook waar er trappen zijn en de functie van het gebouw.
Verder moeten de kinderen aangeven of er speciale dingen in het gebouw zitten, zoals bogen, pilaren etc.

Ook kan je samen met de kinderen de vergelijking maken met een voetbalstadion. Je kan daarna de kinderen dezelfde opdracht laten uitvoeren(zoals eerder beschreven), maar met het oog op de wat modernere bouwwerken. Gotiek draait om kerken en dit spreekt niet direct tot de verbeelding bij kinderen. Toch is het zeker mogelijk om met kinderen activiteiten uit te voeren.
Vooral met de bovenbouw is het leuk om de detail van kerken en dergelijken te bekijken.

Laat de kinderen één klein detail van een kerk uitzoeken door in te zoemen met de computer en het uit te printen. Dit kleine gedeelte van de kerk gaan ze zo precies mogelijk natekenen.
Behalve een detail laten uitkiezen kan je als leerkracht ook specifieke details uitkiezen, zoals een ingang met vele pilaren of een enorme deur.
Door kinderen detail te laten tekenen van een klein gedeelte van de kerk begrijpen ze de detail die in het gehele gebouw zit. Over karakter en periodisering van het tijdvak wordt zeer uiteenlopend gedacht. Voor zover historici de term gebruiken, bedoelen zij hiermee de overgangstijd van Middeleeuwen naar Nieuwe Tijd. In dat geval worden in de regel zowel de vijftiende als een groot deel van de zestiende eeuw tot de Renaissance gerekend.

De Mona Lisa werd aan het begin van de 16e eeuw gemaakt. Het schilderij is vooral beroemd geworden vanwege de glimlach van de Mona Lisa, die vaak als 'mysterieus' omschreven wordt en die er bijzonder levensecht uitziet. Anderen zijn echter van mening dat de geportretteerde heel neutraal kijkt. De Mona Lisa is gemaakt door Leonardo da Vinci. De gebruikte techniek is olieverf op paneel (populierenhout), de afmetingen zijn 77 × 53 cm. Renaissance De barok is een Europese stijlperiode, zich uitstrekkende van de 17e eeuw tot in de eerste helft van de 18e eeuw, die zijn oorsprong had in Italië en tot uiting kwam in de architectuur, tuinarchitectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst, literatuur en muziek.

Het kunstwerk dat hier is afgebeeld is van: Hendrick van Balen. Hij maakte dit schilderij in 1620. En noemde het: Holy Trinity. Dit schilderij staat echt symbool voor de Barok. Veel extreem realisme en dramatische effecten. Ook is er veel emotie in gezichten te zien en veel licht donker effecten. In de Barok zijn veel duidelijke kenmerken.
Zo kan je met de kinderen werken aan emotie in gezichten door te gaan schetsen. Zo kan je ook meteen werken met licht en donker effecten.
Om aan te sluiten aan de Barok stijl moeten kinderen wel gezichten tekenen. Dit kan van een bestaand werk zijn in de Barok stijl maar ook kunnen ze elkaar natekenen. Barok De kinderen maken een schets van de Mona Lisa maar slaan Lisa zelf over. Ze vervangen Lisa met iets anders. Denk aan: een hond, kat, pokemon, spongebob, draak etc. Het moet een gek idee zijn. Als de kinderen het hebben getekend gaan ze het schilderen en proberen ze het gekozen 'dier' of 'mens' zo goed mogelijk uit te beelden in dezelfde houding als Mona Lisa. Een leuke opdracht die betrekking heeft tot de renaissance maar vooral op de Mona Lisa. Neoclassicisme is een stroming in de kunst waarin opnieuw de vermeende puurheid van de klassieken werd nagestreefd. Men richtte zich dus op de kunst van de oude Grieken en Romeinen. Het gaat om kunst die aan het einde van de 18e eeuw en het begin van de 19e eeuw werd gemaakt.

Een beroemd voorbeeld van streng neoclassicisme is het schilderij De eed der Horatii van Jacques Louis David.
Het is gemaakt in 1784. Het is gemaakt met olieverf op doek, 330x425 cm.
Het schilderij symboliseert een verhaal afkomstig uit de Romeinse mythologie.
De mythe handelt over twee drielingen; De Horatii van Romeinse afkomst en Curatii van Albaanse afkomst
Tijdens een oorlog tussen Rome en Albanië, werd er besloten om de oorlog te beslissen door een duel tussen de drielingen. Neoclassicisme Als opdracht met kinderen is het interessant om ze een vrije tekening te laten maken die een groot verhaal moet vertellen. Je kan er voorwaarden aan stellen, zoals: Er moet een voorwerp in worden getekend waar het verhaal over gaat, je moet één hoofdpersoon tekenen, er moet een vijhand zijn etc.. Ook kwantiteit kan je bespreken: x aantal dieren, mensen, voorwerpen etc.

Verder moeten de kinderen bij de tekening of schilderij een verhaal schrijven. de lengte van dit verhaal is afhankelijk van de groep. Het realisme was een stroming in de 19e-eeuwse beeldende kunst en literatuur, waarin gestreefd werd naar het weergeven van de (maatschappelijke) werkelijkheid. De stroming was vooral sterk in Frankrijk rond het midden van de eeuw en wordt gezien als reactie op de Romantiek.

De aardappeleters is de titel van een schilderij van Vincent van Gogh. Het is gemaakt in 1885 in Nuenen, Gerwenseweg 4 en hangt tegenwoordig in het Van Gogh Museum, waar het behoort tot de vaste collectie. Het is opvallend dat het schilderij de realiteit van de 19e eeuw vastlegt, dit was niet gebruikelijk. De gezichten zijn erg expressief en er is erg veel gebruik gemaakt van schaduw. Er is maar één lichtpunt in het hele schilderij. Realisme Om realisme met kinderen te bespreken zit je al snel op bovenbouw niveau. Kinderen op de bovenbouw kunnen over het algemeen beter tekenen en begrijpen wat realisme inhoud.
Zo kan je de kinderen een favoriet dier laten natekenen. Hier kan je zelfs een werkstuk aan vastplakken waarbij het dier de hoofdrol speelt. Kinderen kunnen gebruik maken van tijdschriften en het internet om een duidelijk beeld te krijgen van hun gekozen dier. Kinderen moeten veel tijd krijgen voor de opdracht om continue hun werk te verbeteren. Als het uiteindelijke werk af is kunnen de kinderen het tonen op een kunstmarkt in de school. De kunstwerken moeten natuurlijk gesigneerd zijn en de kunstenaar mag het zelf verkopen - Dit kan ook op een soort veiling voor kinderen; ligt aan de ruimte van de school. Jugendstil is een kunststroming die tussen 1880 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was, voornamelijk als reactie op het vormvervagende impressionisme. De jugendstil manifesteerde zich vooral in gebruiksvoorwerpen (glaskunst, plateel, sieraden, meubels etc.), de architectuur en de schilderkunst.

De meeste ingangen van de Metro van Parijs zijn versierd met art nouveau-ornamenten. Op de afbeelding is er één te zien. Het is gemaakt door Hector Guimard (Lyon, 10 maart 1867 – New York, 20 mei 1942). Hector is een Frans architect die wordt beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger van de art nouveau in Frankrijk.
Art Nouveau is een ander woord voor Jugendstil. Opvallend voor de stijl is de hoeveelheid detail in het werk. De krullende werken en het gebruik van nieuwe materialen(in die tijd dan). Jugendstil Jugendstil kent veel detail maar vooral op het gebied van versierkunst. Veel krullen en details in bloemkunst of kleding.
Het is leuk om met kinderen te gaan kleien. Ze kiezen een bloem uit die ze mooi vinden of je bereid een afbeelding al voor. Vervolgens proberen ze de bloem zo netjes mogelijk na te kleien. Ze moeten letten op detail en de sier van hun werk. Paul Cézanne (Aix-en-Provence, 19 januari 1839 – Aix-en-Provence, 22 oktober 1906) was een Franse kunstschilder.
Zijn werk vormde een brug tussen het impressionisme en het kubisme. Op dit schilderij zien we precies wat kubisme inhoud. Veel vlakken en in dit geval expressionistisch uitgewerkt. Tevens is er een duidelijk horizon die de vlakken (kubistisch) met de berg onderscheid. Er zijn veel rechte strepen en groffe vlakken geschilderd die het kubisme versterken. Kubisme Een leuke activiteit bij kleuters is om met blokken een plaatje na te maken. Kunnen we met blokken een poes maken? of een hond?
Je kan van te voren afbeeldingen laten zien aan de kinderen of ze noemen hun favorite dier en maken die met de blokken na.
Dit kan zowel, één op één, onder begeleiding van de leerkracht als in groepjes waar je de opdracht enkel hoeft te starten. Het futurisme (Italiaans futuro, "toekomst") is een van oorsprong Italiaanse beweging en kunststroming van 1909 tot 1914, ontstaan uit het kubisme. Het heeft veel weg van het kubisme maar de voorstellingen stellen minder voor dan bij het kubisme. Het is, zoals de naam al zegt, erg futuristisch.

Het Kunstwerk dat je hier ziet is: Unique Forms of Continuity in Space , Het is gemaakt in 1913 en is gemaakt van brons. Het is gemaakt door Umberto Boccioni. Het futuristische van dit beeld is de snelheid die het uitbeeld en de energie die het uitbeeld. Er zijn ook veel verschillende maar krachtige lijnen te zien in het beeld. Futurisme Een opdracht die vooral bij jongens heel erg aanspreekt.
Maak jouw eigen huis of straat of school alleen dan 1000 jaar later. Hier kan vooraf eerst een kringgesprek worden gevoerd over veranderingen die gebeuren in de toekomst maar misschien ook kijken wat er is veranderd van vroeger naar nu. Het is leuk om vrije materialen te gebruiken met alleen karton of papier als onderkant. Hierdoor ziet het er direct futuristischer uit. Het surrealisme is een kunststroming in de moderne kunst ontstaan als literaire stroming rond 1924. Hoewel er een hoogtepunt van het Surrealisme is waar te nemen tussen 1925 en 1940, in zowel schilderkunst, beeldhouwkunst en in de literatuur, is het surrealisme vandaag de dag nog steeds aanwezig en actief.

Surrealistisch is vaak abstract met vele bijzondere effecten omdat de kunstenaars geloofde dat ze hun grenzen moesten verleggen in deze stroming. Dit is duidelijk terug te zien in het kunstwerk van Salvador Dalí. De naam van het kunstwerk heet: Gala asomada a la ventana. Het staat in Spanje; Marbella. Alhoewel je veel kan zien in het schilderij staat één ding vast: Er word een vrouw afgebeeld. De constructie eromheen kan vele functies hebben die je zelf zou kunnen bedenken totdat je de naam van het kunstwerk weet en vertaalt: Gala aan het raam. Nu kan je wat je ziet met wat je weet combineren, een vrouw bij het raam. Behalve het materiaal is de vorm ook erg uniek. Kijk maar naar de voeten die overlopen in het beeld, de vorm van de handen en afwerking van het raam. Surrealisme Surrealisme is een moeilijk begrip voor kinderen. Daarom kan je het hebben over abstract en over vormen. Kinderen moeten proberen iets abstract te maken. Ze moeten er wel een bedoeling bij hebben. Wat willen ze graag uitbeelden en waarom? Is het eigenlijk iets echts? of is het puur fantasie?

Je kan de opdracht uitvoeren met vrije materialen, klei, tekenen of schilderen. Pop-art is een kunststroming die tegelijkertijd, maar los van elkaar, is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika in het midden van de jaren 50 en haar hoogtijdagen beleefde in de jaren zestig van de 20e eeuw.

Vooral de kunstenaar: Andy Warhol, is bekend geworden met deze stijl. Zoals hier afgebeeld staat: Pop-art Om kinderen hetzelfde idee als Andy Warhol te doen imiteren is het leuk om te gaan gutsen. Door de kopie die je maakt kan je rijtjes maken van dezelfde afbeelding op A3 formaat en zo je eigen Warhol schilderij maken! Op-art is een stroming in de moderne kunst en hedendaagse kunst. Het is een afkorting van Optical Art. Op-art ontstond uit de geometrische abstracte kunst en wordt wel eens te nauw verbonden met de kinetische kunst.

Frank Stella is een grote vertegenwoordiger van deze stroming. Met het kunstwerk: Agbatana III, is dat goed te zien. Gemaakt met acryl op doek. Dit kunstwerk vertegenwoordigt waar de kunstenaar voor staat maar ook heel erg Op-art. Een leuke vorm van kunst die je vaak bekijkt om de logica van de vormen te begrijpen. Als je hem begrijpt waardeer je de inzet van de kunstenaar meer. In dit geval is kleur duidelijk aanwezig, en niet alleen primair. Het valt nog meer op door eentonige kleur van de rest van het doek. Op-art Laat de kinderen allemaal een doolhof maken die eindigt op het exact zelfde punt UIT het doek. hierdoor kan het verbonden worden met een ander kind die ook een doolhof maakt. Uiteindelijk laat je de kinderen zien dat ze inplaats van een doolhof een prachtig kunstwerk hebben gemaakt met de hele klas. Het is wel leuk om regels te stellen aan de dikte van de wegen en de lijnen zodat het kunstwerk één geheel vormt. Het hyperrealisme of ook fotorealisme genoemd is een stroming in de schilderkunst uit de jaren 60 en 70 van de twintigste eeuw. In deze vorm van hedendaagse kunst wordt de werkelijkheid op een zo realistisch en neutraal mogelijke manier weergegeven.

Toch is realisme in veel werken niet geheel waar. In de kleine details die uit worden gekozen van de werkelijkheid, zoals een maaltijd op tafel valt het op dat alles even scherp is weergegeven. Hierdoor is het eigenlijk nog realistischer, vandaar hyper. Zo ook in dit kunstwerk van: Mauro David, die dit schilder heeft gemaakt in 1999. Een laat schilderij die buiten de periode valt maar wel onder dezelfde stijl valt. Het schilderij heet: Crystal dish with melons, oftewel Kristallen eetgerij met meloenen. Hyperrealisme Hyperrealisme is niet haalbaar bij kinderen maar het is wel leuk om hetzelfde te doen met stukjes bestaande realiteit; oftewel foto's. En dit kan je natuurlijk halen uit tijdschriften en dergelijken. Kinderen maken hun eigen stilleven met behulp van tijdschriften om zo een realistisch beeld te krijgen die, net als het hyperrealisme, niet helemaal klopt. De kinderen moeten ook rekening houden met de achtergrond. Het is belangrijk om de kinderen wel wat voorbeelden te geven van stillevens om zo op ideeën te komen. Land art is een stroming in de beeldende kunst ontstaan in de jaren 60 van de 20e eeuw, waarbij kunstenaars ingrijpende, kunstzinnig bedoelde, ingrepen aanbrengen in een landschap door het graven van grachten en kuilen, het aanleggen van ophopingen op akkers en weiden en het geordend storten van keien op een wateroppervlak. Men wil daarbij de menselijke aanwezigheid duidelijk uitdrukken en stellen dat de mens door de omgevingsverandering de natuur in bezit neemt. Een in het Nederlands ook wel gebruikte benaming is landschapskunst.

Ook dit prachtige kunstwerk van: Robert Smithson is Landart. Hij heeft het: Spiral Jetty, genoemd. Het is gemaakt rond 1970 met 7000 ton aan zwarte rots, aarde en zoutkristal dat hij in een sterk vervuilde meer heeft gelegd.
Het heeft enkele keren volledig onder water gestaan. Het werk staat symbool voor een rustende vulkaan of orkaan; loerend gevaar. Land art Met kinderen is het natuurlijk leuk om een echt kunstwerk buiten te maken met natuurlijke materialen. Bijvoorbeeld in de schooltuin of met toestemming van de gemeente ergens anders. Graffiti is het op straat of op een andere min of meer openbare plaats met verf of verfstift (ook wel paintmarker genoemd) aanbrengen van mededelingen of afbeeldingen. Vaak wordt graffiti in verband gebracht met vandalisme. Graffiti bestaat echter ook als kunstvorm. Gelukkig maar want zoals deze artiest heeft bewezen kan het prachtig zijn.

Het kunstwerk heet: The Cat van graffiti-artiest Banksy, één van de beroemdste graffiti-artiesten ter wereld. Het kunstwerk is gemaakt in 2005. Een graffiti artiest moet altijd rekening houden met de ruimte en dus zijn compositie. Daarom is de rat groot gemaakt en de benen zijn niet zichtbaar. Verder is het opvallend dat Banksy bijna alleen werkt met wit en zwart, hierdoor krijgt het eerder een grauwe uitstraling alsof het boodschap met ze mee brengt. Graffiti Graffiti zelf zal haast op geen enkele school uitgevoerd kunnen worden. Maar je kan misschien een graffiti artiest uitnodigen in de klas en in samenwerking met de school een kinder gerelateerd kunstwerk maken op de school. Misschien wel het logo van de school! Hierdoor ervaren kinderen graffiti als kunstwerk en niet als vandalisme. Het pointillisme is een schildertechniek die vooral aan het eind van de negentiende eeuw werd beoefend. Het pointillisme is nauw verwant aan het divisionisme, een meer technische variant op deze techniek.

De afbeelding die je hier ziet is van: Paul Signac. De naam van het kunstwerk is vertaald: De haven van Rotterdam het is in 1907 gemaakt en het pointillisme is hier overduidelijk kenbaar. Het schilderij bestaat puur uit kleine puntjes. Door verschillende diktes en kleur verschil word er verschil gemaakt tussen bijvoorbeeld de zee en de boten. Verder is er door de brug en de zee die er net onder eindigt een lichtelijke horizon zichtbaar. Dit zorgt er voor dat je de lucht kan onderscheiden van het water. Pointillisme Met de kinderen is het natuurlijk erg makkelijk om een opdracht te bedenken. De kinderen gaan met behulp van puntjes een schilderij maken. Dit kan ook met kleine streepjes. Dit kan al vanaf groep 3/4.
Wel is belangrijk om een thema uit te kiezen of een voorbeeld die meer richting geeft voor de opdracht. Denk aan dieren, huizen, pasen, sinterklaas, kerst,eten etc. Het symbolisme was een uit Frankrijk afkomstige stroming in de beeldende kunst en de literatuur die in het fin de siècle furore maakte. De stroming kwam omstreeks 1880 op als een reactie op het impressionisme en ook op het sociaal-economisch realisme.

Judith 1 is geschilderd in 1901. De techniek die Gustav Klimt gebruikt is olie op canvas, een soort doek. De afmetingen zijn 84 x 42 cm. Judith 1 staat tentoongesteld in de Österreichische Galerie. Het model dat Gustav Klimt voor dit schilderij heeft gebruikt was Adele Bloch-Bauer.
Aan dit schilderij zit een verhaal. Judith was een bijbelse heldin, die Holofernes verleidde en hem onthoofde om haar stad, Bethulia te redden.

Het goud op de achtergrond hoort bij het geheel en het is een overtuigend deel van de compositie Ze heeft het hoofd van Holofernes in haar hand, zelfverzekerd. Judith zelf springt uit het doek, ze is licht geschilderd, terwijl rest, met donkere kleuren zoals het blauw en groen, geschilderd is. Symbolisme Het Symbolisme gaat er vanuit dat beelden in de tekst een verhaal vertellen of een achterliggende gedachte hebben.

Iets symbolisch kan ook iets van veel waarde zijn. Het staat symbool voor belangrijke momenten in je leven. Laat daarom kinderen hun favoriete voorwerp meenemen van thuis en bespreek de waarde er van. Kinderen kunnen daarna de herinnering tekenen waar het voorwerp het meest moet opvallen door kleurgebruik of vorm. fin Vroegchristelijke architectuur is de bouwkunst van kerkgebouwen en andere christelijke bouwwerken uit de eerste eeuwen van het christendom.

Op deze afbeelding zien we Antioch Saint Pierre Church Altar. Oftewel een Altaar in de grot van Sint Petrus. Het altaar staat in Antiochie; Turkijke.

De kruisvaarders, die de kruisvaardersstaat Vorstendom Antiochië stichtten, bouwden de kerk verder uit. Nadat Floris III van Holland in 1190 tijdens de Derde Kruistocht in Antiochië was overleden, werd hij in de Sint Petruskerk begraven. Vroegchristelijke bouwkunst Met kinderen is het moeilijk om over de vroegchristelijke bouwkunst te hebben. Wel kan je er iets uitlichten, zoals een altaar:

Samen met de kinderen kun je verschillende religies bespreken. Het belangrijkste onderwerp is hierbij: het altaar. De verschillende gebruikswijze van een altaar moet besproken worden tijdens deze opdracht.
De groep kiest één religie uit, maar ook de leerkracht kan dit doen(afhankelijk v.d. klas).
Je kan ook kiezen voor een religie die niet bekend is bij de kinderen: Boeddhisme of Hindoeisme. Met verschillende restmaterialen en blokken moeten de kinderen het altaar versieren. De achterliggende gedachte van een altaar(zoals besproken) moet natuurlijk wel zichtbaar zijn! Hier kan je ook kinderen verantwoordelijk voor maken: vertellen over het eindproduct of een uitgewerkt stukje.
Full transcript