Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Universet

Universet - projektopgave 2014
by

MaiGustavJacob De seje

on 10 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Universet

Mælkevejen

Vores galakse, Mælkevejen, er en spiralgalakse, der indeholder ca. 300-400 mia. stjerner, bl.a. Solen. Den er en af mange galakser i den lokale galaksehob, som er en blandt mange i en galaktisk superhob, som igen er en ud af mange i Universet.

Vores solsystem

Kun 0,000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 001% af det synlige Univers befinder sig inden for vores Solsystems grænser.
Lysår

Et lysår, er den afstand lyset tilbagelægger på et år. Det er 9,46 billioner km, eller 9460 milliarder kilometer. Det synlige univers er 46 milliarder lysår, man skulle tro de ville være 13,7 milliarder lysår, da universet kun har eksisteret i 13,7 milliarder år og lyset kan derfor max have tilbagelagt 13,7 milliarder lysår. Men det, der er 46 milliarder lysår væk, var dengang, det udsendte lyset, kun 13,7 milliarder lysår væk. Dette er pga. universets udviddelse.
Diamant-planet

Der findes en diamant-planet, astronomerne har opdaget en planet, der består af en massiv diamant og har en diameter på ca. 40.200 km. Planetens navn er ’BPM 37093’, men den kaldes også ’Lucy’, efter sangen ’Lucy in the Sky with Diamonds’. Den befinder sig ca. 50 lysår fra Jorden i konstellationen Centaurus
Thales 585 f.Kr.

Thales sagde "Alt er vand" "Jorden hviler på vand"
med det mener han at jorden er en ø omgivet af vand.
Anaximander 547 f.Kr.

Han sagde at jorden var formet som en cylinder tre gange så høj som bred, omgivet af tre kosmiske ringe der bærer Månen, Solen og fiksstjernerne.
Pythagoras 532 f.Kr.

Han mente, at Jorden kredsede omkring en ild. Han erkendte også, at Jorden var rund, dels af matematiske grunde og dels da han så jordens cirkulære skygge på månen.
Philolaus 470-385 f.Kr

Fremsætter som den første teorien om, at Jorden ikke er universets centrum. Han siger også, at jorden bevæger sig om Solen på 24 timer.
Empedokles ca. 440 f.Kr.

Han indførte elementlæren, han påstod at alt bestod af jord, luft, ild og vand. Han mente også, at fordi Jorden er tungest, ligger den nederst/inderst i universet, som bestod af cirkler inde i cirkler.

Aristoteles 384-322 f.Kr.

Aristoteles siger, at Jorden er universet centrum. Det tror man på helt op til Kopnicus i 1500-tallet siger at Solen er universets centrum.
Aristarch(os) 310-230 f. Kr.

Aristarch kom i år 280 f. Kr. med en interessant teori, han mente at Solen var centrum af universet og at Jorden roterede om Solen på et år og om sin egen akse på 24 timer. Forslaget vandt desværre ingen interesse.
Erathostenes 276-195 f.Kr.

Udregnede Jordens omkreds og akse ved måle Solens højde i Alexandria og Syene på samme tidspunkt.
Hipparchos 190-120 f.Kr.

Hipparchos kaldes for astronomiens fader. Han udregnede afstanden til månen. Han lavede også et stjernekatalog, som stadig bruges idag.
Ptolemæus ca 150 f.Kr.

Ptolemæus er mest kendt for hans verdensbillede, som var det første verdensbillede med et fuldstændigt sæt af geometriske modeller. Den var udgangspunkt for alle observationer indtil 1600-tallet.
Cusanus 1401-1464

"Verden er ubegrænset ellers ville der være noget udenfor."
Kopernicus 1473-1543

Han siger at Solen er centrum, han er ikke den første, men han er den første der bliver anerkendt for sin teori.
Tycho Brahe 1546-1601

Han er grundlæggeren for den moderne observerende astronomi. Han sagde, at astronomiske fremskridt krævede systematiske observationer, med de mest nøjagtige instrumenter.
Galileo Galilei 1564-1642

Han fandt de galileiske måner (Io, Europa, Ganymedes og Callisto)
Han observerede også at venus bane ikke kunne passe med at den roterede om Jorden, men snarere at den roterede om Solen.
Johannes Kepler 1545-1601

Var Brahes elev. Han er mest kendt for Keplers love som handler om planeternes bevægelse.
Blaise Pascal 1623-1662

Han sagde: "Verden er en uendelig kugle, hvis midtpunkt er alle vejene" Pascal mente, at universet er uendeligt, og at mennesket og Jorden derfor er så småt at det næsten ikke har betydning.
Ole Rømer 1644-1710

Mest kendt for opdagelsen af lysets hastighed, han fandt ikke det præcise tal, men før troede man at lyset brændte øjeblikkeligt. Han opdagede også Jupiter.
Einstein 1879-1955

Einstein er mest kendt for relativitetsteorien. Som, forklarer en del om hvordan universet hænger sammen.
Edwin Hubble 1889-1953

Han konstaterede at galakserne fjerner sig fra hinanden, så hele vores univers er i konstant udvidelse.
Jurij Aleksejevitj Gagarin 1934-1968

Han blev i 1961 det første menneske i rummet.
Neil Alden Armstrong 1930-2012

Han blev den 21. juli 1969 det første menneske på Månen. Han er kendt for at sige de berømte ord: "That's one small step for (a) man, one giant leap for mankind"
Andromeda-galaksen

Andromeda er vores nærmeste nabo-galakse og den ligger 2,3 millioner lysår væk. Den anslås at være en af de største galakser i vores galaksehobe. Om ca 3 milliarder år, vil den støde sammen med vores galakse, mælkevejen, og sammen danne en elliptisk kæmpegalakse. De bevæger sig mod hinanden med en hastighed på omkring 140km per sekund
Sorte huller

Sorte huller er objekter, der er blevet presset så meget sammen af tyngdekraften, at de ingenting fylder. Tæt på et sort hul er tyngdekraften så stærk, at selv lyset med dets hastighed på 300.000 km/s ikke kan slippe væk. Selvom sorte huller således ikke udstråler lys, kan astronomerne alligevel godt finde dem ude i rummet.
Galakse

En galakse er en samling af stjerner, støv og gas, der holdes sammen af tyngdekraften. En galakse indeholder minimum 1 million stjerner.

Lysets hastighed

Lyset bevæger sig med en hastighed på ca 300.000 km/s. Lysets hastighed er den højeste hastighed der kan opnås, intet kan bevæge sig hurtigere end lysets hastighed.
Vores solsystem

Vores solsystem består af Solen og de 8 planeter der roterer omkring den. Planeterne deles op i 2 grupper. De inderste som er stenplaneter og de yderste som er gasplaneter. De fire inderste planeter er: Merkur, Venus, Jorden, Mars og de fire yderste er: Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun. Pluto blev indtil en afstemning i 2006 også kaldt en planet, men blev derefter omklassificeret til en dværgplanet
Exoplaneter

En exoplanet eller extrasolar planet er en planet, der kredser om en anden stjerne end Solen. Igennem flere århundreder har mennesker spekuleret på om, og i givet fald hvor mange, sådanne planeter der findes. I 1995 opdagede man den første exoplanet, det var Epsilon Eridani b, en planet som kredser om stjernen Epsilon Eridani. Siden 2002 er der gjort ca. 20 nye opdagelser om året, og lige nu kender man ca. 800 exoplaneter.
Stjerner

En stjerne er en glødende kugle af plasma, der er i dynamisk balance, idet den holdes sammen af tyngdekraften og udspiles af strålingstrykket fra dens indre fusionsprocesser. Vores nærmeste stjerne er Solen, men også andre stjerner kan også ses på himlen hvis de ikke overstråles af solens lys. Næsten alle grunstoffer tungere end helium, er skabt inde i en stjerne.
Big Bang

Big Bang er den teori, om hvordan Universet opstod, som de fleste videnskabsfolk tror på idag. Big Bang bygger på Hubbles lov, om at universet udvider sig konstant. Ideen er at universet skulle være blevet skabt for 13,7 milliarder år siden.

Måne

En måne er et større objekt i kredsløb om en planet, dværgplanet, asteroide eller komet. Den mest kendte er nok vores egen, Månen, den gennemsnitlige afstand mellem centrum af Jorden og af Månen er 384.405 km, hvilket er omkring tredive gange Jordens diameter. Månens diameter er 3.474 km, lidt over en fjerdedel af Jordens. Det betyder, at Månens rumfang er omkring 2 procent af Jordens, og at tyngdekraften på dens overflade er omkring 17 procent af Jordens.
Universets sammensætning

Universet består af 3 ting:

4 % atomer
23 % mørk stof
73 % mørk energi
Supernova

En supernova er hvad der sker når en større stjerne dør. Den eksploderer eller detonerer og bliver til et sort hul og udsender samtidig en trykbølge. Det er energi produktionen inde i en stjerne der holder den i balance, så når produktionen af energi stopper, falder stjernen sammen i en eksplosion og danner et sort hul. Man mener at det var en supernova der skabte vores solsystem.
Mørk stof

Tyngdekraften fra det mørke stof påvirker stjerner, planeter og gasskyer, så det mørke stof på den måde afslører sin eksistens. Ved at måle stjerners og galaksers fart i rummet kan vi måle hvor meget mørkt stof der er i Universet, og hvordan det fordeler sig i rummet. Det mørke stof holder sammen på galakser og hele hober af galakser og fungerer på den måde som en ”kosmisk lim”.
Mørk energi

Mørk energi er en type energi som findes overalt i rummet, og som får Universet til at udvide sig hurtigere og hurtigere. Nogle forskere opdagede denne accelererende udvidelse i 1998 ved at beregne afstanden til nogle supernovaer i andre galakser, og sammenligne disse afstande med galaksernes hastighed væk fra os. Man ved meget lidt om mørk energi, da man ikke kan se den, kun se hvordan den påvirker universet.
Liv i universet

Forskere arbejder hver dag på højtryk for at finde tegn på liv i rummet. Men findes der liv andre steder i rummet? Vi regner ikke med at finde intelligent liv i vores solsystem, men håber meget at vi måske kan finde primitive livsformer som bakterier, på andre planeter i vores solsystem.
Frank Drakes teori.

Frank Drake opsatte i 1961 en ligning for sandsynligheden for, at der findes intelligent liv på andre planeter. Formuleret lyder den nogenlunde sådan: Hvis blot én ud af en million stjerner har planeter omkring sig, og blot én ud af en million af de planeter ligner Jorden, og livet er opstået på blot én ud af en million af de jordlignende planeter, og blot én ud af en million af de livsformer vil have udviklet sig til intelligent liv, så vil der stadig være milliarder af civilisationer der ude et eller andet sted.
Enrico Fermi teori.

Han stillede det enkle spørgsmål: Hvis der findes liv i universet – hvor er det så? Hvis intelligent liv er opstået på andre planeter, er nogle af de udenjordiske civilisationer sandsynligvis langt foran os teknologisk - med mindre vi lige frem er universets førende art. Kigger vi på os selv, er vi først begyndt at udforske vores eget solsystem de seneste 50 år. Hvor langt ud i rummet vil vi ikke være kommet om 100.000 år? Derfor er det naturligt at tænke, at fremmede intelligente racer allerede har tilegnet sig teknologien til at sprede sig ud over hele galaksen. Alligevel er der ingen spor af dem, hvilket kun kan betyde, at der ikke findes intelligent liv på andre planeter.
SETI

Search for Extra-Terrestrial Intelligence er en generel betegnelse som bruges om organiserede forsøg på at finde liv i rummet. Mange forskningsprojekter, der har med undersøgelse af liv i rummet at gøre, har brugt SETI i deres navn.
Ekstra facts

Universet udvider sig hele tiden og vil blive ved med at gøre det. En dag vil det nok blive meget ensomt.
Det synlige univers er 46 billioner lysår, og ingen ved hvad der er bag ved det og det kommer vi nok aldrig til.
Jorden roterer om solen med en genemsnits fart på 107.219 km/t
Den nærmest kendte exoplanet er Epsilon Eridani b, den ligger 11 lysår væk eller ca 104.068.035.198.388.800 km.´ Det svarer til at hvis jorden var på størrelse med et sandkorn skulle man hele vejen rundt om jorden og tilbage til samme sted for at nå Epsilon Eridani b.
Man mener der findes over 100 milliarder galakser i den del af universet vi kan se, og i hver galakse findes der et sted mellem 100-200 milliarder stjerne, en af dem er vores egen sol.
Det højeste bjerg vi kender i universet er 27 kilometer højt og ligger på Mars. Det hedder Olympus Mons.
Den kraftigste vind man var på Neptun hvor der var vindstød på helt op til 2.500 km/t.
I 2003 forskere på MIT at nedkøle en gas til den laveste temperatur i universet. De fik nedkølet en gas til -273,15 grader det er ekstremt tæt på det absulute nulpunkt.
Universet bliver hele tiden kolder og koldere samtidig med at det udvider sig.
Solens overflade temperatur er ca 5.500 grader celcius.
Selvom en stjerne er død, kan vi stadig se den i et stykke tid efter, hvis den for eksempel er 100.000 lysår væk, vil vi stadig kunne se den 100.000 år efter den er død. Solens lys er ca 8 et halvt minut om at nå Jorden, dvs. at hvis solen døde ville der gå 8,5 minutter før den ville holde på med at skinne.
Den største solplet på Solen er 5 gange så stor som Jorden.
I 2009 fandt man ifølge NASA "en betydelig mængde vand på månen"
Universet er fladt.
Jupiter er 2,5 gange større end alle andre planeter i vores solsystem. Tilsammen.
Hvert sekund eksploderer en stjerne et sted i universet.
UNIVERSET

Af Mai, Jacob og Gustav
Thales ca 585 f.Kr.

Han sagde:
"Alt er vand"
"Jorden hviler på vand"
Med disse påstande brød Thales for første gang med en mytisk verdensforståelse. Fra dette tidspunkt er naturen noget, man kan diskutere og forstå rationelt.
Full transcript