Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

De geschiedenis van Gorinchem

No description
by

olli olifant

on 1 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of De geschiedenis van Gorinchem

De geschiedenis van Gorinchem
Rond het jaar 1000 stichtten boeren en vissers een dorp. Het dorp lag aan de rivier de Merwede. De naam Gorinchem werd voor het eerst genoemd in een document van graaf Floris 4.
Tussen 1247 en 1267 was Gorinchem in bezit van de heren van Arkel. In 1382 kreeg Gorinchem stadsrechten. eind 13de eeuw werd de inmiddels geworden stad versterkt met stenen muren met 7 poorten ( waaronder de Dalempoort ) en 23 torens. in de 14de eeuw was dit werk klaar.
De stadsmuren uit de 14de eeuw waren 200 jaar later zo verzwakt
dat zijn moesten worden vervangen. In 1609 was de bouw van de nieuwe stadsmuren klaar. De stad werd 2X zo groot. Van alle stads poorten is alleen nog de Dalempoort over
In 1566 werd in de 80 jarige oorlog de eerste protestantse kerkdienst gehouden in Gorinchem. 6 jaar later , in 1572 veroverden de watergeuzen Gorinchem. 19 priesters en broeders werden gevangen genomen en naar Den Briel gebracht. Daar werden ze in een schuur opgehangen.
Toen de Fransen in ons land de baas waren, had Gorinchem het niet slecht. In de 18de eeuw kwam er een eind aan de goede tijden. De Fransen kwamen in onze vesting zich verschuilen. Bijna de hele stad was kapot geschoten. Na drie maanden
gaven de Fransen zich over.
In de middeleeuwen werd de grote toren als bouwwerk voltooid. De toren werd ook wel de Sint Jans toren genoemd. Tot 1844 stond er een gotische kruiskerk naast de toren. De kruiskerk is na de afronding van de toren eraan gebouwd. Door bouwvalligheid werd de kruiskerk afgebroken. De grote kerk werd ervoor in plaats gezet.


De eerste uitbreiding vond begin 20e eeuw plaats in de Lingewijk en West. Na de Tweede Wereldoorlog werden in hoog tempo woningen gebouwd in het noordwestelijke deel van de gemeente. In de jaren zeventig werd die uitbreiding voltooid, waarna de stad in oostelijke richting verder groeide.
In de jaren zeventig ontstond eerst de wijk Wijdschild. In 1985 begon de ontwikkeling van het stadsdeel Laag Dalem. De stad Gorinchem groeide ook door de toevoeging van de kern Dalem als gevolg van de gemeentelijke herindeling. Dit kreeg in 1986 zijn beslag. Gedurende nieuwe bouwactiviteiten blijkt de Gorcumse bodem regelmatig diverse schatten uit de oudheid te herbergen.

in welk jaar is Gorinchem gesticht?
in het jaar 1000
Wat is de bijnaam van de grote toren in gorinchem?
Sint Jans toren
Welke van de 7 poorten uit de Gorinchemse stadswallen staat nog als enige helemaal overeind?
De Dalempoort
1
2
3
4
Hoeveel priesters en broeders (de martelaren van Gorinchem) werden uit Gorinchem afgevoerd en in Den Briel opgehangen?
19
Dit was mijn prezi
Bedankt voor
het kijken!
Productie bij : Erwin
Full transcript